"Slabe" stvari so na koncu naše največje učiteljice

Poučna zgodba o tem, da slabih stvari skorajda ni... Prisluhnite! 

"Slabe" stvari so na koncu naše največje učiteljice (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2020

Nekoč je živel kmet, ki je imel konja. Nadvse ga je imel rad, bil je njegov ponos in sreča. Pomagal mu je, da je zaslužil denar za svojo družino. Nakar je nekega dne konj zbežal. Cela soseka je izdvedela, kaj se je zgodilo kmetu in odhiteli so do njega. "Ojoj, vaš konj, vaš najljubši konj je zbežal! To je tako grozno!

Kmet jih je pogledal in skomignil: "Hmm... Mogoče."

Naslednji dan se je konj vrnil, a ne le to, vrnil se je še s tremi divjimi konji. Vsi sosedje so se vrnili do kmeta in dejali: "Ojoj, slišali smo, kaj se je zgodilo. Sedaj imate kar štiri konje! Kakšna sreča! To je res dobro!"

Kmet jih je pogledal in rekel: "Hmm... Mogoče."

Naslednji dan je kmetov sin poskušal ukrotiti enega izmed divjih konj in se ob tem ponesrečil. Konj ga je vrgel iz sedla in sin si je zlomil nogo na kar treh mestih. 

Vsi iz vasi so prišli do kmeta in dejali: "Ojoj! Te neumni konji, kaj so naredili vašemu sinu! To je res grozno!"

Kmet je odvrnil: "Hmm... Mogoče."

Naslednje jutro je prišla vojska, ki je iskala mlade fante, da jih odpelje v vojno. Vojaki so videli poškodovanega sina: "Ima zlomljeno nogo, ne mora z nami," in odšli.

Vsi v vasi so slišali, kaj se je zgodilo in pritekli do kmeta. "Ojoj, kakšna sreča! Vaš sin ne rabi v vojno, vse naše sinove so odpeljali. Kakšno srečo imate!"

In modri kmet jim še zadnjič odvrne: "Hmm... Mogoče."

Nauk zgodbe je, da si zlahka ustvarimo negativne perspektive, ko se nam zgodi nekaj "slabega". Pa zares vemo, kaj je pozitivno in kaj negativno? Težava je, da ne vidimo celotne slike. Toliko ljudi je preživelo izgube, padce, bolezni...

Te "slabe" stvari so se na koncu izkazale za njihove največje učiteljice. Če se jim te situacije ne bi zgodile, ne bi nikoli imeli življenjske perspektive, kakršno imajo sedaj. 

Naslednjič, ko se vam zgodi nekaj "slabega" in vam nekdo reče: "Ojoj, to je res grozno!" bodite kot kmet. Bodite potrpežljivi, mirni in rečite: "Hmm... Mogoče."

Preberite si še: