Sedem smrtnih grehov: Napuh

Kolikokrat smo že med pogovorom pretirano hvalili pecivo, ki smo ga pred kratkim spekli? Ali se pritoževali nad sodelavko, češ da je nesposobna, čeprav v resnici ni, ali vsaj ne tako izrazito?

Sedem smrtnih grehov: Napuh (foto: Roko Bahat) Roko Bahat
5. 3. 2015

Pravijo, da je včasih dobro, da resnico malce napihnemo, saj naj bi nas to motiviralo, da bi naslednjič v resnici dosegli takšne rezultate. A če smo domišljavi, polni samih sebe, medtem ko druge preziramo, smo, milo rečeno, oholi.

V sebi to lastnost težko prepoznamo, saj smo preveč subjektivni. Pomislite, kdaj ste se vedli oholo, in poskušajte najti razloge za svoje vedenje. Čemu bi se hvalili z nečim, česar nimamo? Zakaj bi se vedli domišljavo?

Ne poudarjajte tujih napak in lastnih vrlin

Priznajte si, da imate tudi vi kakšno slabo lastnost. Če se zavedate, da določene vrline nimate, to sprejmite. Vrlin si ne izmišljujte, temveč se jih potrudite ustvariti. Nič slabega ni v tem, da priznate, da je nekdo boljši od vas. Motivirajte se in se učite od drugih.

Vse vere poudarjajo, da je razvoj ponižnosti in nesebične pomoči tistim, ki so pomoči potrebni, najboljše zdravilo proti napuhu. To se lahko odvija znotraj družine (mati se predaja svojim otrokom in njihove potrebe postavlja na prvo mesto) ali s popolnimi neznanci (pomoč pri hranjenju starejših ali invalidov).

Tudi z redno vadbo joge lahko razvijamo ponižnost

Zvsemi vrstami priklonov delamo na odpravljanju ega. Prav zaradi tega se priklanjamo tudi v cerkvi in džamiji (drugače, a ideja je v osnovi ista), s ponižnimi prikloni pred starejšimi in učitelji (naj gre za duhovne učitelje ali tiste v šoli) v vzhodnjaških kulturah prosijo za modrost in napredek na vseh področjih življenja.

Željka Ciganović, fotografije: Roko Bahat, model: Patricija P. (Talia)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri