Starši lahko svojim otrokom veliko več damo, če imamo zadovoljene svoje potrebe

Starši poskrbimo za svoje počutje!

Starši lahko svojim otrokom veliko več damo, če imamo zadovoljene svoje potrebe (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
27. 9. 2018

Pogosto se dogaja, da smo starši z otroki manj potrpežljivi in se hitro negativno odzovemo, ko sami nismo dovolj umirjeni in nimamo zadovoljenih svojih potreb. Takrat občutimo več strahov in skrbi, kar pa čutijo tudi naši otroci, zato se je dobro zavedati, da bomo otrokom težko pomagali do več miru in sodelovanja, če ne bomo najprej poskrbeli za svoje počutje in potrebe.

Kaj se dogaja z nami, ko ne poskrbimo dovolj dobro za svoje potrebe? Ko potrebe niso zadovoljene, se v naši notranjosti poruši ravnovesje. Vse to pa sproži boleča čustva kot sta jeza in krivda, zaradi katerih se veliko prej razburimo in se tudi hitreje spustimo v boj ali beg. V odnosu z otroki se počutimo izčrpani, nemočni, več kričimo ali pa postanemo čezmerno popustljivi, samo da bi bil mir v hiši. Pogosto se do otrok obnašamo tako, kot se v resnici ne želimo, seveda pa nam tako obnašanje ne pomaga do boljših odnosov in sodelovanja z našimi otroki.

Kaj bi starši lahko naredili drugače, da bi zadovoljili svoje potrebe in se sami v sebi bolj sprostili:

Če smo utrujeni, si vzemimo nekaj časa za počitek; če imamo večje skrbi, nam bo koristil pogovor, nas sprostil in pomagal predelati boleča čustva. Starši lahko svojim otrokom veliko več damo, če imamo zadovoljene svoje potrebe.

• Zgodi se, da se svojih potreb in občutkov zavemo šele takrat, ko otroci stopijo na naše »boleče gumbe«. Takrat je pomembno, da se, namesto da trošimo čas za negativne misli in vedenje, raje ustavimo in vprašamo:

✓ katera moja potreba sedaj ni zadovoljena;

✓ kakšno čustvo čutim, ko moja potreba ni zadovoljena.

• V stresnih situacijah, si vzemimo pozitivni odmor – lahko se odmaknemo tudi v drug prostor, da bi se tako hitreje umirili in se počutili bolje. Namen takega odmora je, da se najprej umirimo in se šele potem lotimo reševanja težav.

Večina staršev, ki se nauči povezati s svojimi čustvi in potrebami, v odnosu s samimi seboj in s svojimi otroki občuti več miru, uravnoteženosti in zadovoljstva.

Klara Bajec, certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo

Če želite prejemati članke in druge vsebine na področju pozitivnega in zavestnega starševstva, vas vabim, da se prijavite na povezavi tukaj

ali na Facebook strani Pozitivno starševstvo