Spolne zlorabe (samooklicanih) terapevtov

Jasmina Kandorfer o temni plati samooklicanih terapevtov.

Spolne zlorabe (samooklicanih) terapevtov (foto: unsplash) unsplash
27. 5. 2019

Začelo se je pred petimi leti, ko so se obrnili pravi ključi in je nastala oddaja Klepet ob kavi, katere namen je ponuditi izobraževalne vsebine za zdrav življenjski slog in osebno rast. Do danes sem sodelovala z več kot 2000 gosti in tudi v času izven snemanja prepotovala svet. 

Namen mojih potovanj je vedno raziskovalnega značaja, zato obiskujem kraje, kjer centri ali skupnosti ljudem ponujajo storitve in izdelke, ki jim pomagajo zaceliti dušo in pozdraviti telo. Iz prve roke sem slišala, videla in doživela, kako so ljudje prebudili svojo moč, spregledali, da je vse, kar se je zgodilo v preteklosti pravzaprav zgodilo za rast, razvoj in ne zato, ker se je vesolje zarotilo proti njim. 

Pred očmi sem videla efekt postravmatskega razvoja in videla tudi mnogo šarlatanstva, predstav samooklicanih terapevtov, ki sebe in druge prepričujejo o svoji mogočnosti, poklicanosti in še kaj. 

Dejstvo je, da je najlažje izkoristiti nekoga, ki je šibak. Nekoga, ki je tako močan, da prizna svojo šibkost zato, da bi se lahko pozdravil. V duši ali v telesu. In to je tudi prav. A še toliko bolj pomembno, kje to naredimo in komu to dovolimo. 

V svojih oddajah, na predavanjih, na vikendih za dušo, preko vseh svojih kanalov spodbujam ljudi, da se ukvarjajo s sabo, da spoznajo sebe, da si dovolijo v globine, počistijo s preteklostjo in doživijo postramatsko rast, razvoj. In seveda, poudarjam, kako pomembno je, da se odpremo pravi osebi. Ampak zdaj, ta trenutek ... po vseh zgodbah, ki so mi bile zaupane v preteklih mesecih, je čas, da problematiko bolj približam javnosti, da se bodo ljudje lahko začeli bolj zavedati le tega, saj le to preprečuje, da se takšne zgodbe še dogajajo. 

V začetku povem, da imam tudi sama izkušnjo s terapevtom, ki si je dovolil preveč med samo terapijo (bila je samo enkrat, nato se nisem tja nikoli vrnila). 
To je bilo v začetku ustvarjanja projekta Klepet ob kavi in takrat še nisem imela dovolj samozavesti, da bi odreagirala v prvi sekundi, saj sem bila v takšnem šoku, celo nekaj minut sem se prepričevala, da se to vendarle ne dogaja... a se je! 

In to se dogaja mnogim, v različnih oblikah. 

V naš poštni nabiralnik se vse prevečkrat znajdejo iskrene izpovedi žensk, ki si svoje izkušnje ne upajo nikomur zaupati, še najmanj domačim, ki so jo že tako in tako obtoževali, da zapravlja denar za neumnosti. 

In tudi s strani moških sem velikokrat slišala, da so jih zapustile ženske, ko so začele hoditi k terapevtu in z njimi začele tudi spati. 

Zadnjič sem na enem izmed dogodkov slišala zgodbo ženske, katere mož se je odločil za terapije pri terapevtki, ki mu je prebrala v akaških zapisih, da mora z njo spati, ji dati otroka, živeti z njo in ženo skupaj ... Žena je celo pristala na to, vendar se je terapevtka na koncu prestrašila. Si lahko zamislite?

In znana mi je tudi zgodba iz študentskih klopi Zdravstvene fakultete, kjer sem spoznala študentko, ki je terapevta obiskovala že precej let. Terapije so ji plačevali starši, niso pa vedeli, da ima hči dejansko razmerje s terapevtom, ki je bil več kot 20 let starejši!

Da ne govorimo o tem, kaj se dogaja v tujini. Predvsem sem veliko okoriščenja naivnih, odzemljenih žensk s strani gurujev, terapevtov doživela na Baliju, pa tudi na Havajih. Tam terapevti ponujajo privatne seanse za izbrane, ponavadi pa se energije prenesejo ravno s spolnostjo. Poudarek, to je na voljo samo izbrankam in ker čutijo posebno povezavo, bodo to seanso ponudili zastonj ali pa po ekskluzivni ceni. Bruh! 

Spolna energija je sveta in res je, da se s poznavanjem in upravljanjem s spolno energijo da marsikaj doseči, pozdraviti, nadgraditi, a izkoriščevanje le tega je močno prisotno. 

In tako se ravno dogodki tantričnih delavnic, kjer včasih pari zamenjujejo partnerje in na koncu zavlada totalna drama, razhajanja, jok, kričanje... po svetu najhitreje polnijo, a le peščica je takšnih na svetu, ki tem tematikam, tej modrosti pristopajo s spoštovanjem in zavedanjem svetosti le tega.

Grozno mi je, ko pomislim, koliko strahu to prinese v samo dejanje obiska terapevta, kjer bi se morali počutiti varne in kjer bi terapevti morali upoštevati moralne in etične kodekse, tudi tiste nenapisane. Pa jih dostikrat ne. Slišala sem tudi nekaj zgodb, kako so klasični družinski svetovalci prestopili mejo in vstopili v razmerje s svojim terapirancem. 

Če vas je ob branju le tega spreletel srh, razumem, kako je. A moj namen ni, da se sedaj bojimo terapevtov kot hudič križa. Da vržemo vse v en koš. Namen je, da se zavedamo, kaj izbiramo in se ustrezno predhodno pozanimamo in tudi ustrezno odreagiramo, če pridemo v to situacijo z zavedanjem, da terapevt ne sme prestopiti meje. 

Vaš in svoj fokus tako usmerjam v tiste terapevte, ki so vredni našega zaupanja, v tiste, ki nas bodo resnično naučili veščin na način, da bomo samostojni in ne odvisni od njih.

Zavestno sem sprejela odgovornost do ljudi, da priporočam zgolj tiste, katere je naša ekipa preverila, dobila izkušnje, veliko pa se povezujemo tudi z gledalci, sledilci in prisluhnemo njihovim izkušnja. 

V Sloveniji imamo namreč tudi izvrstne terapevte in to so tisti, ki so poklicani za to, kar počnejo. Na takšen način ustvarjamo skupnost zaupanja, ki je bistvenega pomena za kvaliteto življenja. Previdnost je torej pri izbiri terapevta bistvena, bi pa želela še odgovoriti na vprašanja mnogih, ki me sprašujejo katerega terapevta naj izberejo ... Moj odgovor je preprost ... smo energijska bitja in vibriramo. Vsak na svojih frekvencah in ko nekoga zagledamo, slišimo, ga spoznamo ... zelo hitro lahko vidimo, če smo kompatibilni. Temu občutku je potrebno zaupati in tako smo zavarovani, da bomo izbrali dobro zase, saj nam lahko človek, ki je bližje naši vibraciji lažje pokaže pot, ki pa jo vendarle moramo vedno prehoditi mi sami. 
Pa srečno pot!

Jasmina Kandorfer

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri