Tri razsežnosti ljubezni

Ljubezen ni vprašanje. Vprašanje je vaše zavedanje. To utegne biti zgolj položaj, v katerem bo vaše zavedanje naraščalo in postali boste pozornejši nase.

19. 9. 2017

Že mogoče, da ta ljubezen izgine, toda naslednja bo boljša, saj boste izbirali z boljšo zavestjo. Ali pa se utegne ob boljši zavesti ta ljubezen spremeniti in postati kakovostnejša. Kar koli se pač zgodi, bi moral človek ostati odprt.

Ljubezen ima tri razsežnosti.

Ena je živalska; je zgolj poželenje, fizičen pojav. Druga je človeška; višja je od poželenja, spolnosti, čutnosti. Ni samo izkoriščanje drugega kot sredstva. Prva je namreč zgolj izkoriščanje, saj je pri prvi druga oseba uporabljena kot sredstvo. Pri drugi druga oseba ni uporabljena kot sredstvo, temveč je enakovredna vam. Druga oseba je v prav tolikšni meri cilj sama po sebi, kot ste vi, in ljubezen ni izkoriščanje, temveč vzajemno dajanje lastne biti, radosti, glasbe, čiste poezije življenja. Pomeni vzajemno dajanje. Prva je posesivna, druga ni posesivna. Prva ustvarja zavezanost, druga daje svobodo.

Tretja razsežnost ljubezni pa je božja, božanska; ko ni objekta, ki bi ga ljubili, ko ljubezen sploh ni odnos, ko ljubezen postane stanje vaše biti. Enostavno ste ljubeči – niste zaljubljeni v nekoga konkretnega, temveč ste preprosto v stanju ljubezni, tako da vse, kar počnete, počnete ljubeče; kogar koli srečate, ga srečate na ljubeč način. Tudi če se dotaknete skale, se je dotaknete, kakor bi se dotikali ljubljene osebe. Tudi če si ogledujete drevje, so vaše oči prepolne ljubezni.

Prva uporablja drugo osebo kot sredstvo. Pri drugi ta oseba ni več sredstvo. Pri tretji druga oseba povsem izgine. Prva ustvarja zavezanost, druga daje svobodo, tretja pa preseže oboje, saj presega vsakršno dvojnost. Ni tistega, ki ljubi, in ni ljubljene osebe, samo še ljubezen je.

To je najvišje stanje ljubezni in to je življenjski cilj, h kateremu stremimo. Ljudje največkrat ostanejo ujeti v prvi razsežnosti. Edino zelo redki ljudje vstopijo v drugo razsežnost, najredkejši pa je pojav, ki ga sam imenujem tretja razsežnost. Samo Buda, Jezus ...

Nekaj ljudi je tu in tam, ki jih lahko preštejemo na prste in so dosegli tretjo razsežnost ljubezni. Toda če pogled osredotočate na oddaljeno zvezdo, je to mogoče. In ko postane mogoče, ste izpolnjeni. Tedaj življenju nič ne manjka, in v tej izpolnitvi je radost, večna radost. Niti smrt je ne more uničiti. (Osho)

Iz knjige Ljubezen, svoboda, samost

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri