Smisel življenja je to, kar iz njega narediš

Morda so dogodki v življenju vnaprej določeni, vendar ti lahko spremeniš usodo.

Smisel življenja je to, kar iz njega narediš (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
31. 5. 2018

Neka zgodba govori o možu, ujetem v krogu praznega vsakdana, trpljenja, mučnih odnosov in obremenjujočih obveznosti, ki se je odpravil po nasvet k modrecu. Vprašal ga je, kako naj najde pot iz začaranega kroga vsakdanje praznine, kjer ni niti ljubezni niti sreče. Starec mu je odgovoril: "Iz kroga lahko izstopiš le na tistem mestu, kjer se spajata začetek in konec kroga!"
Mož se je globoko zamislil in se nato odpravil iskat mesto, kjer se nebo spaja z zemljo. A obzorje je bilo vedno na isti razdalji. Utrujen od vsega je sedel na obalo oceana, misleč, da je prišel do konca sveta. V njem so odzvanjale besede starega modreca.
Dolgo je sedel in zrl v sonce in oblake in ko se je spustila noč, v luno in zvezde, dokler ni končno uzrl svoje preteklosti in prihodnosti, kako se spajata v trenutku sedanjosti in ustvarjata njegovo življenje. Zdaj je vedel odgovor: ne obstaja mesto na svetu, kjer bi se začetki spajali s konci, kajti na vsakem mestu se v določenem trenutku konec zliva v nov začetek.
Spet je šel do starca, odločen v nameri, da bo sposoben obvladovati čas in da spozna, v katerem trenutku se lahko osvobodi slabe sreče, ki ga je spremljala. Starcu je rekel: "Zdaj vem, kje se spajata začetek in konec, kaj moram storiti?"
Starec mu je odgovoril: "Če je tvoja preteklost polna trpljenja, počakaj trenutek, ko se bo sonce na obzorju začelo vzpenjati, in takrat pusti za sabo vso trpljenje in bolečino. Če si bil v preteklosti suženj slabih navad, počakaj na sončni vzhod in v naslednjih treh dneh delaj samo to, kar bi želel delati do konca življenja. Če je tvoja preteklost polna mučnih odnosov, potem poišči nove ljudi in pojdi z njimi v svojo prihodnost, vse ostale pa pusti za sabo in ne oziraj se več nazaj. Če v tvojem življenju ni bilo radosti, potem naredi kar koli, kar te bo osrečilo, pa četudi je to najmanjša stvar, saj se bo ta razrasla po tvoji prihodnosti. Če v tvojem življenju ni bilo ljubezni, se v tem trenutku s hrepenenjem zazri v sonce in srečal boš ljubezen svojega življenja.
Mož se je zahvalil, šel svojo pot in nikoli več ni obiskal starca.

Pred časom je na družbenih omrežjih zaokrožil video, v katerem so devetletnega dečka, ki se ga je prijel vzdevek Filozof, vprašali ’kaj je smisel našega življenja?’. Takole je odgovoril: »To je eno od najtežjih vprašanj ... Rekel bi, da je smisel življenja to, kar iz njega narediš! Kaj misliš ... kaj si želiš, da bi bilo tvoje življenje ... nihče ne more odločiti, kaj boš naredil z njim, razen tebe! Ti imaš nadzor na sabo ... če nimaš sreče, morda ti možnosti niso naklonjene, vendar ... ne moreš biti gotov, da nečesa ne zmoreš ... Morda so dogodki v življenju vnaprej določeni, vendar ti lahko spremeniš usodo. Morda sem v zmoti, morda je vse postavljeno kot v neki predstavi, in ti sodeluješ in nimaš pojma, da si del te predstave ... vendar ti usoda vseeno le govori, morda to tudi veš ... in to je pravzaprav usoda ... predpostavka tega, kar veš … kar usoda ve o tebi ... in kaj boš ti storil ... vendar ponovno, morda sem v zmoti ... in bi usoda utegnila popolnoma upravljati s tabo. To lahko primerjaš z mravljo na dvorišču. Mravlja ne ve, da poleg dvorišča obstaja še kaj! Samo hodi, ne ve ... da obstaja ... In ... ljudje so nekaj podobnega temu … potem ko so odkrili, kaj se nahaja zgoraj, zdaj vedo samo, da so majhen del ogromne galaksije. To je zelo zapleteno, ker nimaš dokaza, da tam obstaja še kaj. Edini dokaz si ti sam!«

Morda smo tukaj le zato, da spoznamo, da v tem svetu nič ni resnično, da so vse le sanje. In morda se resnično življenje začne šele tam onkraj obzorja - tam, kjer je, kot pravi Neža Maurer, nekaj zelo zelo lepega, nekaj prelepega.

Iz uvodnika urednice Vesne Fister v tiskani Sensi 

Poglejte si še: Kaj si drugi ljudje mislijo o vas, se vas ne tiče