Kako smo preživeli 4. Sensa vikend

1. 12. 2011
Deli

V tihem razumevanju in medsebojni podpori smo tokrat skupaj in vsak zase s pomočjo različnih tehnik raziskovali svoje svetove in odkrivali, kaj se v njih dogaja, ko se srečamo z drugimi.

Naše bogastvo se razodeva predvsem v telesu, ki daje in zna sprejemati, iskati in najti pot do drugega, zato je večina tehnik, ki smo se jih na različnih delavnicah lotevali, temeljila na telesnem gibanju in čutenju telesa.
Najprej skozi ples brez forme ...

Občutki so orodje resnice

Ker smo bitja odnosov, se lahko svobode in moči naučimo le v odnosih. Zato, da lahko živimo svobodno in polno, pa moramo biti sposobni odkriti ter braniti najprej svoj notranji prostor, svoj psihofizični in duhovni obraz. Zato smo najprej raziskovali sebe skozi nepogojene gibe, ki se rodijo, ko odvržemo vse misli, ko izgine naš nadzor in se kot plesalec zlijemo z glasbo. Ples brez forme s plesno pedagoginjo Kristino De Ventus je vedno nekaj posebnega, ker je ples ne-uma, ko telo postane zgolj orodje za izražanje trenutnega občutenja, torej resnice. Občutki so orodje resnice.

Moč = prisotnost občutenja

Poglobljeno raziskovanje občutkov smo nadaljevali na odlični sobotni delavnici v dveh delih s terapevtko Josipo Prebeg in psihologinjo in pisateljico Alenko Rebula. Skozi vaje čutečega plesa, ki izhaja iz osteopatije in biologije vedenja, smo prisluhnili vsak svoji zgodbi telesa, ki vedno govori resnico. Šele ko smo sposobni izražati pristnega sebe, ko se zavedamo, da imamo pravico čutiti in izraziti svojo resnico, smo pripravljeni vstopati v tople in odprte odnose z drugimi. Pogoj za osrečujoče odnose je torej vera v sebe, v svojo notranjo moč.

"Moč nikoli ne more rasti iz pritiska nad seboj, moč prihaja iz sprostitve moči, iz osvobojene pristnosti občutenja. Vero vase potemtakem sestavljajo občutki, ki prihajajo iz telesa, oziroma naše zaupanje v te občutke. Ko do kraja zaupamo v vse, kar čutimo, in to spoštujemo in upoštevamo v svojem vsakdanjem življenju, začnemo doživljati vero vase." nas je v svojem mojstrskem besednem slogu na resnico spominjala   vrhunska pisateljica Alenka Rebula.

Osvobajanje moči

Kako močno so v telesu zapisane naše izkušnje, tudi najzgodnejše, smo doživeli s pomočjo krožnega povezanega dihanja, ki ga je vodila Tadeja Kern iz društva Bindu. Gre za izredno učinkovito tehniko, ki na osnovi posebnega načina dihanja v telesu sprošča energetske blokade, nastale zaradi različnih travm. Po uvodnih napotkih in razlagi smo brez vnaprejšnjega cilja samo dihali in čakali, kateri dogodek (čustvo, težava, blokada) se bo pojavil v telesu. Bili smo presenečeni nad spoznanjem, kako jasno nam telo spregovori, če mu dopustimo, in koliko moči se v nas sprosti, kadar smo sposobni sprejeti resnico, četudi ta ni vedno prijetna.

Meditacija - vibracija ljubezni

Vsak na svoj način smo doživeli večerni meditaciji s Sandijem Dolinarjem, avtorjem knjige Božja pot razsvetljenja, v kateri prvič spregovori o svojem nenavadnem življenju. Prostor, v katerem smo meditirali, je vibriral z neko posebno energijo čistosti, jasnosti, ljubezni in miru, že ko smo vstopali. Vibracije, kakršne imajo zaskrbljenost, zasmehovanje, prevara, jeza, žalost niso naravne ritmu našega srca, ker je to energija, naperjena zoper ljubezen, ki pa je naše bistvo, in negativno vplivajo tudi na naše odnose z drugimi.

Tibetanci – vaje za veselje do življenja

Vsaka modrost izhaja iz pradavnine in ni pravzaprav nobena skrivnost. Ko se nam že zdi, da smo odkrili nekaj povsem novega in doslej neznanega, gre najbrž za prastaro zadevo, za katero nismo vedeli, preprosto zato, ker se nismo potrudili, da bi jo našli. Tako je tudi s tibetanskimi vajami, ki smo se jih zjutraj učili pravilno izvajati s pomočjo Tanje Želj iz pilates centra Tanergija. Tanja nam je razkrila ključ do samozdravljenja skozi tibetanske vaje, ki je bil doglo skrit.

Luna - zavezana spremembam

je bil naslov predavanja, ki nam ga je pripravil horarni astrolog Tadej Šink. Skupaj smo raziskovali pomen in mitologijo Lune ter dobili navodila, kako si z njo lahko pomagamo. Na voljo smo imeli tudi osebni posvet z astrologom za konkretna vprašanja.

Za vse čute: razvajanje v hotelskem wellnessu z naravno kozmetiko NEEM

Čudovito okolje prvega slovenskega eko hotela Bohinj Park je idealno za razvajanje vseh čutov, zato smo proste trenutke izkoristili v blagodejnih savnah in bazenih. K prav posebnemu dodatnemu razvajanju pa so doprinesli izdelki organske kozmetike NEEM za naravno nego telesa na osnovi čudežnega drevesa neem, ki smo jih dobili v paketu presenečenja.

Hvala vsem za čudovite izkušnje! Se vidimo januarja!

Več si oglejte v galeriji ...

Fotografije: Helena Krmelj

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan