Spadate med najredkejši osebnostni tip na svetu?

Spodnje lastnosti naj bi imel najredkejši tip osebnosti na svetu. 

Spadate med najredkejši osebnostni tip na svetu? (foto: pexels) pexels
29. 9. 2021

Vsak človek se mora odločiti, ali bo hodil v luči kreativnega altruizma ali v temi uničujoče sebičnosti. - Martin Luther King 

Pristop izvira iz dveh različnih filozofij. Ena izhaja iz zgodnjega 20. stoletja in je delo Carla Gustava Junga, očeta analitične psihologije. Njegova teorija  psiholoških tipov je verjetno najbolj vplivna iznajdba v tipologiji osebnosti in je navdih za številne druge teorije.

Osebnost ti. "diplomata" je zelo redka. Predstavlja samo en odstotek prebivalstva, vendar pa njeni predstavniki pustijo svoj pečat v svetu. Imajo prirojen občutek za idealizem in moralo, toda od drugih idealističnih vrst osebnosti se razlikujejo po svoji odločnosti. Diplomati namreč niso leni sanjači, ampak ljudje, ki so zmožni narediti konkretne korake za udejanjanje svojih ciljev in trajnih pozitivnih vtisov.

Če imate 4 ali več izmed naštetih lastnosti, spadate v to skupino:

1.  Ljudje, ki so osredotočeni na stvari, ki imajo višji pomen in ne izgubljajo energije za vsako malenkost. Prav tako so to tisti, ki se znajo pobrati po porazu.

2.  Ljudje, ki so pripravljeni trdo garati za svoje sanje, kajti vedo, da ni bližnjic do uspeha. Ne bodo posedali in brezciljno tavali.

3.  Ljudje, ki poslušajo svojo intuicijo, če se nekaj ne zdi prav (in pa takrat, ko se zdi). Zaradi tega so velikokrat nagrajeni.

4. Ljudje, ki ne verjamejo v to, da rabijo širok socialni krog za lastno srečo. Zadovoljni so z nekaj prijatelji, ki so jim blizu in jih cenijo.

5. So empati, ki resnično razumejo bolečino drugih, kajti čutijo njihova čustva. Še eden izmed razlogov, zakaj so raje sami ali v ožjem krogu prijateljev, kadar rabijo oddih.

6. Kot empati tako razumejo, kaj se plete v glavah drugih ljudi. Prepoznajo pretvarjanje in/ali iskrenost.

7.  Ljudje, ki si lahko predstavljajo in vizualizirajo svet, ki je drugačen od realnega. Osebe, ki razmišljajo izven okvirjev in jih ni strah slediti svojim inspiracijam in idejam.

8. Osebe z močnim zgledom in močjo inspiracije za druge.

9. Ljudje, ki verjamejo v moč napisane besede. Pisatelji, ki se odločijo za medij pisanja pri navdihovanju drugih. Prav tako je to idealni način zaradi tega, ker so radi v samoti in preko napisanih besed najlažje izrazijo svoja čustva.

10. Osebe, ki jih problemi in neprijetne situacije na potrejo in namesto panike učinkovito poiščejo pot iz zagate. 

Najpomembneje pa je, da te osebnosti ne pozabijo poskrbeti tudi zase. Njihova strast jih zlahka ponese čez prelomno točko in če izgubijo nadzor nad svojo vnemo, kar se lahko to konča z izčrpanostjo, boleznijo in stresom. Ne smejo pozabiti, da morajo med tem, ko skrbijo za svet, poskrbeti tudi zase.

Vir: consciousreminder.com, 16personalities.com