To namesto prižiganja sveč na dan spomina na mrtve stori učiteljica joge

“Iskanje prostega parkirnega mesta, gneča, pretiravanje s svečami, nemir … Ne, hvala,” pravi učiteljica joge Špela Sila, ki na dan spomina na mrtve nikoli ne hodi na pokopališče. Namesto tega se svojih ljubih spominja na drugačen način. Takole pravi …

To namesto prižiganja sveč na dan spomina na mrtve stori učiteljica joge (foto: Tina Lagler (OSM films)) Tina Lagler (OSM films)
30. 10. 2019

Ne želim, da ta zapis sproža vprašanja o tem, ali je na 1. november treba hoditi na pokopališče in prižigati sveče ali ne. Vsak naj se odloči sam, tako kot pri sebi čuti, da je prav.

Sama na dan spomina na mrtve ne obiskujem grobov, saj mi v tistem času pokopališče predstavlja nemir, v nasprotju z drugimi dnevi, ko ne srečam skoraj nikogar.

Samo takrat, ko pred grobom stojim sama, se namreč preminulih spominjam v miru in na način, kot želim. Obisk pokopališča mi takrat ne predstavlja dodatnega stresa, ampak pomiritev. S seboj, z življenjem, s svetom.

Odkar se ukvarjam z jogo, se preminulih spominjam še na poseben način, ki mi je zelo ljub. Pred začetkom jogijske prakse včasih oblikujem namero. Na primer, da bom današnjo jogijsko prakso izvajala v spomin na ljubo osebo, ki je ni več v mojem življenju. 

Na začetku prakse jo prikličem v spomin in se spominjam najrazličnejših trenutkov, ki sva jih preživeli skupaj. Sledi nežna praksa in na koncu nekaj minut meditacije, kjer se spet spominjam te osebe na svoj način, predvsem pa izrazim hvaležnost, da je bila v mojem življenju in za vse lekcije, ki mi jih je predala.

Takšne prakse so zame zelo posebne in jih izvajam pogosto, ne samo ob prvem novembru. Jo pa zagotovo naredim vsako leto na ta dan in se tako na simboličen način poklonim umrlim. 

Če se ukvarjate z jogo, poskusite naslednjič tudi sami narediti prakso z namero. Če se ne, pa lahko spomin na svoje ljube 1. novembra obudite tudi na katerega od naslednjih načinov …

Kaj lahko storite, če se ne ukvarjate z jogo?

  • Pojdite na sprehod in se spominjajte preminule osebe. Predstavljajte si, o čem bi tekla beseda, če bi bila ta oseba z vami na sprehodu.
  • Pojdite na izlet nekam, kjer ste bili s to osebo in vas na ta kraj vežejo še posebej lepi spomini. Ali pa pojdite na izlet tja, kamor je ta oseba rada hodila.
  • Če se ukvarjate s kakšno drugo telesno aktivnostjo, tej dodajte namero. Na primer, če tečete, si zadajte razdaljo in jo pretecite tej osebi v čast. Lahko si zadate, da se boste tokrat še malo bolj potrudili.
  • Ustvarjate? Ustvarite nekaj (narišite, izoblikujte, zašijte) in to namenite preminuli osebi.
  • Kuhate? Specite nekaj, kar je preminula oseba rada sama spekla ali jedla. Spomnite se trenutkov, ko ste skupaj uživali to jed. Kje ste bili, ko ste nazadnje uživali ob tej hrani? O čem je tekla beseda?
  • Glejte fotografije, na katerih je ljuba oseba, ki je ni več z vami. Spominjajte se trenutkov, ki jih je ujela kamera. Skušajte se spomniti vseh podrobnosti tistega dne, ko je nastala določena fotografija.

Sicer pa ne glede na to, kaj boste storili na ta dan, ne pozabite v svojem srcu prebuditi hvaležnosti za vse dragocene trenutke, ki ste jih v tem življenju preživeli s preminulo ljubo osebo in vse, kar vas je naučila.

Napisala: Špela Sila
Foto: Tina Lagler (OSM films)