Tradicija kot reka življenja

Ste se kdaj vprašali, od kod tradicija? Kakšen je njen namen? Etnologi definirajo tradicijo kot obnašanje in delovanje, ki ima globoke korenine v preteklosti. Zaradi ponavljanja je prešlo v običaje posameznih skupnosti.

10. 12. 2012

V zgodovini človeštva je imela tradicija pomembno vlogo za posameznika in za celotno družbo. Etnologi opažajo, da se vsaka skupnost instinktivno povezuje s svojo preteklostjo, ker v njej najde upravičenost in namen sedanjega obstoja.

Strokovnjaki pravijo, da bi brez tradicije težko obstajale kulture, kakršne poznamo danes. Za razliko od barve las in oči, ki jo neposredno podedujemo od prednikov, kultura ni zapisana v našo genetsko kodo. Prenese se lahko le iz generacije v generacijo prek navad in ritualov, pa tudi stališč, občutkov in idealov, ki se jih učimo od svojih babic, dedkov, staršev in skrbnikov. Čeprav jo pogosto doživljamo kot nekaj, kar se počasi spreminja, se v resnici nenehno prilagaja družbenim, političnim in gospodarskim okoliščinam, v katerih živimo.

Tradicije, ki jih jemljemo za samoumevne in za katere se nam zdi, da obstajajo že tisoče let, so pravzaprav relativno nove – večina evropskih tradicij, ki jih poznamo danes, je nastala v 19. in 20. stoletju. Morda vas bo presenetil podatek, da se je tradicija okraševanja jelk v Evropi začela šele na začetku 19. stoletja v aristokratskih in obrtniških slojih ter na javnih površinah. Petdeset let pozneje so se okrašena božična drevesa začela pojavljati tudi pri nas.

Poleg tega, da je izjemno pomembna za družbo, je tradicija pomembna tudi za vsako posamezno družino. S tem ne mislimo le na navade, predmete ali znanja, ki so nam jih prenesli naši predniki. V svoji družini vsakdo ustvarja majhne, a edinstvene običaje in rituale. To je lahko čokoladna torta v obliki srca na vsako obletnico poroke, gledanje komedije ob petkih zvečer ali skupno krašenje jelke na božični večer. Z raziskavami so ugotovili, da so družine, ki negujejo in vrednotijo takšne tradicije ter nenehno ustvarjajo nove, srečnejše od tistih, ki tega ne počnejo. Celo v družinah, ki nimajo otrok, so zakoni, oplemeniteni s takšnimi tradicijami, srečnejši.

V svoji knjigi The Seven Principles for Making Marriage Work je znani ameriški zakonski terapevt John M. Gottman napisal: "Večina nas je vzgojena v družinah, kjer so bili pomembni določeni običaji. Ko postanejo del našega zakonskega življenja (ali si skupaj s partnerjem omislimo nove običaje), ti oblikujejo in okrepijo identiteto naše družine". Tradicija nam torej omogoča, da se čustveno povežemo, da se lažje soočamo z življenjskimi izzivi in spremembami ter ustvarimo toploto in občutek varnosti v družinskih odnosih.

Občutek skupnosti

Ker sodi v primarne človeške potrebe, je tradicija zelo pomembna za srečno otroštvo. Majhni rituali, kot je skupno nakupovanje oblačil en dan pred začetkom novega šolskega leta ali bedenje do polnoči na staro leto, pomaga otrokom, da lažje dojamejo in sprejmejo življenjske spremembe. Veseli rituali, kot je odpiranje božičnih daril, prinašajo veselje, začudenost in čarovnijo v njihova življenja, vse te tradicije pa v njih ustvarjajo nujno potreben občutek pripadnosti.

Lepo je slediti ustaljeni družinski tradiciji, še lepše pa ji je dati osebno noto ali ustvariti lastno. Kje začeti? Ustvarjanje novih tradicij je preprosto. Vse, kar morate narediti, je: vsak dan poskusite nekaj novega in če vam je všeč, to ponavljajte iz dneva v dan, iz tedna v teden. Da boste iz majhnih ritualov ustvarili nekaj, česar se veselijo tako majhni kot veliki, začnite te dogodke napovedovati z radostjo in se jim veselite vsi skupaj. Slej ko prej bo vaša tradicija zaživela po svoje in postala pomemben del vaše srečne družine.