Se res vse zgodi z razlogom?

Mateja Kunc vas vabi na brezplačno predavanje.

Se res vse zgodi z razlogom? (foto: pexels) pexels
9. 9. 2021

Vabilo na brezplačno predavanje

Najboljši teniški igralec sveta Novak Đoković je potem, ko je kot prvi favorit na letošnjih OI v Tokiu najprej izgubil tekmo za zlato medaljo, nato pa doživel še poraz  v tekmi za bronasto, izjavil: “Vseeno mi ni žal, da sem prišel v Tokio. V življenju ni slučajev, vse se zgodi z razlogom. Imel sem že težke poraze v karieri, naredili so me še močnejšega, vem, da se bom tudi tokrat vrnil.” 

Seveda mu želimo, da se tudi tokrat vrne v najboljši izvedbi sebe doslej. Vendar se to ne bo zgodilo samo od sebe, samo zaradi nedavnih porazov. Celo najtežji porazi nas ne morejo narediti močnejših, kot nam tudi ne morejo pobrati moči. Ni ga poraza, ki bi imel moč, da odloča o tem, kako se bomo nanj odzvali. Mi smo tisti, ki odločamo, kakšen bo naš odziv. Tako kot ga ni časa, ki bi imel moč, da razkriva, kaj je za nas dobrega v porazu. Le mi smo tisti, ki lahko tudi v porazu najdemo kaj koristnega zase. Vsi se kdaj soočimo z neuspehi in izgubami. Doživimo jih, ker smo v dani situaciji ravnali, kot smo, ne pa, ker bi nam bile vse te težave posebej namenjene, da nas na določen način spremenijo.  

Za Novaka Đokovića je znano, da ima večkrat težave s svojo jezo in impulzivnostjo, kar tudi sam priznava. A po svojih porazih se je doslej vedno uspel pobrati. Vsakič je znal pri sebi poiskati dovolj dober razlog za nadaljevanje kariere, da je začutil nov navdih in odločenost, da iz sebe iztisne še več. Lahko pa bi se odzval tudi drugače. Tako kot marsikdo bi tudi on v težkih trenutkih lahko izgubil voljo, klonil in odnehal.  

Res je, da v življenju ni slučajev. Ne more jih biti, ker ima življenje svoje univerzalne zakonitosti, po katerih se vse dogaja. Zaradi teh zakonitosti ima vsaka stvar tako svoj vzrok kot svojo posledico in ni nič prepuščenega naključju. V tem smislu bi lahko rekli, da se vse zgodi z razlogom. Vendar razloga nikakor ne smemo zamenjevati z namenom. Nič, kar se nam zgodi, ne slabo ne dobro, nima nobenega posebnega namena z nami. Zgodi se nepristransko in predvidljivo, kot rezultat naših zaznav, razmišljanj, prepričanj, pričakovanj in ravnanj, ne pa zaradi neke posebne namere nekoga ali nečesa izven nas. 

Preteklosti za nazaj ne moremo spremeniti, toda s svojimi zaznavami, razmišljanji, prepričanji, pričakovanji in ravnanji pa odločamo o svoji prihodnosti. To lahko počnemo dosti bolj učinkovito, če poznamo, 

a) svoja izhodiščna psihološka nagnjenja in obdobja, ko bodo ta najbolj izražena, ter 

b) okoliščine, na katere smo z njimi naravnani in obdobja, ko se bodo te najbolj izrazile. 

Znanje o tem obstaja in vam je na voljo. Zakaj bi živeli v strahu pred negotovo prihodnostjo, če lahko o njej sami odločate? Če tudi vi mislite, da bi s takšnim znanjem lažje in lepše živeli in bi želeli o njem izvedeti več, vas vabim, da se mi pridružite na brezplačnem predstavitvenem predavanju, ki bo v četrtek, 23. septembra, ob 18.uri, na Zoomu. Prijave sprejemamo na mateja.kunc@izaq.si

Govorila bom o stresu. Izvedeli boste, kako lahko s pomočjo znanja, ki vam je na voljo v Šoli djotiša in neopsihologije IzaQ spremenite svoj pogled nase in na vse, kar se vam dogaja, da bi lahko zaživeli bolj izpolnjeno in brez nepotrebnega stresa.

Toplo vabljeni.

Mateja Kunc