Spolni odnos je za moškega precej stresno dejanje

Taoisti pravijo, da genitalni orgazem ruši čvrstost celotnega spodnjega dela telesa, zaradi česar nastopi kronična ohlapnost tkiv, posledica pa je nenehno odtekanje energije. V dolgotrajni zlorabi oslabljena tkiva ne morejo več pravilno vdihovati življenja.

V spolnosti niso ranljive le ženske, temveč tudi občutljivi moški. (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2016

Zelo očitno se to izraža na zadnjici, ki postaja vse bolj mlahava in izpraznjena. Čvrsta zadnjica je znak velike življenjske moči; ženske vedo, da so moški s čvrstimi zadnjicami boljši ljubimci.

Fiziološke posledice se pokažejo šele z leti, a še hujše so psihološke, ki so prisotne ves čas. Spolni odnos je za moškega precej stresno dejanje zaradi strahov, ki se s staranjem vse bolj zaostrujejo. Prvi, imenovan erektilna disfunkcija ali pešanje erekcije, se lahko pojavlja že po štiridesetem letu in se s starostjo zaostruje.

Nič manj neprijeten ni strah pred prehitrim izlivom. Znana raziskovalca spolnosti, Masters in Johnsonova, sta že pred desetletji ugotavljala: več kot polovica testiranih moških po štiridesetem je imelo prezgodnji izliv; danes so ti rezultati še slabši. Ob tem devetdeset odstotkov žensk po navadi ni doživelo orgazma; večina jih niti ni vedela, kaj je to. No, to se k sreči polagoma popravlja.

V psihi moškega je prisoten strah, da partnerke najverjetneje ne bo zadovoljil. Močan upad energije ob orgazmu mu prepreči nadaljevati spolni odnos, partnerka pa se je komaj razvnela. Ta odpoved moškega, ki je dokaz njegove spolne šibkosti, ga spravi v neenakopraven položaj s partnerko. Zdi se mu, da ženski preprosto ne more biti kos. Seks dejansko ruši njegovo samopodobo.

Tudi partnerka ni v nič boljšem položaju. Spet in spet prikrajšana za pravo zadovoljstvo v sebi krepi prepričanje, da se možnost za njeno spolno potešitev vse bolj odmika. Čuti se izkoriščeno, občutek ima, da je bila partnerju le objekt za lastno zadovoljitev. Občutek opeharjenosti in globoko potlačeno razočaranje postaneta vir pogoste razdražljivosti ter neizčrpne, pretirane kritičnosti.

Spolno nezadovoljna ženska pogosto razvije neiskren značaj. Ker v spolnosti ne najde ničesar, jo marsikatera ženska uporabi kot orožje proti partnerju. Z njo skuša trgovati ali izsiliti kako prednost.

Zoran Železnikar, www.prisluhni.si

Spolnost je najboljše sredstvo za duševno-telesni in duhovni napredek

Spolni odnos je bil nekoč veličastno dejanje