Stik z vodo krepi našo drugo čakro

4. 7. 2019
Deli
Stik z vodo krepi našo drugo čakro (foto: profimedia)
profimedia

Človek z dobro delujočo drugo čakro je čuten, poln veselja do življenja, ustvarjalen, zna uživati in sprejemati druge ljudi.

Osnovna naloga: 2. čakra predstavlja sedež telesnosti, čutnosti in odnosa do sebe in drugih, ki ga vzpostavljamo preko petih čutil (vida, voha, okusa, tipa in sluha). 

Ime: svadhisthana = sladko, sladkost; druga imena: vranična/sakralna čakra, center spolnosti

Barva: oranžna

Delovanje: Vpliva na spolno življenje, kakovost in količino spolnosti. Tukaj se nahaja tudi sedež imunskega sistema, ki predstavlja našo obrambo – mejo pred tujki (odnos celic do tujih organizmov – bakterij, virusov - ali drugih snovi iz okolja: prahu, peloda, neprebavljivih molekul hrane …). Njeno delovanje je najbolj odvisno od primarne zemeljske energije, ki bi jo morala dobiti od prve čakre. 

Kje se nahaja: Tri prste pod popkom oz. v višini prvega ledvenega vretenca.

Na katere organe vpliva: Z energijo oskrbuje spolne organe (prostata, testisi, jajčniki, maternica) in sečila (sečni mehur, ledvice), del prebavnih organov (debelo in slepo črevo), križ in medenico. Povezana je s spolnimi žlezami, z reprodukcijo, s spolno močjo, z odvajanjem urina in delno z organi za prebavo in izločanje.

Vpliv na čustveno-mentalne procese: Je sedež t.i. primarnih čustev: strahu, jeze, žalosti, radosti, čudenja in studa (primarna čustva so pravzaprav skoraj samodejne reakcije (naježena koža v mrazu, krčenje zenice v svetlobi…) na dražljaje okolice, imajo jih že dojenčki. Druga čakra vpliva tudi na kreativnost, komunikativnost oz. potrebo po odnosih z drugimi ljudmi in hkrati željo po nadziranju teh odnosov, tudi preko denarja in seksa.

Kadar čakra dobro deluje: Človek z dobro delujočo drugo čakro je vitalen, poln življenjske energije in radosti, ustvarjalen, uživa v čutnosti, ima zdrav odnos do spolnosti (strasti in čustva niso potlačeni), zna sprejemati druge ljudi.

Motnje in blokade: Znaki motenj oz. zablokirane druge čakre na čustveni ravni so zaprtost vase, strah pred izgubo nadzora nad drugimi, pred izgubo denarja, partnerja, strah pred impotenco, prevaro, fizično oslabelostjo strah pred tem, da kdo nadzoruje nas, nezadovoljujoče spolno življenje (frigidnost, prezgodnje ejakulacije, mejno obnašanje in nasilje) in vse vrste odvisnosti (alcohol, cigarette, pomirjevala…).

Na telesni ravni: ob nepravilnem delovanju pogosto prihaja do katarja, kašlja, bronhitisa, kronične astme, kronične revme, povišane temperature, raka prostate in jajčnikov, problemi zaradi šibkih ali premočnih menstruacij, debelosti, kroničnih bolečin v križu. Znak šibko delujoče druge čakre so vse vrste alergij in avtoimunskih bolezni, bolezni limfnih poti in bezgavk (edemi, vnetja, limfomi). 

Kaj jo slabi: Druga čakra se formira v obdobju od 6 mesecev do drugega leta življenja, zato jo najbolj slabijo travmatične epizode v tem obdobju: spolno naslije, zloraba, čustveno zapostavljanje, nasilje v ožji in širši okolici, čustvena hladnost staršev, različne vrste zanemarjanja (tudi fizično), vse vrste podcenjevanja (mišljenja, stališč, emocij), manipulacije, zatiranje čustev (ne smeš jokati …). Tudi pretirana fizičnost in vse vrste regligioznih omejitev slabita delovanje sakralne čakre. 

Pomoč: Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metod je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si!

Afirmacije: Jaz čutim. Jaz uživam. Ljubeče sprejemam svoje telo in svojo spolnost. Povezujem se s svojo ustvarjalno energijo.

Kako okrepite korensko čakro:

Gibanje: Ples z izražanjem čustev. Pokažite svoja čustva!

Postavitev meja: Naučite se reči ne! Vprašajte se, kdo ste in kaj si v resnici želite. Izrazite svoje pravo mnenje. Ne dovolite, da ste preslišani, utišani…

Zdravi užitki: V svoje življenje vnesite užitke. Počnite to, kar vas veseli! Aromaterapija: ylang-ylang, sandalovina, mira, grenka pomaranča, poper, vanilija (privoščite si dišeče lučke, kopeli, masažo spodnjega dela trebuha); zelišča (čaji, sokovi): kopriva, rman, peteršilj.

V vsakdanjiku
bo vašo sakralno čakro krepil vsak stik z vodo: sprehod ob jezeru, reki, morju, kopanje, plavanje, savna; čez dan veliko pijte; izražanje kreativnosti (slikanje); oblecite se v oblačila oranžne barve (posteljnina, dodatki v stanovanju); ples, še posebej trebušni plesi; uživajte v okusni hrani, dišavah, v čutni literaturi, melodični glasbi; s partnerjem si privoščite masažo v dvoje; obvezno si rezervirajte čas samo zase. Večja čustvena spontanost: skačite, vriskajte in se takrat ne ozirajte na to, kaj si kdo misli o vas. Dotikajte se! Vaši dotiki naj bodo nežni, pozorni, prijateljski, tudi božanje hišnih ljubljenčkov krepi 2. čakro

Jogijski položaji
Vsi stoječi položaji in predkloni, vsi položaji, ki delujejo na medenico, področje križa, kolčne sklepe in na ledveni del hrbtenice ter vsi krožni gibi z boki.

Prva čakra

Tretja čakra

Četrta čakra

Peta čakra

Šesta čakra