Slabo vedenje pri otroku pogosto izvira iz pomanjkanja čustvene hrane - potrebe po povezanosti

Starši veliko lažje prepoznamo in zadovoljimo otrokove telesne potrebe, kot psihološke. Če je utrujen, lačen ali zaspan, to starši hitro prepoznamo in znamo ustrezno ukrepati. Če pa ima otrok pomanjkanje na področju psiholoških potreb, kot je npr. potreba po povezanosti, pa se nam v večini primerov zatakne in imamo težavo, kako pravilno ukrepati in pomagati otroku.

Slabo vedenje pri otroku pogosto izvira iz pomanjkanja čustvene hrane - potrebe po povezanosti (foto: profimedia) profimedia
10. 7. 2017

Za prepoznavanje telesnih potreb smo starši zelo dobro opremljeni in poučeni,  prepoznavanja psiholoških potreb pa se nikoli nismo posebej učili in nam zato ne gre tako dobro od rok. Če se otrok spopada s pomanjkanjem na področju psiholoških potreb, lahko to v njegovih možganih povzroči pravo bolečino in ima zelo slab vpliv na njegovo vedenje.

Potreba po povezanosti je naravna psihološka potreba in je ključnega pomena za zdrav psihološki razvoj. Slabo vedenje pri otroku pogosto izvira iz pomanjkanja čustvene hrane, to je potrebe po povezanosti. Več kot imajo težav z neprimernim vedenjem - jezo, jokom in izbruhi besa - bolj nas potrebujejo, da jim pomagamo.

Prej ko bomo prenehali obsojati otrokovo slabo vedenje in se naučili pogledati globje, manj možnosti je, da bomo spregledali njihov notranji krik in bolečino. Ko se otrok težavno vede, išče povezanost z nami starši, ne pa pozornost.

Otrok, ki potrebuje več povezanosti z nami, nam sporoča, da se ne počuti dobro v svojem telesu, saj njegovi sistemi v čustvenem delu možganov sporočajo, da svet ni varen. Otroci potrebujejo povezanost s starši, zato da si lahko povrnejo občutek varnosti, da je v njihovem svetu spet vse v redu.

Ko se bomo starši naučili drugačnih pristopov, bolje razumeli delovanje otroških možganov, njihovih notranjih potreb in čustev, bomo lahko potrebo po kaznovanju slabega vedenja zmanjšali ali pa celo opustili.

Če želite govoriti o vzgoji otrok s coachem ali poznati učinkovite metode, ki vam bodo pomagale obvladovati vsakodnevne stresne situacije z otroki, si lahko rezervirate termin za individualno svetovanje preko maila: pozitivnavzgoja@gmail.com

Kaj boste pridobili na mojih svetovanjih?

· Lažje boste razumeli samega sebe - svoje vrednote, potrebe, čustva, zato boste bolj zaupali vase in imeli več energije;

· bolje boste razumeli otrokov globlji, notranji svet - to so njegove psihološke potrebe in nepredelana čustva;

· naučili se boste učinkovitih tehnik, ki imajo izjemno dober vpliv na izboljšanje vedenja pri otrocih;

· naučili se boste zavestne komunikacije, da vas bodo otroci prej poslušali in postali sodelovalni;

· meje boste znali postaviti bolj odločno, a spoštljivo;

· pridobili boste znanje, ki vam omogoča starševstvo z manj stresa, več veselja, sodelovanja in uživanja

Individualna svetovanja za starše izvaja: Klara Bajec, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in zavestno starševstvo ter avtorica e-knjige z naslovom: 5 razlogov, zaradi katerih se otroci neprimerno obnašajo  

Individualna svetovanja se izvajajo:

· osebno;

· po skypu;

· po telefonu 040 698 070;

· po mailu: pozitivnavzgoja@gmail.com

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri