SINDROM ODLOŽENE SREČE: Kako sabotiramo svojo lastno srečo?

To so ključne stvari, s katerimi po mnenju psihologa sabotiramo svoje lastno zadovoljstvo.

SINDROM ODLOŽENE SREČE: Kako sabotiramo svojo lastno srečo? (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2023

Znani psiholog Mihail Labkovski navdušuje s svojimi citati o življenju, odnosih in pristnosti. Njegovi nasveti se osredotočajo tudi na sindrom “odložene sreče”, ki je po njegovem mnenju prisoten pri mnogih ljudeh.

“Ko bom shujšala, bom lahko srečna.”

“Ko bom našla partnerja, bo moje življenje popolno.”

“Ko bom zamenjala službo, bom končno zadovoljna.”

Se vam sliši znano? S takšnim načinom mišljenja svojo srečo vsak dan odlagamo, namesto da bi se osredotočili na vso lepoto, ki je že prisotna v našem življenju in poskušali zaživeti v sedanjem trenutku.

Vedno najdemo nove naloge in cilje, ki jih moramo doseči in zaradi katerih v tem trenutku “še ne moremo biti srečni”.

Labkovski izpostavlja 5 stvari, s katerimi sabotiramo svojo srečo:

1. Naš um je navajen razmišljati o slabem

To je zgodba o napol praznem kozarcu. Če uspemo premakniti svojo perspektivo in uvideti, da je kozarec napol poln, je to že prvi korak k sreči. Potrebno se je zavedati, da je to naša izbira – sam kozarec nikakor ne vpliva na to, kako ga dojemamo.

2. Navezanost na materialne stvari 

Dokler smo prepričani, da je sreča odvisna od denarja, vitke postave, luksuznega življenja ali velikega števila sledilcev na družbenih omrežjih, ji zapiramo pot v svoje življenje.

3. Vloga žrtve

Zamerljivi smo do staršev, partnerjev, prijateljev, sodelavcev … hkrati pa se ne zavedamo, da ta zamera najbolj negativno vpliva ravno na nas same. Poleg tega, da nam zamere jemljejo ogromne količine energije, nas postavijo tudi v vlogo žrtve, ki v življenju “pač nima sreče”.

4. Temna zavist

Temna zavist je povezana z veseljem do neuspehov drugih ljudi. To nakazuje, da smo čustveno odvisni od okolice. Če si pustimo, da uspehi in neuspehi drugih vplivajo na naše življenje, je od tega odvisna tudi naša (ne)sreča.

5. Iskanje razlogov za nesrečo

Iskanje razlogov za nesrečo se pogosto dogaja na nezavedni ravni. Nenehno nas nekaj moti – dogodki v svetu, odločitve in mnenja drugih ljudi, življenjske okoliščine itd. Če je za nami težko obdobje, smo se nesreče tako navadili, da to postane naš način delovanja.  Ko to ozavestimo, lahko začnemo zavestno iskati in se osredotočati na stvari, ki nas v življenju osrečujejo ne gelde na morebitne nevšečnosti, ki bodo vedno prisotne in na katere tako ali tako nimamo vpliva.

Prirejeno po: Sensa HR