Sedem smrtnih grehov: Lenoba

Če se velikokrat odločimo, da bomo nekaj v svojem življenju spremenili in v novem letu začeli na novo, pa nam to vedno kaj prepreči, je težava morda v nas samih. Morda se v nas skriva lenoba, ki nas ovira pri vsesplošnem napredku.

Sedem smrtnih grehov: Lenoba (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 3. 2015

Len je tisti, ki ne mara delati

In tisti, ki ne sprejema odločitev, beži pred spremembami, napredkom in se ni pripravljen žrtvovati.

Takšni ljudje se pogosto počutijo izgubljeni, trpijo za občutki tesnobe in za primanjkljajem samozavesti ter jih je strah neuspeha in tega, da se bodo rezultatom njihovega dela posmehovali.

Navdaja jih močan občutek, da z njimi manipulirajo in da niso dovolj cenjeni. Redno prelagajo svoje zadolžitve, ki se zato kopičijo. To lahko povzroči frustracije, napetost in vzbudi občutke tesnobe. Lenim ljudem najpogosteje primanjkuje motivacije, samodiscipline in samoorganizacije.

Vzorci lenobe so lahko različnii

Pri nekaterih je prirojena, druge pa so v otroštvu razvadili in so enak pristop do življenja ohranili tudi v odraslosti.

Občutek lenosti in lenoba nista eno in isto

Zaradi slabokrvnosti, nizkega pritiska ali kronične utrujenosti se lahko počutimo leni nekaj dni ali nekaj tednov. Če smo izgubili vero vase in v svet ter nas tak primanjkljaj motivacije ovira pri delu in v življenju, gre prej za depresijo, ki jo lahko zdravimo s pozitivnimi afirmacijami, s terapijo smeha, s tehnikami dihanja ali psihološkim svetovanjem.

Po jogijski filozofiji je treba v prvi vrsti delati na telesnem in duševnem zdravju (s pravilno prehrano in telovadbo, z meditacijo in molitvijo).

To nam bo omogočilo, da bomo lahko pridno delali in želi rezultate svojega dela tudi v obliki zadovoljstva (s seboj, z delom, z družino, s svetom) in sreče. Spet bomo lahko ‘zagrabili’ in pridno delali.

Z nasmeškom na obrazu v nov dan

Če zjutraj z odporom vstanete iz tople postelje in se težko podate obveznostim naproti, si vzemite pet minut časa in med ležanjem na hrbtu stopala hitro premikajte levo, desno, naprej, nazaj in z njimi krožite.

Z nasmeškom na obrazu samozavestno ponavljajte: "Polna sem ustvarjalne energije. Danes bom dosegla odlične rezultate!"

Tako boste prebudili celo telo, izboljšali prekrvavitev in začutili željo po dejavnosti. Preživljanje časa na svežem zraku, energija žive hrane (surovega svežega sadja in zelenjave) in izvirska voda bodo prav tako dvignili energijsko raven telesa in duha.

Prebirajte pozitivno in motivacijsko čtivo. Ne dovolite si biti leni! Najlepše je imeti življenjske sanje in marljivo delati na tem, da postanejo resničnost!

 

Željka Ciganović, foto: Shutterstock