V današnjih odnosih varamo svoje partnerje praktično vsak dan

Morda si pod besedo "varanje" predstavljate zgolj seksualno afero, a strokovnjaki pravijo, da moramo v tem sklopu razumeti vsakršno odtujitev nečesa vrednega s pomočjo prevare ali ukane. Verjetno si lahko predstavljate, kaj sledi.

V današnjih odnosih varamo svoje partnerje praktično vsak dan (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
14. 5. 2019

V tradicionalnem smislu varanja običajno govorimo o seksu z drugo osebo, o intimni situaciji, kjer se mimo svoje izbrane osebe povežemo z drugo, tega ne priznamo in življenje normalno vodimo naprej. Ko se razve, je zaupanje izgubljeno, po navadi za vedno.

In čeprav je seks z drugo osebo resda najbolj boleča oblika varanja, strokovnjaki opozarjajo, da smo danes ljudje "prevarani" v razmerjih praktično vsak dan - a ne seksualno! Odvzeti so nam osnovni elementi razmerja - komunikacija, pozornost, strast, intimnost in tudi pomanjkanje ljubezni. In kar je najbolj strašljivo: pomanjkanje teh dejavnikov nam je postalo popolnoma normalno.

Da so strokovnjaki sploh začeli o modernih odnosih razmišljati na ta način, je bila sama definicija varanja v odnosu, ki je označena kot vsakršen odvzem nečesa vrednega v razmerju s pomočjo prevare ali ukane. In kako to počnemo danes? Odmikamo se od osebe, s katero smo v odnosu, da svoj fokus preusmerjamo v življenja drugih, v druge kanale komunikacije, stran od intimnega, ki ni več sveto ampak nekaj, v kar lahko vsakdo vstopi - kadarkoli.

Zato se dogaja to, da smo lahko bolj prijazni, empatični, celo čustveno vezani do težav, situacij in primerov, ki jih zasledimo na socialnih omrežjih, kot pa smo ljubeči do svojih lastnih partnerjev. Prijazno besedo hitreje najdemo za nekoga, ki jamra na facebooku, kot pa za svojo izbranko. Pomoč prej ponudimo znancu, ki jadikuje na twitterju, kot pa ljubljeni osebi. To je nekakšna oblika varanja, trdijo strokovnjaki.

Ko se vi predate neki osebi, jo ljubite in cenite, potem pa morate za vrnitev pozornosti skorajda prositi, je to lahko - sodeč po nekaterih študijah - za razmerje lahko celo bolj škodljivo kot afera. Medtem se takšne težave v razmerju po načinu odsotnosti potrebnih dejavnikov prav tako sklepajo kot oblika varanja.

Kako je do tega prišlo? Postali smo pretirano obremenjeni z življenji drugih ljudi. Osredotočeni smo na irelevantne informacije, ki nasičijo vsako sekundo našega življenja, da pričnemo tiste nam najbližje sprejemati kot samoumevne. Prav tako smo sprejeli nekdaj nesprejemljivo - da recimo sedimo na romantični večerji s telefoni na mizi, v pripravljenosti, da ta intimni trenutek kadarkoli prekinemo zavoljo klica, sporočila ali notifikacije.

Kaj je danes razumljeno kot romantično? Večerja enkrat na mesec? Ljubko sporočilo? Poljub, kadar se spomnimo? Na telefonu imate za ljubljeno osebo verjetno rezerviranih cel kup simpatičnih smehcev, a kaj, ko teh emocij ne pokažete v realnosti. Je prav, da "ljubim te" poveste zgolj preko sporočil in ikonic, na glas pa tega niti ne znate več izgovoriti?

Intimnosti prav tako ne znamo več ceniti. Svoja življenja razgaljamo na socialnih omrežjih in s tem dodatno spodkopavamo vrednost nečesa tako zasebnega, kot je skupno življenje v dvoje. 

V ljubezni moramo biti otročji. Ranljivi in svobodni. To pa ne moremo biti - ali postati - če je naš fokus vedno nekje drugje in ne na osebi, s katero gradimo odnos.