Stavki, ki jih izrečejo TOKSIČNI STARŠI

18. 11. 2023
Deli
Stavki, ki jih izrečejo TOKSIČNI STARŠI (foto: shutterstock)
shutterstock

Toksične starše včasih prepoznamo že po besedah, ki jih izrečejo.

Skozi življenje se velikokrat znajdemo v toksičnih odnosih. Morda je to v romantičnem odnosu, prijateljstvu ali na delovnem mestu. Toksični odnosi pa se pojavljajo tudi v družinah. 

Otrok ne razume, da je njegov starš toksičen, vseeno pa lahko kot odrasel nosi posledice. Če ste odraščali ob toksični mami ali očetu, imate morda lahko danes težavo s samozavestjo, dojemanjem in izražanjem čustev, pogosto pa imate lahko tudi težave v drugih odnosih.

Dobro se je sicer zavedati, da smo vsi v neki meri "toksični", kar pa pomeni to, da smo izjemno ranjeni in ran nismo še pozdravili. Običajno, ker ne zmoremo.

Preverite, katere stavke pogosto izgovarjajo zelo ranjeni starši.

"Tega nisem nikoli rekla/rekel"

Pogosto se zgodi, da toksični ljudje prikazujejo stvari drugače, kakršne so. Toksični  starš se bo na vse pretege trudil ustvariti vtis, da ste vi tisti, ki se nečesa spominjate narobe. Na ta način se izogne sprejemanju odgovornosti za svoje besede ali dejanja.

"Daj, pozabi že"

Še en stavek, s katerim se toksična oseba želi izogniti sprejemanju odgovornosti za svoja dejanja. Ko omenite, da vas je nekaj prizadelo ali da se vam ni zdelo prav, bo toksična mama ali oče želel prikazati, da ste vi tisti, ki se pretirano oklepate preteklosti, namesto da bi priznali napako in se opravičili.

"Točno takšen/a si kot [drug družinski član]"

Vas starš nenehno primerja z drugimi družinskimi člani? Morda takimi, ki so težavni, neprijetni, neuspešni? Če je tako, je morda njegoc cilj, da bi manipuliral z vami in vas prikazala kot slabe, sami pa bi dajali vtis, da so boljši.

"Ti si kriv/a"

Toksični ljudje včasih valijo krivdo na druge neočitno, včasih pa bolj očitno. Sploh, če vas starš krivi za svoje osebne težave, je to velika rdeča zastavica. S tem vas spravlja v položaj, ko ste vi odgovorni za starša, čeprav je v resnici obratno.

"Zakaj ti ni šlo bolje?"

Naloga starša je, da otroka podpira in spodbuja. Žal pa ni vedno tako in nekateri starši niso nikoli zadovoljni z rezultati otroka; niso navdušeni nad uspehom v šoli, ne marajo otrokovega partnerja, ne zanima jih kariera otroka... Če imate tudi vi občutek, da vaš starš ni nikoli ponosen na vas ali da za njih niste nikoli dovolj, je težava v njih, ne v vas. 

"Kje si bil/a?"

Ko je otrok mlajši, je povsem običajno, da starše zanima, kje ste. A v odrasli dobi starša naloga ni, da otroka nadzoruje. Nekateri starši pa tudi svoje odrasle otroke pogosto kličejo, jih zaslišujejo in želijo vsak trenutek vedeti, kaj počnejo. To je še en velik opozorilni znak, ki kaže na toksičnega starša.

"Zate sem naredil/a vse"

Morda se z mamo ali očetom želite pogovoriti o tem, da vas je nekaj zmotilo ali prizadelo. Namesto da bi se s težavo soočili, se bodo morda skušali oprati krivde tako, da bodo rekli: "Vedno sem vse naredil/a zate" ali: "Moral/a bi biti hvaležen/a". S takimi besedami toksična oseba želi v vas vzbuditi krivdo in vas zmanipulirati v to, da ustrežete njenim željam.

Otrok posledice toksičnih staršev nosi vse življenje. Če tudi vi menite, da je vaš starš tisti, ki je toksičen in negativno vpliva na vas je pomembno, da kot odrasli postavite meje, poskrbite zase ter zacelite svoje rane.