8 škodljivih fraz, ki jih govorimo otrokom

Otroci so nadvse občutljivi, ranljivi in kot spužve vpijajo vse, kar slišijo medtem ko odraščajo. Zato bi morali biti odrasli še posebej pozorni, kaj govorijo otrokom, saj izredno vplivajo na njihov razvoj, samozavest in čustveno inteligenco. 

8 škodljivih fraz, ki jih govorimo otrokom (foto: profimedia) profimedia
28. 9. 2022

Otroke ne uničujejo le fizična in verbalna nasilja, pač pa tudi povsem nedolžni ponavljajoči se stavki, ki jih slišijo in prodrejo v njihovo podzavest. 

Sledi 8 pogostih stavkov, ki jih starši govorijo otrokom, s katerimi jim lahko zelo škodujejo:

1. Ne bodi tako občutljiv

Nikoli ne bi smeli otrokom reči, da so preveč občutljivi ali da pretiravajo. Imajo svoj kompleksen čustveni mehanizem, ki je drugačen od našega. Ko jim rečemo, da so občutljivi, spodbujamo, da potlačijo svoja čustva, namesto da bi jih spodbudili, da jih razumejo in jih razvozlajo na zdrav način.

2. Takšno je pač življenje

Fraza, ki jo odrasli uporabljajo ob težkih časih. Z njo nevedoč ustvarjamo, da otroci sprejmejo slabe situacije kot nujno zlo in ustvarjamo občutek nemoči. Namesto tega bi morali spodbujati otroke, da se vse situacije, tudi slabe, zgodijo z namenom, da se nekaj naučimo ter jih spodbujati k temu, da sami uvidijo razloge za neljube situacije in se zavedajo svoje odgovornosti.

3. Prenehaj jokati!

Reči otroku naj neha jokati je kot da bi prosili rano, naj neha krvaveti brez da bi jo sanirali in pozdravili. In tako se otroci že v mladih letih naučijo potiskati svoja čustva. Več o pomembnosti joka si preberite tukaj.

4. Ker sem tako rekel/rekla!

Pogost odgovor starša na vprašanje otroka. Takšen stavek da otroku vedeti, da imajo odrasli vso dominatno kontrolo nad situacijo in je vsako njihovo vprašanje ali radovednost irelevantna ter brez vrednosti. In tako utišamo otrokovo naravno radovednost… In tudi kasneje v življenju bodo raje tiho, saj bodo imeli občutek, da njihova vprašanja niso vredna, da bi kdor odgovarjali na njih.

5. Zakaj nisi kot brat, sestra, sestrična, sošolec…?

Oh, primerjanje z drugimi in tekmovanje! In s tem nastane velika travma, ki povzroči doživljenjski občutek, da nismo dovolj dobri in odločno poteptamo samozavest.

6. Bodi tiho

Ta vsakdanja fraza lahko naredi ogromno škodo. Če gre za situacijo, ko je zahtevana tišina, to obrazložite, nikar pa ne zatirajte otrokovih vprašanj in mnenj.

7. Zmešalo se mi bo zaradi tebe

Četudi se vam bo res… Če to na glas poudarjate, lahko to vpliva na otrokovo samozavest in občutek krivde.

8. Če ne boš naredil tega, bo… !

V tej frazi uporabljamo ustrahovanje kot sredstvo, da bi spodbudili spremembo otrokovega vedenja. Ta način pa bodo tudi sami kasneje uporabljali v življenju.

Premislite torej vse svoje fraze, ki jih nevedoč prenašate na potomce. Ko se soočate s težavami z otroci, iščite vzroke problemov, dajte jim svojo pozornost, predvsem pa se z njimi odprto in mirno pogovarjajte o vedenju.

Povzeto po: Psycology today