To niso vaši prijatelji!

6 lastnosti ljudi, ki niso vredni vašega zaupanja. 

To niso vaši prijatelji! (foto: shutterstock) shutterstock
31. 12. 2022

1. Pogosta menjava prijateljev

Če nekdo zelo pogosto menja družbo, je to razlog za previdnost. Seveda je naravno, da skozi življenje menjamo ljudi okoli sebe. Pa vendar bodite malce bolj pozorni pri ljudeh, ki menjajo prijatelje resnično kot spodnje hlače in pri tistih, ki o svojih bivših prijateljih govorijo zelo slabe stvari.

Morda so najbolj vredni zaupanja prav tisti ljudje, ki imajo majhno skupino prijateljev, a so njihove vezi trdne in globoke. 

2.  Razkrivanje tujih skrivnosti

Če vam prijatelj razkriva intimne podrobnosti drugega prijatelja, je to znak, da ne spoštuje njegove zasebnosti. Verjetno ne bo spoštoval tudi vaše. Takšna oseba ustvarja bližino na račun tujih skrivnosti.

3. Laganje

Človek, ki živi v popačeni sliki realnosti in kar naprej ustvarja izmišljene zgodbe o sebi in/ali drugih, je zelo nevaren "prijatelj". V odnosu s takšno osebo nikoli ne boste vedeli, čemu gre verjeti in kaj je le plod njegove domišljije ali manipulacije. 

4. Slaba komunikacija in pomanjkanje empatije

Če je nekdo zaprt in sramežljiv, še ne pomeni, da je slab človek. Pač potrebuje več časa, da se odpre. Vkolikor pa se že dolgo časa trudite, da bi vzpostavili bolj pristen stik z nekom, pa se stvari nikamor ne premaknejo, pa je morda bolje, da premislite o smiselnosti odnosa. Če nekdo ni pripravljen deliti ničesar iz svojega osebnega življenja, ne more biti vaš pravi prijatelj. Takšni osebi tudi ne bo mar, kaj čutite in doživljate. 

5. Tekmovalnost

Četudi se vam v obraz morda smehljajo, v mislih že primerjajo svoje dosežke z vašimi, in načrtujejo, kako vas bodo premagali. To tekmovalnost lahko hitro začutite.

Če se v družbi določenega prijatelja ne počutite dobro; če imate občutek, da se morate pred njim nenehno dokazovati in poslušati, v čem vse je uspešen on, potem razmislite, če je to res vaš pravi prijatelj.

6. Obračanje hrbta

Pravi prijatelj se zaveda, da nima vredno prav. Iskreno vam pove, kadar se mu zdi, da se motite vi. Ko ga potrebujete, je na voljo in zna prisluhniti. Če se vam dozdeva, da si določena oseba v vašem življenju ni pripravljena vzeti časa za vas, ko jo najbolj potrebujete, potem jo direktno povprašajte, zakaj se tako obnaša in če nima dobrega razloga, razmislite, ali si želite vlagati energijo v tak odnos. Kdor pa se smeje na vaš račun vpričo drugih ali pa razlaga vaše intimne zadeve naokrog, ni vreden niti minute vašega časa več.

Preberite še:

Kaj se zgodi, ko prekinete odnos z narcisom?

13 dejstev o odnosih, ki vam lahko prihranijo mnogo bolečine 

ali pa Znaki, da je vaš prijatelj vaš angel varuh

Vir: Conscious Reminder