Sedem smrtnih grehov: Jeza

Jeza zaobjema širok spekter občutkov in delovanj: od negativnega, ciničnega pogleda na svet, prek razdražljivosti do besa ter nasilnega in razdiralnega vedenja. Navaden izpad jeze traja nekaj minut, druge oblike jeze, kakršni so nepotrpežljivost, razdražljivost in čemernost, pa lahko trajajo več ur, celo dni.

Sedem smrtnih grehov: Jeza (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 3. 2015

Indijski ep

Bhagavad-gita, indijski ep, star okrog 2.500 let, pravi, da jezo povzročajo neizpolnjena hrepenenja in da je to stanje začasne blaznosti: kadar so ljudje jezni, delajo stvari, ki jih pozneje obžalujejo. Treba se je naučiti, kako hrepenenja obvladovati z zadovoljstvom, jezo pa z odpuščanjem.

Jezo lahko povzroča hrana

Jezo lahko povzročita sodobni življenjski slog in nepravilna prehrana. Hrana, ki spodbuja povečano izločanje želodčne kisline (na primer bel riž in ocvrta hrana) ali strupeni plini, ki so posledica zaprtosti, lahko povzročijo čudno vedenje uma, saj prav strupi, ki krožijo s krvjo, vplivajo na delovanje možganov ter posledično na naše razmišljanje in vedenje.

Učinki nenadzorovane jeze trajajo vsaj teden dni, po jogijski vedi, katere dognanja potrjujejo tudi novejše znanstvene raziskave, pa lahko povzročijo občutke tesnobe in depresijo, nespečnost, prebavne motnje (bolečine in čir na želodcu), težave s kožo (ekceme in podobno), slabenje telesne odpornosti, motnje v srčno-žilnem sistemu (oženje krvnih žil in strdke, povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca), motnje v presnovi (sladkorno bolezen, povišano raven trigliceridov) in različne bolečine (glavobole, bolečine v spodnjem predelu hrbta).

Izhoda ne iščite v slabih navadah

V deloholizmu, perfekcionizmu, predajanju tobaku in alkoholu – saj te zdravje le še bolj ogrozijo. Redne vaje za sproščanje, tehnike dihanja in meditacija spremenijo vzorec možganskih valov, upočasnijo delovanje srca in utrip ter zbistrijo um.

Poskusite razumeti sebe, svojo jezo in tisto, kar jo poganja. Skušajte ugotoviti, ob katerih priložnostih se odzovete z jezo (kadar ste utrujeni, lačni, osamljeni, razočarani ali raztreseni) in bodite takrat še posebno pozorni na svoje odzive ter jih skušajte nadzirati, na primer z dihanjem. Znebite se ega in se namesto z jezo odzovite z ljubeznijo in s sočutjem.

Željka Ciganović, foto: Shutterstock