7 težkih odločitev, ki vas bodo na dolgi rok osrečile

2. 4. 2024
Deli
7 težkih odločitev, ki vas bodo na dolgi rok osrečile (foto: shutterstock)
shutterstock

Ne čakajte, da drugi poskrbijo za vas. Sami poskrbite zase. Bodite aktivni vodja v svojem življenju, ne zgolj pasivni opazovalec. Uredite si življenje po svojih merilih.

Najbolj pomembno v življenju je, da zberete pogum in se lotite sprememb, ki jih potrebujete. 

1. Izberite odnos, ki vas poganja naprej

Pogosto se zamotimo z mnenji drugih. To nas ustavlja na naši poti. Če pustimo, da nam vsaka stvar zamaje fokus in nas zmede, če dovolimo, da tuji nazori vplivajo na naše odločitve, bomo kar naprej za nečim žalovali. Močna osebnost, ki v sebi nosi mir, se lažje prilagaja različnim situacijam in vidi širšo – pozitivno sliko, kot nekdo, ki se stalno obrača k drugim. Vedno je na vas – boste dovolili, da vas nekaj spravi s tira? Boste dali drugemu možnost, da se izrazi? Boste kričali ali šepetali? Boste v sekundi reagirali ali si dali čas za razmislek?

Pravico imate, da izberete odnos, ki vas bo motiviral in poganjal naprej, in da prerastete lastne izzive, kjer se trenutno še ne morete kontrolirati.

2. Zavestno se osredotočite na današnji dan

Ne glede na to, kaj se dogaja, lahko selekcionirate svoje bitke. Ko je vsega preveč, ste pod velikim stresom in ne morete razmišljati trezno. Sprejmite, da tisto, kar vas dela nemirne danes, ni vaša prihodnost. Tudi vaši cilji naj ne bodo tako veliki in zastrašujoči, da vam jemljejo pogum. Razdelite jih na več manjših korakov in jih uresničujte postopoma. Pomembno je predvsem, da ukrepate, da se premikate, da si upate. 

3. Izberite naslednji korak

Ni potrebno veliko, samo majhen korak vsak dan, pa lahko dosežete velike spremembe. Ne pričakujte, da se bo vaše življenje kar čez noč spremenilo. Ne morete se v sekundi odvaditi od vseh navad, ki so v vašem življenju igrale pomembno vlogo, lahko pa postopoma uvajate nove, ki vas usmerjajo na začrtano pot in boste stare počasi in postopoma zamenjali. 

4. Jemljite stvari manj osebno

Vsak kdaj koga užali, razočara druge ali sebe, kaj spregleda ali pozabi … to je normalno, saj smo samo ljudje. Vsi delamo napake. Ne nalašč, pač pa zato, ker smo zmotljivi. Morda se nam je tisti dan zgodilo nekaj slabega, morda smo biti utrujeni in zato tečni … Pomislite na to, ko vas nekaj ali nekdo prizadene – skoraj nikoli to ni povzročeno namerno in tudi ni mišljeno osebno. Nekdo vas prizadene, ker je bil na tak ali drugačen način tudi sam prizadet. Naša dejanja naj bi izhajala iz ljubezni, ampak včasih jo druga čustva zasečnijo. Tako pač je v življenju.

5. Ustvarite zdravo okolje zase

Med zaznavanjem negativne energije in negativnih dejanj ter med iskanjem opravičil zanje in dovoljenjem, da vplivajo na vas, je velika razlika. Ni pomembno, za koga gre – družina, sodelavci, prijatelji, sosedje, znanci … nikomur ne bi smeli dati moči, da vas spravlja v slabo razpoloženje, vam uničuje sanje ali slabi energijo. Nehajte igrati zdravnika za vse trpeče. Vsak mora prevzeti odgovornost za svoje življenje in čustveni vampirji tega ne zmorejo – raje se hranijo tako, da s svojim nenehnim pritoževanjem okužijo vse okrog sebe. Tudi tujo kritiko vzemite z rezervo. Pomembno je, da se zavedate, da se trudite. Da brcate, čeprav je težko! Tuja mnenja lahko upoštevate, ali pa ne. Vaša izbira.

6. Izberite podporo s pravega naslova

Če se vam prikazuje pica, ne greste v indijsko restavracijo, kajne? Zakaj bi to počeli, kadar so na tapeti vaša čustva? Ne iščite podpore in pomoči pri ljudeh, ki vam je niso sposobni dati. Ne iščite ljubezni pri ljudeh, ki sebe nimajo radi. Ne iščite potrditve pri ljudeh, ki so sami negotovi in polni strahov. Tako preprosto je.

Preberite si še: Ljudje pogosto iščemo potrditve pri napačnih ljudeh (zgodba o prstanu)

7. Zavedajte se, da je v redu tudi, če ni vse v popolnem redu

Ni nam potrebno hliniti veselja in ni treba skrivati žalosti. Sprejmimo se takšni kot smo, dajmo si čas in dovolimo si biti nepopolni. Vsi naši občutki so popolnoma normalni. Pustimo, da breme perfekcionizma pade z naših ramen … dosti lažje bomo zadihali.

Ko gremo skozi težko obdobje, je popolnoma v redu, če si priznamo, da nam je težko … že ob tem nam bo postalo malce lažje, kot če se pretvarjamo, da je vse v najlepšem redu. Nekoč bo. 

Vir: Marc And Angel

Preberite še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel