Strastni pari se bolj pogosto prepirajo

Kdaj ste se nazadnje sprli s svojim partnerjem? Kako ste se ob tem počutili? Način, kako se prepirate, veliko pove o vas … in o prihodnosti vajine zveze.

Strastni pari se bolj pogosto prepirajo (foto: profimedia) profimedia
15. 7. 2019

Če se prepirate, še ne pomeni, da je zveza v krizi

Ob prepiru pride na dan naša prava narava – naša individualnost, različni pogled na problem in obenem tudi možnost, da skupaj rastemo. Vsak prepir še ne odraža resnih težav v odnosu.

Psihologi pravijo, da je prepiranje veščina, ki se jo moramo naučiti, zato pa je potreben čas. Svetujejo naslednje:

 • Ne vztrajajte pri svojem za vsako ceno
 • Ne mislite, da imate vedno  prav
 • Če čutite, da se vas poloteva bes, umirite pogovor ali naredite premor
 • Poslušajte in ne segajte v besedo
 • Spoštujte partnerjevo mnenje
 • Držite se trenutne teme
 • Ugriznite se v jezik, preden v jezi izrečete nekaj, kar boste kasneje obžalovali

Kako vemo, kdaj je prepir znak za globljo težavo?

Povsem normalno je, da nimamo o vseh stvareh enakega mnenja kot naš partner. S prepirom se nakopičena energija sprosti, kar je dobro, a treba se je držati določenih pravil, in ne glede na vse, spoštovati drugo mnenje. Če se prepiramo prepogosto, je to morda znak, da v razmerju nismo zadovolj(e)ni in da oseba ni prava za nas.

Vprašajte se:

 • Ali lahko prosto izrazim svoje mnenje?
 • Se bojim reakcij svojega partnerja?
 • Se bojim, da bom šel/šla preko meje?
 • Ali sem v tem odnosu lahko to, kar sem?

Dr. Stephanie Sarkis pravi, da še ni srečala para, ki ima zdrav odnos in se nikoli ne prepira. Prepiranje je pravzaprav učenje sklepanja kompromisov.

V zdravem odnosu mora biti prostor za izražanje potreb obeh partnerjev. Kadar je možno svoje želje in interese predstaviti na konstruktiven način, je to dobro za zvezo, saj jo še okrepi.

Obstaja pa seveda razlika med iskrenim izražanjem svojega mnenja, med pričkanjem in med resnim prepiranjem. Ko jo enkrat prepoznamo, se ne bomo čutili napadeni vsakič, ko bo partner izrazil svoje želje. Moramo se pač naučiti poslušati in tudi odpuščati.

Strastni pari se bolj pogosto prepirajo

Obstajajo zveze, v katerih sta oba partnerja nezadovoljna, a raje tiho trpita, kot da bi svoje dvome in želje izrekla na glas. To je modra recept za mir v hiši, še zdaleč pa ni recept za srečo. Po drugi strani pa obstajajo pari, ki se glasno skregajo, potem pa so že po nekaj trenutnih spet polni ljubezni in normalno nadaljujejo zvezo brez zamer, tihe maše in podobnih igric.

Dr. Pam Spurr pravi: »Način, kako se prepirate, pove veliko o vaši zvezi. Tisti, ki imajo čustveno inteligenco, pazijo na to, kako se do partnerja obnašajo tudi v trenutkih, ko so razburjeni. Prepir lahko razkriva marsikaj: da vam je resnično mar za drugega, pa tudi, da vam gre na živce.«

Morda ne bo slabo, če se ob prepiranju zavedamo besed Steva Halla: "Iskreno ljubezen se prepozna v načinu, kako se obnašamo do osebe, ne kako do nje čutimo."

Vir: Wake Up Your Mind

Preberite še: