Sprememba mora priti od znotraj

Morda sprememba pričeske ali barve las deluje terapevtsko, vendar je to le začasen učinek in je smiseln le, če ste zadovoljni sami s seboj.

6. 11. 2014

Slika lepote se menja kot moda. Včasih so bile pojem lepote Botticelijeva dama s pasom, podobnim lijaku, ali Goyine ženske, ki bi jih imeli danes za debele.

»Mediji nenehno prikazujejo privlačna telesa. Hčerka, rojena po letu 1960, vidi dnevno več podob nedosegljivo lepih žensk v seksualnih pozah, kot jih je njena mama videla skozi celo puberteto.

Predvsem filmi, televizija, revije, oglasi dajejo lepoti gospodovalno navzočnost v naših življenjih in ob tem oblikujejo naš pogled na privlačnost. Mediji promovirajo prepričanje, da so privlačni, lepi ljudje uspešnejši, samozavestni, bogati.

Med gledanjem televizije ali oglasov pa ne pomislimo, da modeli oz. igralci in igralke prebijejo pred fotografiranjem ali snemanjem po več ur z modnimi oblikovalci, profesionalnimi frizerji in vizažisti ter imajo ob tem neusmiljene dietne in vadbene programe.

Idealno oblikovana telesa mladih, mršavih manekenk in mišičastih manekenov z naslovnic revij, oglasov in televizijskih ekranov so pogosto še kirurško popravljena, profesionalno fotografirana in za povrh računalniško obdelana! In taka telesa nam postavljajo standarde našega videza?!

Predvsem ženske smo velika tarča industrije lepotnih izdelkov. Oglasi nam obljubljajo spremembo videza. Gre za primer popolne industrije: pri ljudeh ustvarjajo oz. ohranjajo problem (npr. celulit) – nenehno nezadovoljstvo s telesom – in jim nato ponujajo rešitve zanj. Zadnja stvar, ki jo industrija v resnici želi, je, da bi dosegli telesno privlačnost enkrat za zmeraj,« Kuharjeva osvetljuje sodobno družbo in njene poglede na lepoto.

Potreba po tem, da želimo biti vedno boljše (in lepše) je dobra, a spremembe se ne dogajajo kar čez noč. Letni časi počasi prehajajo drug v drugega in prav vsak je lep. Tudi vrtnica potrebuje čas, da se razcveti. Preobrazba na hitro traja zelo malo časa.

Morda sprememba pričeske ali barve las deluje terapevtsko, vendar je to le začasen učinek in je smiseln le, če ste zadovoljni sami s seboj.

Sprememba mora priti od znotraj. Zato je proces in nikakor ne dogodek. Ljudem je treba vrniti njih same. Ženske se morajo naučiti, da so lepe in da centimetri, številke, obsegi niso pomembni.

V Ameriki so začeli akcijo Radi imejte svoje telo, ki poziva: zdaj, to minuto, začnite imeti radi svoje telo takšno, kot je. Brez čakanja, opravičil, izgovorov. Zdaj. Lepe ste. Verjemite.

Če verjamete, da je vaše telo slabo, bo takšno tudi postalo. Če verjamete, da je dragoceno in da vam, kot natančen stroj, omogoča začutiti življenje ne glede na velikost, višino in mere, se vir začne polniti sam od sebe. Morda imajo diabetiki in zdravniki najboljše namene, vendar nas pogosto delajo še bolj negotove.

Katja Kovačić, Sandra Veić Sukreški, Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri