Uresničitev vaših sanj je neposredno povezana z držo vašega telesa

Ko sem pred dnevi to omenila moji prijateljici, me je samo debelo in začudeno pogledala in takrat sem vedla, ja to je prava vsebina, o tem se čisto premalo govori.

Uresničitev vaših sanj je neposredno povezana z držo vašega telesa (foto: pexels) pexels
7. 9. 2021

Naj začnem s svojo izkušnjo.

Bila sem ena izmed tistih najstnic, ki je hodila po svetu s povešenimi rameni, z glavo obrnjeno v tla, najstnica, ki se ji je zdelo življenje težko…(ha, ha, ha sedaj se temu smejim, a takrat mi ni bilo do smeha).

In neizmerno sem hvaležna moji mami, ki me je nenehno "sekirala" in opozarjala na mojo držo: »Nataša, ramena nazaj, zravnaj hrbtenico, glavo gor, pazi, kako hodiš…« Učila me je drže primerne za uglajeno žensko, hvala mami. 

Šele mnogo let kasneje sem spoznala, da me je učila še veliko več (nevede seveda) in sicer, kako položaj mojega telesa vpliva na moje notranje stanje, na moje počutje, moje misli. Torej, če se držim zravnano, pokončno, z glavo obrnjeno navzgor - v sebi začutim moč in samozavest. 

To proces pa poteka tudi obratno. 

Samo pomislite, kako se držite, ko ste žalostni (sključena ramena, glava obrnjena navzdol, kotički ustnic se nam povesijo) ali pa, če ste jezni (telo se zakrči, obraz na mrši).

POZOR: Nevroznanost pravi, da že samo v 2. minutah v položaju zmagovalca (noge narazen v širini ramen, roke stegnjene v zrak in glava obrnjena navzgor) spremenimo kemični proces v telesu (gre za spremembo hormonov – pade raven kortizola – stresni hormon in se poviša testosteron - hormon moči) (vir: Amy Cuddy)

Pa narediva kratek preizkus, kar zdajle:

Za nekaj trenutkov namršite obraz, stisnite se v »dve gubi«, noge so prekrižane…Kako se počutite? Zaznajte občutke. 

In sedaj zravnajte telo, udobno se namestite na stolu, roke sklenete za glavo, noge so stegnjene – skratka, ležerno skoraj ležite na stolu – kakšne je zdaj občutek, kako se počutite?

Prepričana sem, da lahko zaznate bistveno razliko.

In kako je to sedaj povezano z našimi sanjami in cilji? 

Poskusite načrtovati in sanjati v prvem, sključenem položaju? Ne bo šlo, kajne? 

Ko sanjamo mora biti naše telo odprto, sproščeno, ležerno, da nam je res udobno… takrat pridejo ideje, takrat delamo načrte, takrat sanjamo velike sanje, takrat se zdi vse mogoče…

Sama to nenehno prakticiram – ko mi zmanjka idej, se zleknem na udoben fotelj, prekrižam roke za glavo, glavo naslonim na naslonjalo, da udobno počiva in je obraz obrnjen navzgor, oči zaprem ali pa pogled usmerim v »nebo«. Moje telo je odprto in sproščeno in … čudež… ideje kar letijo. 

Tako enostavno in istočasno se vse premalokrat spomnimo na to.

V bistvu gre za neverbalno komunikacijo (mimogrede, raziskave kažejo, da je okoli 55% kvaliteta naše komunikacije odvisna prav od drže telesa in naše mimike).

In če je neverbalna komunikacija tako pomembna v komunikaciji z drugimi ljudmi, je enako oziroma še bolj pomembna v komunikaciji s seboj. Zapomnite si to.

Za konec še namig: 

Ko greste na pogovor k šefu, ko je pred vami nek pomemben dogodek/sestanek, na katerem »igrate« glavno vlogo, ko se pripravljate na izpit… Vzemite si nekaj trenutkov (samo 2 minuti bo že dovolj) in se zravnajte, glavo pokonci, sprostite ramena, zadihajte globoko in počasi – postavite se v pozo zmagovalca in videli boste, kako se vam bo vaše notranje stanje spremenilo, kako se vam bo dvignila samozavest, začutili boste notranjo moč.

In to so občutki, to je stanje iz katerega želite delovati, je res? In delovanje iz takega stanja vam bo prineslo tudi boljše rezultate.

Ne verjemite mi, preizkusite sami in vesela bom vaše povratne informacije.

Naslednjič nadaljujemo, ko se bomo dotaknili naših misli in prepričanj, ki nas podpirajo pri kreiranju svojih sanj in uresničevanju ciljev, velja? 

Hvala za zaupanje.

In še povabilo: bolj poglobljeno in obogateno še z drugimi temami, ki nam pomagajo, da v življenju lažje dihamo ☺ bom z vami delila na delavnici Z NLP-jem v SVOBODO (mimogrede NLP je metoda odličnosti in niso to neznani leteči predmeti). Več o delavnico na povezavi natasakogoj.si/z-nlpjem-v-svobodo/ 

Z ljubeznijo in hvaležnostjo,

Nataša Kogoj