Ustvarjeni smo biti mi – naš popolni in pristni »jaz« (piše: Tanja Skaza)

Poletni meseci so kar malce prehitro minili in verjamem, da ste preživeli čudovite, čarobne, sproščene, ljubezni in smeha ter zabave polne dopustniške dni oziroma poletne večere in konce tedna.

Ustvarjeni smo biti mi – naš popolni in pristni »jaz« (piše: Tanja Skaza) (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2021

Sama sem se letošnje poletje od dela precej odklopila. Potrebno je poiskati ravnovesje – le to je ključ do bistva življenja. Vsaka skrajnost ima svoj nasprotni pol, vendar je vse to s ciljem iskanja sredine. Tako v naravi, telesu, našem umu, v našem zasebnem in poslovnem življenju in seveda tudi v naših medsebojnih odnosih. V slednjih je poleg ravnovesja ključna stvar sprejemanje.  

Vse, kar privlačimo navzven, je v resnici odraz tega, kar je v nas. Če poskušamo poiskati na primer partnerja, medtem ko smo še zlomljeni zaradi razhoda, bomo pritegnili točno takšnega partnerja. Če menjavamo službo in smo staro zapustili z jezo in očitki nad bivšim vodjem ter videli samo slabo, bomo v naslednji službi pritegnili pri vodji prav to. Kajti, kar v življenje pritegnemo, je ponovna potrditev tega, v kar verjamemo. Na naše prepričanje morda vplivajo pretekle negativne izkušnje, ki še nekaj časa ostanejo z nami tudi po koncu zveze, delovnega razmerja, prijateljstva … in delujejo kot očala, skozi katera gledamo v svet.

Dokler ne uvidimo, da so stvari, ki nas motijo na drugih, v resnici naši izzivi in svojih prepričanj ne spremenimo, bomo skozi ta očala videli vse in vsakogar ter nezavedno poskušali izbrati ljudi, ki delujejo v skladu z našim prepričanjem. 

Ko iskreno in z ljubeznijo pogledamo vase in okoli sebe z odprtim srcem, bomo hitro opazili vzorce. V svoji preteklosti, v partnerskih zvezah, službenih odnosih, pri prijateljih … Vendar pa, dokler ne pogledamo zares globoko vase – v svoje srce, svoje otroštvo, svoje pretekle odnose s starši, partnerji, prijatelji … dokler ne prevetrimo svojih vrednot in prednosti, ki jih imamo, pa seveda tudi slabosti, ne bomo razumeli, zakaj se zmeraj znova srečujemo z istimi težavami. 

Zakaj se torej tako borimo s tem, da sebe in druge sprejmemo takšne, kot s(m)o, in dovolimo, da se pojavijo konflikti? Čeprav vsi vemo, da ne moremo nadzorovati ali spreminjati druge osebe, je naš ego tisti, ki nas vodi k temu. Ko začnemo sprejemati ljudi takšne, kot so, začnemo graditi mostove, ki premagajo konflikte v našem življenju. Ko se osredotočimo na to, kar nam je skupno, se verodostojno povežemo, namesto da bi konfliktu omogočili spore in izzive. To pomeni, da odprtosrčno sprejemamo tisto, česar ne gre spremeniti in namesto upora in težnje po spreminjanju ukrepamo pri tem, kar je mogoče in bi bilo potrebno spremeniti pri nas samih. Temelj te miselnosti je sprejemanje samega sebe.

Samo sprejemanje je bistvo naše osebnostne rasti, saj se začne s priznanjem in sprejetjem, da smo popolni v svoji nepopolnosti; da smo odlični, dobri, vredni, da pa včasih delamo tudi napake in imamo nekaj pomanjkljivosti v odnosih, znanju in razumevanju. In če verjamemo, da smo popolna različica sebe, pomeni, da z ljubeznijo sprejemamo to, kar smo, skrbimo zase in smo najboljše različice našega pristnega sebe z vsem, kar srečamo. In potem tudi lažje sprejmemo druge takšne, kot so. 

Kajti, vsak od nas želi biti ljubljeni in sprejet takšen, kot je, ne pa takšen, kot misli, da drugi želijo, da postane.

Sledite svojemu srcu, verjemite vase in se podajte na pot k sebi. Le tako boste lahko zaživeli svobodno, sr(e)čno in uspešno življenje.

Tanja Skaza

Tanja vas vabi na KRIŽARJENJE za dvig ženske energije po čudoviti Dalmaciji, 25. - 29. september 2021

Več info TUKAJ.