Zaradi TEGA je težko prepoznati narcisa

5. 4. 2022
Deli
Zaradi TEGA je težko prepoznati narcisa (foto: profimedia)
profimedia

Če ste v razmerju z narcistično osebo, včasih hitro opazite rdeče alarme. Včasih pa jih preprosto spregledate zaradi t.i. "slepih točk". Preverite, katere so.

Spolnost

Narcisi velik pomen pripisujejo spolnosti. Seks z njimi je pogosto divji in strasten, a pogosto ravno s tem prikrivajo svoje neuravnovešeno mentalno in čustveno stanje.

Zapeljevanje

Pogosto so narcisi precej zapeljivi. Ker so spretni manipulatorji, osebi hitro dajo občutek, da jo poslušajo in razumejo, ali pa pozornost pritegnejo z laskanjem. Včasih osebo osvojijo tudi tako, da ji razkrijejo svojo "ranljivo plat". Skratka, hitro vidijo, kaj si oseba od njih želi in ji to tudi ponudijo.

Idealizacija

Narcisi so velikokrat uspešni, privlačni, močni, nadarjeni... Zelo enostavno jih je idealizirati. Pogosto privlačijo ljudi z nizko samopodobo, zato je idealizacija še toliko bolj intenzivna. Slaba plat tega pa je, da ravno zaradi idealizacije ignoriramo rdeče alarme.

Otroštvo

Če je v vašem otroštvu bil eden od staršev narcis, vam bo življenje s tako osebo precej znano. Rdeči alarmi vam bodo domači in povsem običajni, zato jim ne boste posvečali pretirane pozornosti.

Preverite 5 znakov, da ste v razmerju z narcistično osebo >

Ne glede na to, kako zelo vam je neka oseba všeč, je pomembno, da postavite sebe na prvo mesto in si ustvarite življenje, kakršnega si zaslužite.

Nedvomno pa je prvo potrebno prepoznati, zakaj ste privlekli takšno osebo v svoje življenje, saj se očitno sklada z določenimi vašimi prepričanji in vzorci. Ko privlečete v življenje narcisa, je to za vas lahko odlična izhodiščna točka za delo na sebi. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel