V FEBRUARJU ne počnite TEGA

Ne počnite naslednjih 9 stvari, ki jih običajno počnejo nesrečni ljudje...

V FEBRUARJU ne počnite TEGA (foto: shutterstock) shutterstock
1. 2. 2023

1. Skrbi, skrbi, skrbi... 

Ste nenehno zaskrbljeni zaradi stvari, ki jih ne morete spremeniti? Ali pa zaradi stvari, ki se sploh niso zgodile in se najverjetneje sploh ne bodo? Vas ima vaš um v primežu? 

Pomembno je, da se osredotočimo na stvari, ki jih lahko spremenimo v sedanjosti, pretekle napake in dogodki pa so nam lahko le priložnost za učenje. In ne priložnost za ustvarjanje skrbi. Skrbi poskusimo izkoristiti za to, da uredimo tisto, kar nas ogroža. 

2. Predaja, ko stvari postanejo težke

Nesrečni ljudje so tisti, ki obupajo oz. ne vztrajajo, ko jim življenje postavi težko oviro. Vendar predaja prinese le še več slabe volje, ker se počutite poražene.  

Pravijo, da nam življenje vedno naloži toliko, kolikor lahko prenesemo. Vztrajajte tudi, ko življenje postane izjemno težko. Slej kot prej bo življenjska krivulja šla zopet navzgor. 

3. Postavljanje neuresničljivih ciljev

Pomembno je, da si v življenju znamo postaviti cilje. Pri tem pa moramo biti pozorni, da so to dosegljivi, manjši cilji, ob dosegu katerih smo lahko ponosni nase. Prav je, da si želimo segati po zvezdah, vendar, če tega ne počnemo z razumom, smo lahko na koncu deležni le velikega razočaranja. Častimo vsak korak in ne le velikih zmag!

4. Osredotočanje na napake

Nesrečni ljudje bodo pri sebi (in pri drugih) videli le napake. Vsekakor se je dobro zavedati svojih napak in jih popravljati! Vendar moramo ohranjati ravnovesje in se hkrati osredotočati tudi na naše pozitivne lastnosti. Prav je, da priznamo svoje napake, ne smemo pa dovoliti, da popolnoma zapademo v temnoglede scenarije, v katerih ne vidimo drugega kot le slabe stvari. Pohvalite večkrat sebe in druge!

5. Ugajanje drugim 

Skozi življenje se večina nauči, da morajo ugajati okolici. Naredili bi vse (to je: zatrli sebe in svoje želje) zato, da bi zadostili drugim in počeli, kar okolica pričakuje.

Početi stvari, da ugajamo in smo všečni drugim, nam morda daje občutek vrednosti – a pozor, le za kratek čas. Kmalu bo prišel čas, ko se bomo počutili izžete in izgubljene, naša duša pa bo imela občutek praznine. Zakaj? Ker se počasi odmikamo od sebe, od naše prave poti. Ugajanje drugim nikoli v resnici ne ugaja naši duši.

6. Opravljanje

Opravljamo iz različnih vzrokov. Največkrat gre za znak nezadovoljstva z lastnim življenjem. 
A obrekovanje ni nedolžno, še posebej, če širimo neresnice. Poleg tega pa s to navado ne ustvarjamo prav nič dobrega in koristnega (ne zase in ne za druge). Zaradi nenehnega obrekovanja zlahka obtičimo v negativnih miselnih vzorcih, kar za naše duševno in psihično blagostanje ne more biti dobro. 

7. Zadovoljitev s situacijo, v kateri ste

Nesrečni ljudje bodo velikokrat preprosto sprejeli situacijo, ki jih obdaja, namesto da bi se borili za boljše... Ne verjamejo, da je lahko drugače. Vendar nikoli ni prepozno za spremembo! Nikoli!

8. Nikoli se ne razvajate

Razlika med srečnimi in nesrečnimi ljudmi je v tem, da srečni ljudje vedo, kako poskrbeti za svoje dobro počutje in pri tem ne bodo nikoli omahovali. Nova obleka,  izlet v naravo, kopel ali obisk kina... Skrb zase je ravno tako pomembna kot skrb za druge.

9. Ne moremo dobiti, če ne dajemo

Ne moremo prejemati, če nismo pripravljeni dajati, saj ni pretočnosti in izmenjave. Ko se neznancu nasmehnete, je že to odtok energije. Tudi to je "dajanje". Pogosto se vprašajte: "Kaj lahko v tem trenutku dam? Kako lahko nekomu pomagam?" Pomembno pa je, da dajete iz srca, in ne zato, da bi dobili nekaj v zameno.