Tudi TIŠINA je v odnosu problematična (ne samo kričanje)

14. 5. 2024
Deli
Tudi TIŠINA je v odnosu problematična (ne samo kričanje) (foto: shutterstock)
shutterstock

Morda menite, da nasilje pomeni kričanje in burno prepiranje, vendar smo nasilni lahko tudi takrat, ko smo tiho.

"Tiha maša" je tehnika, s katero nekomu pokažete, da ste nanj jezni. A "tiha maša" ni samo to. Gre za pasivno vrsto čustvene zlorabe, pri kateri ena oseba prenaša svojo jezo na drugo osebo tako, da preprosto z njo preneha govoriti. Seveda je ljudem dovoljeno biti tiho. A če utihnete samo zato, ker si nekoga želite kaznovati, je to velika težava, ki pa je precej pogosta.

Prejšnje leto sem se sprla s svojo prijateljico. Šlo je za velik nesporazum, za katerega pa sem bila sama prepričana, da sva ga rešili. Vseeno pa je ona nadaljevala cela dva tedna, ne da bi govorila z mano. Ni odgovarjala na moja sporočila. Ko me je srečala, se je obrnila stran. Ignorirala me je, ko sem potrebovala pomoč.

Ob tem sem se spraševala, kaj sem storila, da sem si zaslužila tak odnos. Jokala sem svoji mami po telefonu in nikakor nisem razumela, zakaj je oseba, ki jo imam rada, tako grozna do mene. Njeno obnašanje je bilo tako zelo nezrelo.

Kljub temu, da sva se pobotali, najin odnos danes ni enak. S svojim dejanjem me je res prizadela in ob tem se sprašujem, ali res ceni mojo prisotnost v svojem življenju. Prepričana sem, da z nekom, ki ga imaš rad, ne ravnaš tako. Mislim, da se sama ne zaveda škode, ki jo je prinesla najinem odnosu. Ne trdim, da sem bila v tej situaciji svetnica. Obe sva naredili napake. A verjamem, da bi konflikt veliko lažje rešili, če bi se preprosto pogovorili.

Ko nekomu namenite "tiho mašo", počasi izgubljate zaupanje. Osebi, ki ji je mar za vas, sporočate, da lahko povsem običajno živite brez nje. Dajete ji vedeti, da ji ne boste vedno stali ob strani in da lahko že jutri izginete. Ne glede na to, kakšen je vaš namen, je "tiha maša" manipulacija in čustvena zloraba. 

Naslednjič, ko želite nekoga kaznovati s tišino pomislite: "Ali obstaja boljši način, s katerim bi lahko rešil/a to težavo?" Zagotavljam vam, da obstaja. Odrastite, spregovorite in nehajte zadajati bolečine svojim bližnjim.

Prirejeno po: YourTango

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk