Strah pred zapustitvijo ali zavračanjem ima korenine globoko v otroštvu

Kaj vse počnemo, da ne bi bili zapuščeni ali zavrnjeni?

Strah pred zapustitvijo ali zavračanjem ima korenine globoko v otroštvu (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2022

Strah pred zapustitvijo ali zavračanjem je posebna vrsta strahu pred izgubo, ki ima korenine globoko v otroštvu. Izhaja iz časa, ko smo bili povsem odvisni od staršev in ko je njihova zapustitev pomenila smrt. Majhen otrok seveda ne more preživeti brez staršev in odrasla oseba lahko preživi brez partnerja, toda ta groza zapustitve je lahko tako močna zaradi izkušenj iz otroštva, da oseba zares pomisli, da tega ne bo preživela.

Kaj vse počnemo zaradi strahu, da ne bi bili zapuščeni?

Zaradi strahu pred zapustitvijo se skušamo prilagajati, prilizniti, spremeniti na boljše, pokazati le svoj 'najboljši jaz'. In pogosto se dogaja, da nas prav ta strah pelje v polovično življenje, v neavtentičnost, v kazanje le tiste plati, ki je na videz sprejemljiva. Vendar to ne pelje do vse lepšega in kakovostnejšega odnosa, temveč prav nasprotno – proti naraščanju vsega, kar je notri skrito in kar si po svoji naravi želi biti razkazano in sprejeto skozi bližino z ljubljeno osebo.

Vedno večja razdalja med partnerjema

V takšnih odnosih počasi pride do vedno večje izolacije, ker je povezanost le skozi tisto, kar je prijetno in sprejemljivo, v resnici le površna. Primer takšne povezanosti je zaljubljenost. Potem ko zaljubljenost mine, če se partnerja ne začneta povezovati tudi prek čustev, ki jih držita skrita, ta odnos ne more več dobiti globine in brez te globine ne more niti preživeti. Seveda lahko preživi formalno, vendar se izgublja vsebina, in partnerja, čeprav se vsak dan vidita, v resnici postaneta tujca. Povezovanje s partnerjem tudi skozi ranljivost, negotovost, jezo in vse druge svoje 'nesprejemljive' plati je ključno za obstoj kakovostnega odnosa.

Tveganje zavrnitve

Nekateri odnosi te vrste povezovanja ne bodo preživeli, ker en partner na to ni pripravljen. Morda ima ljubezenske ideale, ki jih noče žrtvovati za resničen odnos, morda je preveč čustveno blokiran, da bi lahko zaplul v globljo raven povezanosti ali kaj tretjega. Torej, morda res lahko pride tudi do zavračanja. Če pokažete, koliko vas je nekaj prizadelo ali se pogovarjate o nečem, kar vas jezi, boste morda zavrnjeni. To je tveganje.

Tomica Šćavina