Tihi vikend - vikend za razstrupljanje uma

Kaj ko bi si privoščili vikend brez besed?

17. 10. 2013

Za bivanje v tišini ne potrebujete ničesar razen predanosti.

To ni ne volja ne odločitev, ker takšne stvari prihajajo iz uma, temveč je nagnjenje našega uma k temu, da sprejme odločitev.

Predanost pomeni, da smo v nekaj šli s polnim srcem – ne glede na to, kaj se bo spotoma dogajalo, bomo mi ostali na poti. In ko vstopimo v tišino, se dejansko marsikaj dogaja. Ko naša pozornost ni usmerjena na dogajanje iz zunanjega sveta, pridejo na dan vse negativnosti, ki smo jih do takrat pometali pod preprogo našega uma.

S tišino si torej podarimo priložnost, da jih lahko opazujemo in predelujemo. Vsa razdražljivost, jeza, žalost, smeh in kup butastih misli ter spominov, ki se nam bodo naenkrat začeli sprehajati po glavi, so tu, da nas opomnijo, da imamo opravek čiščenja stvari iz lastne glave.

Določite si dan, dva ali tri, ki jih boste preživeli v tišini. Vikendi so najbolj praktični, predvsem podaljšani, a tudi če za tiho čistilno akcijo vzamete del počitnic, bodo to na koncu njihovi najboljši dnevi. Če se imate priložnost udeležiti seminarja ali tečaja tišine, bo to zelo koristno porabljen čas (in denar), a prav nič se ne boste zmotili, če si boste sami naredili svoj 'silent retreat'.

Vaši prvi koraki v svet tišine

Naj vaša tišina traja od trenutka, ko se prebudite na prvi dan, ki ste ga določili za svoje tihe dneve, do konca tretjega dne. Najbolje je, da vse načrtujete in se založite z vsem, kar potrebujete, še preden vstopite v tišino.

Zelo pomembno je, da se o svojih tihih dnevih pogovorite s sostanovalci. Če že ne morete zbežati kam na osamo, naj vas preprosto pustijo pri miru in naj sami skrbijo za svoje potrebe, vi pa boste svoj delež gospodinjskih opravkov tako in tako postorili. Ker, kot boste videli, medtem ko smo v tišini, se je dobro z nečim zaposliti. Med delom boste morda doživeli svoje prvo doživetje sedanjega trenutka.

Poleg tega boste želeli čim več časa preživeti v naravi. Medtem ko boste v tišini,  ničesar ne berite (tudi t. i. duhovne literature ne), ne glejte televizije, ne poslušajte glasbe (tudi tiste za sproščanje ne), ne hodite na medmrežje niti karkoli drugega, kar bi vam s čimer koli polnilo um. V naravi se boste najlažje naučili enostavno biti.

Ivan Palijan, Petra Arula