"Utihni!"

Če ne bi prebrali tega članka, sploh ne bi verjeli, da je kaj takega možno!

17. 12. 2013

K meni je na soulwork seanso tokrat prišla Ksenija, 35-letna podjetnica, samska, živi na svojem. Ko sva se dogovorili za seanso, je bila še zdrava in je želela predelati nek vzorec v partnerstvu, na srečanje pa je prišla čisto hripava s pekočim grlom. Pa sva pogledali kar ta njen problem, ker je bil najbolj aktualen. Na soulwork seansi se vedno lotimo tistega področja, ki vam je najbolj prioritetno ali pomembno, da se čim prej uredi, in Kseniji je bilo to v tem trenutku boleče grlo, saj jo je oviralo pri delu za svoje podjetje, ker se ni mogla pogovarjati in sklepati poslov.

Vprašala sem jo, kakšen občutek ji daje to stanje bolečega grla. Odgovorila je: »Občutek mi daje, da ne smem govoriti. Da moram biti tiho.« in dodala, da je grlo že dolgo ni tako močno bolelo. Vprašala sem jo, ali jo je kdaj prej bolj pogosto bolelo, in Ksenija je planila v jok: »Ojoj, slišim svojega očeta, kako se dere name, »Utihni« ali »Tiho bodi, smrklja!«, ker sem vedno nasprotovala njegovi volji, ker je stalno vpil na nas, družino. In v otroštvu sem imela stalno vneto grlo, da sem morala jesti antibiotike.«

Pri Kseniji se je tako sprožil proces zdravljenja in prvič tudi zavedanja, kaj boleče grlo zanjo pomeni. Namreč, če se je zgovarjala nazaj očetu, je oče postal še bolj jezen, zato ji je podzavestni obrambni mehanizem to preprečil s stalno vnetim grlom, s katerim naj ne bi mogla govoriti. Tako naj bi bil večkrat mir. Pa je res bil večkrat zaradi tega mir? Ksenija je odgovorila »ne«. Isto je bilo. Oče se je še vedno drl, ne glede na ugovarjanje – vedno je nekaj našel za zdreti se.

Naši obrambni mehanizmi imajo, torej, dober namen, vendar na žalost velikokrat celo ne delujejo. Podobno je s perfekcionizmom, s katerim se želimo obraniti pred kritikami staršev, vendar starši še vedno najdejo nekaj za kritizirati, tudi če svoje delo opravimo 150%, ker pač nikoli ni dovolj dobro. Perfekcionizem pa ostane še v odrasli dobi.

Tudi v Ksenijinem primeru se je boleče grlo ponovilo, ko je prišla na seanso in ji je (tokrat) njen ego zapovedal »Utihni!«, »Ne povej vsega!« Naš ego se namreč prestraši takšnih seans osebne rasti, ker bi raje ostal v svoji coni udobja, kjer ima kontrolo.

Kaj pa vam sporoča vaše (ne)zdravje? In kateri so še drugi vzorci, ki so se vam izoblikovali v otroštvu, in danes ne delujejo več? Kateri morda že v otroštvu niso delovali? Čas je za njihovo prevetritev v letu 2014!

Novoletno darilo za bralce in bralke Sense

V tem prednovoletnem času vam Tina Puncer, terapevtka soulworka, podarja 1 brezplačno soulwork seanso, s katero boste prevetrili svoje družinske vzorce in opustili tiste, ki vas ne podpirajo.

Kako do darila?

Do vključno 25. 12. 2013 pišite Tini na info@soulwork in napišite ji, zakaj bi vam takšna seansa prišla prav. S katerimi vzorci iz otroštva se spopadate? Tina bo izžrebala srečno nagrajenko ali nagrajenca, vsem ostalim pa bo tudi na kratko podala nasvet glede na vašo konkretno situacijo.

Tina Puncer, terapevtka soulworka, Realityshifter

Za osebna vprašanja in individualno svetovanje je Tina Puncer dosegljiva na info@soulwork.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri