Sedem načel srečnega zakona

Večina nas je že slišala ali izrekla nekaj v slogu sledečega: “Za zakon (ali dolgoročno zvezo) je treba delati. ” Toda kako? Kje začeti? Kaj je tisto, kar naredi dober zakon oz. zvezo? Na osnovi svojih preučevanj je Gottman prepoznal sedem načel, na katerih bi morala temeljiti vsaka dobra zveza.

Sedem načel srečnega zakona (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 1. 2015

Prvič, čustveno inteligentni zakonski partnerji so si blizu in se intimno poznajo. Nenehno si izmenjujejo podrobnosti iz svojih življenj.

On ve, kakšni so njeni občutki glede njenega šefa in kaj ji v službi povzroča frustracije. Ona ve, da je on umetniška dušica in sanja o tem, da bi bil glasbenik.

Čustveno povezani pari nimajo drug drugega za nekaj samoumevnega in si nenehno prizadevajo, da so na tekočem z dogajanjem v življenju svojih partnerjev. Gottman temu pravi ljubezenski zemljevidi in trdi, da se pari, ki imajo natančne zemljevide drug drugega, lažje spopadajo s stresi v zvezi.

Eden izmed prvih temeljnih pogojev dobre zveze je medsebojno spoštovanje in občudovanje, ki bi moralo biti osnova prijateljstva v zakonu. Čeprav so tudi srečni pari včasih nesrečni zaradi negativnih lastnosti svojih partnerjev, pa prevladuje občutek, da si njihov partner zasluži spoštovanje in občudovanje.

Najboljši test za ugotavljanje, ali sta spoštovanje in občudovanje v zakonu prisotna, je po Gottmanu odgovor na vprašanje, kako par gleda na preteklost zveze.

V nesrečnih zvezah pari pogosto preoblikujejo lastno preteklost tako, da jo vidijo v negativni luči, medtem ko pari v srečnih zvezah o svoji preteklosti govorijo z nasmeškom na licu. V 94 odstotkih primerov bodo pari, ki pozitivno gledajo na svojo preteklost, imeli tudi srečno prihodnost.

Srečne pare odlikuje tudi to, da vsakodnevno drug pri drugem iščejo čustveno podporo ter sprejemajo mnenje in vpliv drug drugega. Partnerji, ki se lahko drug na drugega zanesejo pri vsakdanjih malenkostih, po Gottmanu nenehno vlagajo v skupni čustveni bančni račun.

Ko veste, da ima vaš partner stresen delovni dan in ga zato sredi dneva pokličete, da bi mu vlili pogum, izvedete polog na ta račun. Tisti, ki imajo na tem računu veliko pozitivne energije, bodo lažje prebrodili težave in izzive, ki jih prinaša življenje.

Če si boste med seboj pomagali pri malenkostih, boste za svojo zvezo naredili veliko več, kot če bi vplačali dvotedenski romantični oddih na Bahamih.

In še nekaj: dolgoročna zveza ne temelji le na vzgoji otrok, na delitvi domačih opravil in na ljubljenju. Če boste gojili skupno vizijo svoje zveze in življenja v dvoje, skupno notranje življenje, ki ga tvorijo drobni rituali, sanje in cilji, boste svoji zvezi ali zakonu odprli globljo dimenzijo.

Vsaka družina, pravi Gottman, ima lastno mikrokulturo s svojimi navadami (kot na primer družinsko nedeljsko kosilo), rituali (kozarec vina na rojstni dan ali ob napredovanju v službi) in mite (zgodbe, ki jih par ustvarja o smislu njune zveze).

Srečni pari spoštujejo in podpirajo sanje svojih partnerjev, negujejo skupne sanje in cilje ter ohranjajo ozračje, v katerem lahko vsak izmed parterjev izrazi svoja stališča. Kadar se pogovarjata iskreno in spoštljivo, ustvarjata skupni smisel zveze, in več kot je v zvezi skupnega smisla, bolj bo ta srečna in bogata.

“Eden najbolj žalostnih razlogov za razpad zakona je, da zakonci prepozno spoznajo, koliko jim zveza pomeni. Zakon vse prevečkrat jemljemo za nekaj samoumevnega, namesto da bi mu posvetili pozornost in spoštovanje, ki si ga zasluži in ga obupno potrebuje,” pravi Gottman.

Na vsaki zvezi je treba delati, pa če je ta še tako dobra. Zakaj ne bi začeli kar danes? Kako bi lahko v tem trenutku razveselili svojega partnerja?

IVONA LERMAN, priredila: Živa Lečnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri