Sensa joga vikend - pomladni jogijski umik, ki vas bo pomladil

11. – 13. 4. 2014, Eko Hotel Bohinj Park.

7. 3. 2014

Vikend jogijske prakse pod vodstvom odličnega učitelja joge Roberta Hönna vas bo umiril, pomladil in vrnil vaš um v sedanji trenutek.

Umiriti igro čutil

Življenje v naglici je v veliki meri človeka pripeljalo do faze, ko je njegov um neprestano pod pritiskom. Razpeti smo med poklicnim, družinskim in družabnim življenjem. Medtem, ko se družimo s prijatelji, smo v mislih že na jutrišnjem sestanku, med mirnim, družinskim večerom nam misli bežijo drugam. Z razcvetom tehnologije smo postali dosegljivi 24 ur na dan, čas je začel teči hitreje. Naši miselni procesi vedno bolj spominjajo na opico, ki skače z veje na vejo in se ne umiri. Iz preteklosti skačemo v prihodnost in spet nazaj, redko nas katera stvar ali dogodek vsaj za trenutek vrne v sedanjost.

Tukaj in zdaj

Ko se um umiri, se znajdemo v občutku doživljanja trenutka. Zavedamo se stvari, ki se nam dogajajo, in lažje sprejemamo odločitve, ki so pred nami. Ko misli ponovno oddivjajo svojo pot in naša pozornost popusti, se vrnemo v ponavljajoče skakanje iz prihodnosti v preteklost in nazaj. Vse to je na videz neizogibno.

Učinki joge

Praksa joge nam omogoči preseči občutek nenadziranega miselnega potovanja naprej in nazaj v času. Različne tehnike joge nas na različnih ravneh našega dojemanja obračajo v trenutek, v katerem bivamo. Telesni položaji, asane, sprostijo nepotrebne napetosti telesa in omogočijo boljši pretok življenjskih tekočin. Stoječi položaji nam ponudijo raziskovanje stabilnosti in nas prizemljujejo, zakloni nas poživljajo in predkloni umirjajo. Zasuki odprejo celo hrbtenico, jo regenerirajo in hkrati močno vplivajo na prebavni sistem. Inverzni položaji zmanjšujejo obremenitev srca in delujejo pomlajevalno.

Pranajama, nadzor vitalne energije, je bolj subtilna tehnika od asan. Z nadzorovanim tokom diha delujemo na procese v naši notranjosti, uskladimo delovanje živčevja in zberemo naš energetski potencial v točki. Pranajama deluje pomlajevalno in regenerativno na celo telo.

Pozornost usmeri naše misli v tisto, kar ta trenutek dejansko počnemo. Zavedanje povezave diha in giba nas skozi prakso vrne v trenutek, v katerem smo. S tem omogočimo umu, da se oklene le ene stvari, na katero je pozoren. Okrepi se občutek zavedanja, doživljanja časa in prostora.

Ni boljše ali slabše prakse joge

Prakso joge lahko razumemo večplastno. Za nekoga je to odličen način vzdrževanja zdravega in vitalnega telesa, kdo drug išče mir, ki ga praksa joge ponudi, spet drugemu je joga pot, način življenja.

Ni boljše ali slabše prakse joge. Sprememba je edina stalnica našega življenja in vse kar je živo, sledi toku evolucije. S časom se bo vaša praksa spreminjala in vam tako ponujala neprestano možnost napredovanja na vseh ravneh. Vsi imamo določene omejitve in praksa joge nam omogoči njihovo postopno spoznavanje. In ko se omejitve zavemo in jo spoznamo, jo lahko presežemo, ne glede na to, ali je omejitev telesne ali mentalne narave.

PROGRAM

PETEK

Od 14:00

Prihod in prijava v hotelu Eko Park Bohinj

19:00

Večerja

20:30 – 22:00

Večerna teorija, praksa čuječnosti, pranajama in meditacija

V večerni praksi bomo urili našo zaznavo. Naučili se bomo, kako s pomočjo osredotočene pozornosti umirimo navidezno divjanje časa, naučili se bomo uporabljati preprosta orodja, ki nam pomagajo, da nismo več igrača svojih miselnih proces. Postali bomo opazovalci svojih misli in se naučili pustiti, da le-te zdrsnejo mimo nas. Ohranjanje pozornosti na trenutnem početju je osnova prakse joge, s pomočjo katere se naučimo 100-odstotno početi to, kar v resnici počnemo. Moder mož je dejal: "Ko ješ, jej. Ko se ljubiš, ljubi. Ko tečeš, teci in ko meditiraš, meditiraj."

SOBOTA

7:00 – 8:30

Jutranja praksa joge

8:30 – 10:00

Zajtrk

10:30 – 12:00

Interaktivna delavnica: Asana je udoben in stabilen položaj

Telesni položaji so edinstveni za vsako telo. Gib, ki je nekomu lahko zelo prijeten, drugemu povzroča bolečine. Sprehodili se bomo preko pogostih bolečih predelov telesa. Naučili se boste, kako si na preprost način pomagati pri bolečinah v hrbtenici in sklepih. Naučili se bomo nekaj preprostih gibov, ki jih boste lahko vključili v svoj vsakdanjik in tako občutno izboljšali kvaliteto svojega življenja. Naučili se bomo umiriti srčni utrip, stimulirati parasimpatični živčni sistem (njegova naloga je, da umirja delovanje naših funkcij in je nasproten simpatičnemu živčnemu sistemu, ki funkcije našega telesa stimulira) in sprostiti odvečne napetosti.

13:00 – 14:00

Kosilo

15:00 – 17:00

Delavnica s certificirano aromaterapevtko Melani Kovač: Aromaterapija – pot k ravnovesju telesa in duha

Eterična olja vplivajo na naše telo tako na biološki kot kemijski osnovi. Naučili se bomo, kako lahko na različne načine z uporabo eteričnih olj Eteris poglobimo vsakodnevno prakso joge.

18:30 – 20:00

Večerja

20:30 – 22:00

Večerna teorija, praksa in meditacija

NEDELJA

7:00 – 8:30

Jutranja praksa joge

8:30 -10:00

Zajtrk

10:30 – 12:30

Izkustvena delavnica z meditacijo: Kako ohranjati pozornost na trenutnem početju?

Kako svoje delovanje narediti bolj učinkovito? O čemer koli že govorimo - o službi ali hobiju, igri ali športu, osredotočenost na dano početje je ključ, ki odpira vrata uspehu. Kako postati boljši v tem, kar počnem? Naučili se bomo preproste metode, ki jih boste lahko aplikativno vključili v kakršnokoli aktivnost. Naučili se bomo, da lahko to počnemo najbolje takrat, ko naša pozornost ni usmerjana v to, da bi morali biti najboljši.

12:30

Kosilo, odjava iz hotela

Program je primeren za začetnike in tiste, ki jogo že vadite.

(S seboj prinesite podlogo za ležanje (armafleks) in odejo.)

Cena celotnega paketa je 200 €.

Cena paketa vključuje 2 nočitvi v hotelu Bohinj Park ***** s polnim penzionom, uporabo bazena, obisk savne 1-krat dnevno, vadbo v fitnesu in delavnice. Doplačilo za enoposteljno sobo: 40 €.

Prijave na tel: 08 200 41 40

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.