Sporočilo dalajlame svetu: Naučite otroke čustvene higiene

Sporočilo, ki ga je v letošnjem septembru v svet poslal tibetanski duhovni in verski vodja budistov dalajlama Tenzin Gyatso.

Sporočilo dalajlame svetu: Naučite otroke čustvene higiene (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 10. 2020

Ena od stvari, ki jo moramo razumeti, je, da resnični vir težav za vse nas ni nekaj zunaj nas, ampak nekaj znotraj nas. Zares moramo ukrotiti svoje občutke dvoma, strahu in jeze.

V preteklosti nas je zapeljala tehnologija, vendar mislim, da ljudje postajamo bolj zreli. Več pozornosti posvečamo notranjim vrednotam in iskanju notranjega miru. Močno čutim, da bi moralo izobraževanje vključevati napotke o našem notranjem svetu ‒ o delovanju našega uma in čustev. Na primer, naučiti se moramo, da nam duševni mir uničujejo uničujoča čustva, kot je jeza. Tako kot otroke naučimo skrbi za fizično higieno, da ostanejo zdravi, bi jih morali učiti tudi čustvene higiene.

Menim, da je bilo v 20. stoletju veliko nasilja in da ga je zdaj, v 21. stoletju, razmeroma manj. Zdaj povsod ljudje zelo radi uporabljajo besedo mir, svetovni mir. Mladi ste ključna generacija, ki bo v prihodnosti ustvarila resnično miren svet. Po končanem študiju ste na začetku svojega pravega življenja. Tukaj in zdaj se morate na osnovi tega, kar so znanstveniki odkrili o možganih, naučiti, kako doseči svoj duševni mir. To je ključnega pomena, kajti mir v svetu lahko gradijo samo posamezniki, ki so v miru sami s seboj.

V družbenem sistemu, kot ga imamo, bogati vse bolj bogatijo in revni so vedno bolj revni. Zato sem glede tega socialist. Vedno govorim o dobrobiti večine, ki so revni. Zato ‒ mladi, prosim, bodite pozornejši na to, kako zmanjšati prepad med bogatimi in revnimi. To je moja glavna skrb. Misliti moramo na celotno človeštvo, posebno na revne, ki zares potrebujejo pomoč. Za revne ljudi samo vera v Boga, Alaha ali Budo ne zadošča. Treba je ustvariti napor in si prizadevati za zmanjšanje prepada med bogatimi in revnimi.

Celoten članek lahko preberete v tiskani številki revije Sensa oktober/november 2020

Poglejte si še: Zakaj se tako grdo obnašajo do mene?