Simptomi laganja

3. 7. 2013
Deli
Simptomi laganja

Psihologi se strinjajo, da so simptomi, opisani v nadaljevanju, pomembni pokazatelji, da imate opravka z neiskreno osebo (vsaj v konkretnem primeru). Bodite pozorni na govorico telesa.

Veterani preiskovalci pravijo, da se lažnivci pogosteje potijo in prestopajo. Toda pozor: takšen odziv je lahko tudi posledica stresa, pod katerim lahko koga obdolžite po krivem. Preverite še, ali ima vaš sogovornik razširjene zenice in ali je ton njegovega glasu višji kot po navadi. Ameriški psihologinji Bella DePaulo in Wendy Morris sta namreč odkrili večjo zastopanost teh pojavov pri neiskrenih ljudeh. Spremljajte še, ali se sogovornik izogiba stiku z očmi. Izogibanje gledanja v oči je značilen pokazatelj prevare.

Še eden takšnih pokazateljev je skomiganje z rameni. Če vam nekdo skuša podati pozitivno novico, pri tem pa skomiga z rameni, verjetno dvomi o tem, ali boste njegovi zgodbi verjeli. Izdajalsko vlogo igra tudi drznost. Lažnivci so ponavadi manj vljudni in ustrežljivi od tistih, ki nimajo česa prikrivati, poudarjata DePaulova in Morrisova. Poleg tega neiskreni ljudje v večji meri zanikajo in se pritožujejo več kot resnicoljubi. Pazite tudi na tiste, ki se pretirano opravičujejo ali poudarjajo, kako pošteni so. Pogoste izjave, kot so: "Meni lahko verjamete," ali "Jaz sem poštenjak," bi morale v vas sprožiti alarm.

Tudi premori med govorjenjem ne prinašajo nič dobrega. Ker so prisiljeni k temu, da na licu mesta kaj zatajijo ali si nekaj izmislijo, mnogi lažnivci v govoru delajo premore, dokler se ne domislijo česa prepričljivega. Nekateri se zavedajo, da premori vzbujajo sum, zato gredo v drugo skrajnost ter govorijo preveč in prehitro, da bi to prikrili.

Ključ je v podrobnostih

Sogovornika prosite, naj vam razkrije podrobnosti. Ameriška agentka Lindsay Moran, ki je napisala knjigo o svoji karieri pri agenciji CIA, pravi, da izmišljenim zgodbam ponavadi manjkajo podrobnosti, zato si je treba izmisliti podvprašanja, s katerimi skušamo izvedeti več o njih. Več podrobnosti kot jih mora osumljenec razkriti, večja je verjetnost, da se bo izdal. Kratki in preprosti odgovori seveda še ne pomenijo, da oseba zagotovo laže, razen če izpraševalec od sogovornika ni izrecno zahteval, naj zgodbo razdela. Še veliko bolj sumljivo pa je, če nekdo samoiniciativno razkriva več podrobnosti, kot bi bilo treba.

Če slutite, da je vaš sogovornik neiskren, ga prosite, naj zgodbo ponovi. Ker je nekaj izmišljenega težko v celoti ponoviti, pri ponovitvi lahko pride do odstopanj od prvotne različice. Kljub temu imejte v mislih, da bolj bistri posamezniki svojo različico zgodbe ponavljajo bolj suvereno. Če želite odkriti neiskrenost, bodite iskreni tudi sami do sebe. Mnoge laži ostanejo nerazkrite, ker poslušalec v globini duše ne želi izvedeti resnice, saj morda sluti, da bi bila ta zanj lahko boleča.

Ozren Podnar

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel