Sta moški in ženska lahko prijatelja?

3. 10. 2016
Deli
Sta moški in ženska lahko prijatelja? (foto: Profimedia)
Profimedia

Srečen je lahko tisti, ki ve, da svojega prijatelja lahko pokliče kadarkoli, če se znajde v težavah in mu bo ta vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Že vedenje, da je temu tako, nas obdaja z občutkom sreče.

Prijateljstvo je vrednota, ki jo najverjetneje večina od nas uvršča zelo visoko na lestvici vrednot. 

V času najstništva se prijateljstva zelo pogosto in intenzivno oblikujejo. Pripadati neki skupini in biti sprejet od svojih vrstnikov sta v tem obdobju glavni potrebi mladostnika. Zanj je najpomembneje, da pripada neki skupini, v kateri se dobro počuti, lahko izrazi sebe in svoje potenciale. Dekleta in fantje so si med seboj različni. Že sama dinamika druženja nam pove, kako se izražajo dekleta in kako fantje. Dekleta lahko o neki stvari v nedogled razpravljajo, izražajo svoja mnenja, se preizkušajo v svojih idejah. Uživajo, ko se povezujejo in imajo ob tem občutek, da so si s svojimi prijateljicami blizu in neločljive ter ob tem skupaj doživljajo prijetne in manj prijetne trenutke. Neskončno jih povezuje, ko lahko jočejo in si ob tem zaupajo najbolj intimne vsebine.

Fantje radi tekmujejo med seboj in se primerjajo, se preizkušajo, kako dobri so, se povezujejo preko raznih interesov, kot so športne aktivnosti, krožki in druge podobne dejavnosti. Sebe izražajo preko svojega telesa, preko dokazovanja in dostikrat tekmovanja, saj jim to omogoča občutek, da so dobri, sprejeti v tem, kar počnejo.

KAKO JE S PRIJATELJSTVOM MED MOŠKIM IN ŽENSKO

Z izkušnjo prijateljstva v najstništvu gradimo tudi vse ostale prijateljske odnose v življenju. Tudi kasneje, ko gradimo svoje partnerstvo, so prijatelji še vedno pomembni. Prijatelji so vedno tam: ko nam je lepo in ko nam je težko. Prijateljstvo je vsekakor pomembna vrednota.

Postavi se vprašanje, kako je s prijateljstvom med moškim in žensko: Je to mogoče, zaželeno, popolnoma nemogoče ali celo nevarno? Odgovorov na to vprašanje je toliko, kolikor je ljudi. Lahko pa vseeno poskusimo najti nek skupni imenovalec na zgoraj zastavljena vprašanja.

Torej, lepo je imeti prijatelja nasprotnega spola. Preprosto zato, ker nam lahko podaja popolnoma drugačen pogled, čustva, mnenja, kot jih dobimo ob prijatelju istega spola. Saj se vendar celo življenje trudimo razumeti nasprotni spol in ob tem sebe. Če imamo ob sebi prijatelja nasprotnega spola, nam lahko popolnoma nenadejano in zelo obzirno nastavi ogledalo, kar nam je v veliko pomoč pri spoznavanju naših lastnih reakcij ob nasprotnem spolu, celo v partnerstvu.

A dejstva kažejo, da večina prijateljstev z nasprotnim spolom ne vzdrži. Pojavlja se preprosto vprašanje, zakaj je temu tako? Zakaj si svoja intimna čustva lahko delimo z najboljšim prijateljem istega spola, pri prijatelju z nasprotnim spolom pa se hitro zaplete...

KO V PRIJATELJSTVO MED MOŠKIM IN ŽENSKO VSTOPIJO ČUSTVA

Živimo v času, ko je za partnerstvo čedalje manj časa. Služba, obveznosti, otroci, hobiji...vse to lahko, če si dovolimo, prinese odtujenost. Po drugi strani pa nam ravno vse te okoliščine prinašajo na pot ljudi, s katerimi imamo priložnost imeti vsakodnevni stik. In kaj hitro se lahko zgodi, da začnemo prijateljevati, si zaupati, čustvovati. Pogosto se zgodi, da se med moškega in žensko, ki začneta graditi neko prijateljstvo, prikradejo čustva, ki ju povežejo in čustveno zbližajo. Čustva, ki so močna, so podlaga, na kateri se naredi stik. In ker smo po naravi ženske in moški ustvarjeni tako, da stik vodi v privlačnost, smo si na podlagi čustev, ki nas povežejo, hitro privlačni. In kaj potem?

MEJE, KI NAREDIJO PRIJATELJSTVO ALI GA KONČAJO

Imamo dve možnosti: ko se to zgodi, lahko stik prekinemo (če se ne želimo zaplesti) ali pa nadaljujemo s čustvenim povezovanjem, medsebojnim razkrivanjem in ob tem čedalje več čutimo drug do drugega. Seveda ta pot skoraj vedno vodi v razmerje. V tem seveda ni nič narobe, če sta moški in ženska prosta, samska in se na to pot podata skupaj s svojo odločitvijo in odgovornostjo.

Če gre za prijateljevanje s človekom nasprotnega spola, je pomembno vedeti, kje je meja, kje se ustaviti, prekiniti...ali iti naprej po poti prijateljstva. MEJE torej naredijo prijateljstvo ali ga prekinejo.

Ob tem se je najbolj pomembno vprašati, katera občutja se nam ob določenem človeku vzbudijo, kaj začenjamo čutiti, kako se ob njem počutimo, kako drugače se počutimo ob tem človeku, kot npr. doma ob partnerju. Pomembna je iskrenost do sebe. Ko začenjamo čutiti nekaj več, je čas, da postavimo lastno mejo. To pa ni lahko, saj moramo mejo postaviti ravno tam, kjer je prijetno, od koder prihajajo prijetna čustva, kamor bi radi šli, kjer bi radi bili, od kjer bi radi dobili več in več...

Pa vendar so prijetna le čustva, ki so čisto naša in ki so se ob določenem človeku le odprla in nam lahko veliko povedo o nas samih: Kaj nam v življenju manjka, katera čustva si želimo čutiti ob svojem partnerju, kakšno življenje bi radi živeli. V trenutku, ko bomo to zmogli razmejiti, bomo vedeli, kaj je prijateljstvo in kaj je začetek neke afere in začetek izgube partnerstva...so nianse, ki pa jih je možno prepoznati.

Vrnimo se na začetek, ko smo si postavili vprašanje ali je prijateljstvo med moškim in žensko možno? Odgovor je DA in NE. DA v primeru, ko smo toliko zreli, da se zavedamo svoje odgovornosti do sebe in drugih, ko tako dobro poznamo sebe, da začutimo, kdaj je meja prekoračena in ko znamo razločiti, kaj je prijateljstvo in kaj je nekaj več. In seveda NE vedno, ko začutimo, da bodo čustva, ki so se na novo rodila, prinesla škodo že obstoječem odnosu, ki nam vsekakor pomeni več, kot ta, ki se je na novo začel graditi.

NEZAVEDNE ČUSTVENE VSEBINE IGRAJO KLJUČNO VLOGO PRI VSTOPU V PRIJATELJSKI ALI INTIMNI ODNOS

Razpravo bi sicer lahko zaključili na tej stopnji, pa vendar si vedno znova želimo razložiti človeška vedenja in odzive še na globlji način. Verjetno obstaja vzrok, zakaj z nekaterimi ljudmi nasprotnega spola lahko vstopimo na pot prijateljstva, z nekaterimi pa ne, ker se kaj hitro prikradejo vmes tista »ta nevarna« čustva. Marsikdo bi si situacijo razložil na preprost način, in sicer tako, da gre zgolj za zunanjo privlačnost. A to bi bilo preveč ozko gledanje na tako kompleksno vsebino. Vemo, da si partnerje in prijatelje izbiramo na podlagi podobnih izkušenj iz primarnih družin, torej bolj natančno na podlagi ran in bolečin, ki smo jih bili deležni v času otroštva. Temeljne potrebe, ki v otroštvu in mladosti niso bile zadovoljene, nas bodo silile, da jih v intimnih odnosih ponovno podoživimo in končno ob človeku, ki nas ima rad, zacelimo. Lahko celo rečemo, da bolj ko se intenzivno in hitro zaljubimo, bolj verjetno je, da so v ospredje prišle nezavedne nepredelane vsebine, torej nezaceljene rane iz primarnih odnosov. To pa je zelo pomembno spoznanje in dragocen kompas za vse že obstoječe in nadaljnje odnose in poznanstva.

Prijateljstvo med moškim in žensko je možno, če se zaljubljenost ne zgodi.

Torej, če si nekoga želimo zgolj za prijatelja, pa se izkaže, da zaradi »ta nevarnih« čutenj to ni možno, se iz tega lahko veliko naučimo o sebi: s potencialnim prijateljem imava po vsej verjetnosti zelo podobne globoke čustvene vsebine, ki še čakajo, da jih spoznava in predelava. Morda je to globok sram, na katerem sva se povezala, ki ima korenine v kakšni zasvojenosti, zlorabi... skratka nekaj, kar se ob sočloveku, s katerim smo si očitno prišli čustveno zelo blizu, odigra.

Za konec se lahko zahvalimo vsem ljudem, ki na kakršen koli način pridejo v naša življenja in nam prinesejo lepe trenutke in prijetna občutja, predvsem pa zato, ker so nam vedno najdragocenejša ogledala, iz katerih se lahko veliko naučimo o sebi in odnosih.

Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka, Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale