Spodbujajte otrokovo ustvarjalnost z risanjem

Otroci se veliko lažje kot z besedami izražajo z barvami, poleg tega je risanje zelo koristno za učenje novih besed in za razvoj ustvarjalnosti. Če želimo izvedeti več o otrokovih željah, potrebah in težavah, mu predlagamo naj kaj nariše.

Spodbujajte otrokovo ustvarjalnost z risanjem (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 12. 2015

Pomen barv

Rdeča

Oddaja enake vibracije kot nota C. Visoki toni in dinamičen ritem imajo enake vibracije kot rdeča barva. Ta stimulira živčni sistem in mišice. Takšna glasba na otroke vpliva tako, da vstanejo in zaplešejo.

Rdeča pomaga sproščati energijo, zato je dobra tudi v boju proti stresu. Rdeča je na dotik vroča kot puščavski pesek in železo, ki se topi.

Okus rdeče je močan in stimulira kot rdeča paprika. Po videzu je rdeča alarmantna barva. Opozarja na nevarnost in telo pozove k aktivnosti. Vonj rdeče je vonj nageljna. Obliko rdeče v umetnosti predstavljata kvadrat in vertikalna črta.

Oranžna

Oddaja vibracije note D, glasbe, kot sta rok in metal. To je glasba, ki spodbuja k izražanju prek gibanja. Prevelika količina te energije lahko izzove hiperaktivnost.

Na dotik je oranžna topla kot toplo morje. Njen okus je kisel kot okus pomaranče. Oranžna je očiščevalna barva, razstruplja telo, spodbuja družabnost in diši kot vanilja. Oblika oranžne je krajec, vbočena ali izbočena črta.

Rumena

Ustreza noti E, veseli, osvežilni glasbi, ki pri otrocih vzbuja pozitivne občutke. To so vesele melodije, ki otroke spodbudijo, da pojejo nostalgične pesmi, ki v njih obudijo lepe spomine.

Rumena glasba prinaša nasmeh in dobro razpoloženje. Na dotik je kot poletni sončni žarki. Po okusu je slana kot sol. Po videzu stimulira um, da se osredotoči in si zapomni besede in številke.

Otroke privlači in krade njihovo pozornost. Uči jih, da razmislijo, preden naredijo. V rumeno je najtežje strmeti. Diši kot žbice ali sivka. Oblika rumene je trikotnik navzdol, črta pa je prekinjena.

Zelena

Ustreza noti F. Je kot pomlad, glasba je mirna in deluje sproščujoče na vsa čutila. Na dotik je vlažna, po okusu pa spominja na nezrelo banano, diši po cvetju, travi, aroma je vrtnica.

Ob njej se spočijejo oči in telo. Vliva upanje in nam pomaga, da se bolje počutimo, odpira intuicijo in moč duha. Oblika, povezana z zeleno, je zvezda – simbol zelene je Davidova zvezda, črta pa je kot kljukica, ki jo učiteljica nariše ob uspešno rešeni nalogi.

Modra

Ustreza noti G, tihim in počasnim melodijam. To je glasba za sproščanje in sanjarjenje. Upočasni delovanje srca in pomiri živčni sistem.

Na dotik je mehka kot oblak: vlažen, prozoren in gladek kot vodni val. Po okusi je sladka kot sladkor. Ta barva je paša za oči. Diši kot evkaliptus. Njena oblika je krog, črta pa je horizontalna.

Indigo

Barva ustreza noti A. Ta glasba pomiri čustva in s sentimentalno ljubezensko pesmijo ter klasično glasbo budi duševno življenje. V sebi nosi univerzalno sporočilo, ki ga razumejo vse kulture in tradicije.

Otroke ta glasba lahko privede do solz radosti. Na dotik je izjemno hladna, kot kristal ledu. Po okusu je sladkogrenka. Deluje kot pomirjevalo in nam pomaga razviti šesti čut.

Indigo otroke spodbuja k logičnemu razmišljanju, mirnemu spancu, globokemu snu. Diši kot jasmin in cimet. Njena oblika je piramida, trikotnik navzgor, črta pa je valovita.

Vijoličasta

Ustreza noti B oz. H. Glasna je, evforična in zasanjana, da otroke odpelje v domišljijski svet. Vibracije so hipnotične (primer je gregorijanska religiozna glasba). Na dotik je topla. Spodbuja ustvarjalnost.

Po okusu je trpka kot vijoličasto sadje. Vijoličasta, ki ima v sebi več rdeče, pri otrocih spodbuja domišljijo in ustvarjalnost. Diši bo žbicah in poprovi meti. Po obliki je oblika cveta, njena črta pa je valovita.

Oblike

Pravokotnik

Če otroka prosimo, naj nariše ali izdela pravokotnik (na papirju, v pesku ali iz kakršnega koli materiala), bo tako v svoje energetsko polje vnesel vibracije rdeče barve.

Risanje pravokotnika ali uporaba rdeče barve imata povem enak učinek. Otroku vliva pogum, da nadvlada svoje strahove. Motivira ga, da se v določeni situaciji počuti varno. Motivira ga h telesni dejavnosti.

Trikotnik

Če otroka prosimo, naj nariše trikotnik navzgor, bomo v njegovo energetsko polj vnesli vibracije barve indigo. To mu bo pomagalo misli in čustva spraviti v harmonijo, prisluhnil bo drugim, pokazal bo več razumevanja za druge in bo povsem sproščen.

Trikotnik navzdol

Če mora otrok narisati ali izdelati trikotnik navzdol, bo v svoje energetsko polje vnesel vibracije rumene.

Imel bo več volje za učenje in si bo stvari bolj zapomnil, to bo dobro vplivalo na razvoj razmišljanja, da bo imel na intelektualni ravni več zaupanja vase. otrok bo pripravljen na akcijo, srečen bo in razigran.

Zvezda

Če otroka naprosimo, naj nariše ali izdela zvezdo, bomo v njegovo energetsko polje vnesli zeleno. Otrok se bo dobro počutil, lažje se bo lotil nečesa novega, to bo dobro vplivalo na njegovo moč volje, osredotočil se bo na učiteljeva navodila.

Krog

Če otroku naročimo, naj nariše krog, bomo v njegovo energetsko polje vnesli modro. To bo sproščujoče vplivalo na njegovo telo, umirilo bo njegova čustva, lažje bo našel rešitev za svojo težavo, imel bo več potrpljenja in bo razvijal komunikacijo, izražanje, svoje talente.

Luna

Če otroku naročimo, naj nariše ali izdela krajec, mu bomo tako pomagali v njegovo energetsko polje vnesti vibracije oranžne in ga opogumili, da bo postal bolj družaben, in ga spodbudili k napredku ustvarjalnosti.

Oval

Če bo otrok narisal ali izdelal oval, bomo v njegovo energetsko polje vnesli vibracije vijoličaste. Pomagali mu bomo razvijati intuicijo in razvoj individualnosti.

Dr. Gordana Mirković, priredila: Petra Arula

Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo strokovnjaku za barve in barvnemu terapevtu Bojanu Nikoliću.