Sprejmite ljubezen v svoj svet

Kadar želimo drugačen, boljši odnos, ali pa želimo vplivati nase tako, da bomo postali boljši partner oziroma boljša partnerica, moramo najprej ozavestiti, kaj je za nas ljubezen in kaj vse smo pripravljeni dati oziroma v svoj svet ljubezni sprejeti. 

Sprejmite ljubezen v svoj svet (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 3. 2013

Da bi to pot uspešno premagali, se je moramo lotiti v treh fazah.

Pripravljeni

Na uspešno izdelavo manifesta ljubezni se je treba ustrezno pripraviti. Slednja ne vključuje zgolj odločanja in pisanja o tem, kaj potrebujemo, si želimo, nudimo ali smo pripravljeni dati. Če se lotimo ustvarjanja razglasa ljubezni, moramo prej obvezno obdelati nekatera vprašanja.

Treba je razmisliti o tem, ali lahko pozitivne lastnosti, ki jih pričakujemo od partnerja, najdemo tudi pri sebi.

Vprašajte se: Kaj pričakujem od razmerja? Kakšne lastnosti naj bi imel partner? Kaj je tisto, kar me bo zagotovo odvrnilo?

Spomnite se napačnih korakov, ki ste jih delali v preteklosti, in se odločite, da boste tokrat naredili drugače. Ugotovite, katere so vaše slabe navade v odnosu in kako se želite obnašati. Ko boste obdelali to vprašanje, si boste lahko predstavljali, kako bi radi delovali v odnosu.

Ko človek spozna samega sebe, pogosto spozna tudi lastne omejitve.  Vprašajte se, ali postavljate zdrave meje. Ko ozavestimo vzorec nezdravih navad in s tem ozavestimo svoje potrebe, znamo postavljati zdrave meje tako sebi kot drugim.

Vedeti moramo, da nam meje takrat, ko nas ne omejujejo, dajejo podporo. Tako bomo izkazali ljubezen do sebe. Sprejmite odločitev o svojih na novo postavljenih mejah, ki jih boste spoštovali sami in boste tudi od drugih zahtevali, da jih spoštujejo. Ena takšnih je na primer: Ne glede na pričakovanja mojega partnerja na telesni odnos ne bom pristala, dokler ne bom prepričana, da sem na to fazo pripravljena.

Zapišite afirmacije v podporo ljubezenskemu odnosu, po kakršnem hrepenite. Na primer: Ljubljena bom takšna, kakršna sem. Ko natanko vemo, kaj hočemo, povečamo verjetnost, da bomo živeli skladno s svojimi življenjskimi cilji. Seveda afirmacije same po sebi niso dovolj, treba je živeti skladno z njimi. Vprašajte se, ali res živite tako, kot želite.

Izbirajte misli, zaradi katerih ste bolj pozitivni. Pozitivnost, ki jo izžarevamo, je posledica naših dobrih vibracij, dodatno moč pa nam bo vlilo obvladovanje svojih čustev in misli. Izbiranje zgolj pozitivnih misli je potem še toliko preprostejše.

Pozor

Če ste osvojili prve temeljne pogoje in obdelali pripravljalne korake, se lahko lotite izdelave svojega manifesta ljubezni. To boste naredili tako, da dokončate naslednje izjave:

Moje vrednote v ljubezenskem odnosu so ...

V ljubezenskem odnosu spoštovanje do sebe izkazujem takole ...

Znam reči ne, predvsem če ...

Znam prisluhniti svojemu telesu, še posebno kadar/če ...

Ne sanjarim, saj vem, kaj od odnosa pričakujem, to pa je ...

V odnos vstopam počasi, korak za korakom, in obljubim si, da ...

Moje pravice v odnosu so ...

Moj partner je...

Ljubezenski odnos z mojim partnerjem je ...

Ljubezenski odnos z mojim partnerjem mi omogoča ...

Zdaj

Če ste vse naredili, vam preostane le še, da svoj manifest ljubezni spravite v akcijo. Tu je nekaj nasvetov, kako se lahko tega lotite:

Svoj manifest ljubezni postavite na vidno mesto. Pomembno je, da ste nenehno izpostavljeni svojim odločitvam, da ne pozabite na spremembe, ki so nujne, in na vse tisto, kar ste sklenili.

Preden preberete svoj manifest, poskrbite, da boste umirjeni, zadovoljni, izpolnjeni in hvaležni, predvsem če vas tare občutek osamljenosti.  Zadostovalo bo, če se boste usedli v miren kotiček in zaprli oči. Prekrižajte gležnje in roke približajte srcu (lahko jih držite tako, kot vam najbolj ustreza). Zaprite oči in si v misli prikličite podobo, ki vas pomiri in vzradosti. Ostanite v tem položaju, dokler ne začutite spremembe oz. dokler vas ne prevzamejo občutki miru in usklajenosti, ki vam pravijo, da je vse v redu.

Predstavljajte si, da ste tisto, kar ste si napisali, že izpolnili. Veliko bo že, če si boste v trenutku izpolnjenja in ob občutkih, ki so se porodili ob vaji usklajevanja uma in srca, predstavljali, da ste zadano že izpolnili.

V miru nadaljujte svoje življenje in svoje dejavnosti. Prepustite podzavesti, da sprejme nove navade in začne prakticirati novo ljubezensko resnico. Na preizkušnji je vaše potrpljenje, toda rezultati vas bodo prijetno presenetili. Dovolite se presenetiti.

Tatjana Divjak, life coach

Izdelajte svoj manifest ljubezni