V petek (3. februarja) izide nova Sensa

Petek, 3. februar, je dan za novo številko revije Sensa februar/marec 2017. Ne zamudite novih Sensinih vsebin!

V petek (3. februarja) izide nova Sensa (foto: AML) AML
2. 2. 2017

Iz uvodnika

Klic CELOTE

Naši predniki so zavestno častili Življenje kot največjo svetost, ki je darovana vsemu, kar je ustvarjeno. Dojemali so ga kot živo, gibajočo se Celoto, ki povezuje različne svetove – tako vidne kot nevidne. Zemlja je bila zanje Velika mati, ki hrani in neguje svoje otroke. Nebo je bilo Oče, ki pozorno in ljubeče bdi nad vsem, kar je. Rastline, živali, reke, morja, gozdovi, kamni, zvezde in planeti so bili njihovi sorodniki. Zavedali so se, da je vse povezano z vsem, da je človek le delček te veličastne stvaritve in da je ravnovesje Celote odvisno od njenih posameznih delov. Zaupali so Življenju, ki je velikodušno poskrbelo zanje, in mu v zahvalo darovali.

Sodobni človek žal najbolj časti užitek materialnega – na oltar svetega je namesto Življenja samega postavil lastno odvisnost in s tem samega sebe oropal najbolj plemenitega v sebi – svojega božanskega bistva, svoje svetosti – in s tem svetost odrekel vsemu, kar obstaja. Velika mati je zanj postala nekaj, kar je treba čim bolj izkoristiti, izrabiti, zlorabiti, posiliti. Namesto v nebo, k Očetu, kot jastreb pozorno zre v svoje sebične materialistične ambicije. Sredstva, ki se jih poslužuje pri njihovem uresničevanju, pri tem niso pomembna, kajti šteje le cilj.

Kot dediči Newtonovega mehanicističnega pogleda na svet, ki trdi, da smo ljudje ločeni od sveta, in kot slepi sledilci Descartesovega izreka Mislim, torej sem, ki nas določa kot bitja uma, smo izgubili stik s svojo dušo in z Dušo sveta. Življenja ne znamo več občutiti, kajti navadili smo se ga misliti. Zmotno si domišljamo, da ga razumemo, toda Celoto bomo lahko zares razumeli, šele ko jo bomo spet sposobni čutiti.

Tako za razliko od svojih prednikov že dol­go več ne vidimo in ne slišimo znamenj, ki nam jih nenehno pošilja Celota. Zmedeni se izgubljamo po vedno novih brezpotjih, slepi za nešteto čudežev Življenja. Ne slišimo joka Velike matere, ki smo ji množično uničili gozdove in močvirja, pomorili reke, zastrupili oceane, iztrebili na tisoče rastlinskih in živalskih vrst, brezobzirno izropali njeno drobovje. Neobčutljivi smo za svarila Očeta, ki nas vse bolj glasno opominja, da smo šli že veliko predaleč.

Prišel je čas, ko se bo treba prebuditi iz sanj lastne pozabe. Celota bolj kot kadar koli prej potrebuje naše kolektivno prebujene! Ko bo vsak od nas spet zmogel občutiti bitje svojega srca in slediti hrepenenju svoje duše, ko bo vsak od nas spet sposoben nesebično ljubiti drugega, bomo Življenju vrnili njegovo svetost. Takrat noben dan ne bo enak drugemu in vsako jutro bo prineslo nov čudež.

Vesna Fister, urednica

Sensa februar/marec 2017

V novi Sensi preberite tudi:

Velik intervju s hrvškim duhovnim učiteljem Adrianom Kezeletom

Iz Adrianovega sporočila bralcem Sense:

Dobro je vedeti, da je leto 2017 pomembno leto v smislu dobrih idej in odločitev. Če ste čakali na ugoden trenutek za aktiviranje svojih načrtov, uvajanje sprememb v življenje, za pridobivanje novih znanj in učenj, je zdaj ugodno za vse to. Tam nekje do 9. in 10. meseca je pot odprta. Opustite strah in zmedenost ter poskusite narediti kaj dobrega za svoje življenje. Vsem priporočam, da začnete delati na razvoju zavesti, na izkušnji meditacije in na splošno na vsem, o čemer sva govorila v intervjuju, ker je to izjemno pomembno. Svet je pripravljen na spremembo. Vendar se ne bo spremenil sam, za to mora vsak od nas kaj narediti. Vsak posameznik je pomemben. Razmislite, kaj lahko storite pri sebi, in potem to tudi naredite.

Rdeča nit tokratne številke je fenomen sinhronicitete

Nič na tem svetu se ne dogaja slučajno. Morda se tega večinoma ne zavedamo, vendar pa se vsak pojav v svetu odvija po načelu akcije in reakcije, vzroka in posledice. Torej smo sami opazovalci in upravljalci lastnega dogajanja. Kadar za nek pojav ne najdemo racionalne razlage, ga proglasimo za naključje. Toda naključja ne obstajajo.

Če smo pripravljeni sprejeti sporočila Vesolja, bo naša pot lažja in varnejša. Kot da bi dobili vodiča, ki nas bo popeljal čez nevaren in neznan kraj.

- kako prepoznati sporočila Vesolja

- sinhronicitete, ki jemljo dih

- pomen in vrste sinhronicitete

Kolumna antropologinje Vesne Godina ob 8. marcu

Danes je tisto, kar se je rodilo iz teh prvih, brez pretiravanja lahko rečemo herojičnih bojev, precej klavrno in nedomišljeno. Res je, da ženske aktivistke in feministke še vedno govorijo o enakopravnosti moških in žensk, vendar so že zdavnaj enakopravnost pomešale z istostjo. Ideja, kako je tovrstno enakopravnost mogoče doseči, je nedomišljena ponovitev ideje o volilni pravici za ženske. In poteka po logiki: kar imajo moški, morajo imeti tudi ženske.

Navdihujoča 'zelena' zgodba o reševanju rek

Rok Rozman, 29-letni fant iz okolice Radovljice, nekdanji veslaški olimpijec, biolog, naravovarstvenik in ekstremni kajakaš, danes goreče čuti dolžnost, da z veslom odločno brani, kar ima rad. Je varuh rek, ki daje glas tistim, ki niso slišani, in tistim, katerim grozi, da bodo ostali brez doma. Pa naj bo to človek, žival ali rastlina. V Sloveniji in na Balkanu imamo še redek zaklad – nezajezene reke. Rok želi s svojim gibanjem Balkan Rivers Tour zaščititi našo naravno in kulturno dediščino pred pohlepom kapitala. Balkanu namreč trenutno grozi gradnja 2.700 novih hidroelektrarn, ki s svojimi jezovi reke brezbrižno uničujejo. Je vredno?

Sensa zgodba: Ranjenost je le zvok nezavedne bolečine

Tjaši Artnik Knibbe – Sarabraj je doživela bolečino, ki sega onkraj predstav. Izgubila je mamo, očeta in brata. Po tragični izgubi družine se je sama odpravila na 850 kilometrov dolgo romarsko pot v El Camino. Z vsakim korakom se je osvobajala od oklepa bolečine in se skozi tunel ranljivosti vračala nazaj k sebi – v mehko, sočutno, pogumno bitje.

Resnično: Dobrodelna zgodba Milene Močilnik - ena najbolj žalostnih na slovenskem

Gospe Mileni, varuhinji zapuščenih psov, je prenehalo biti veliko srce pred koncem leta 2016. Umrla je med medicinskimi preiskavami ožilja. Njena zgodba je morda ena najbolj žalostnih v našem dobrodelnem, družbenem in celo političnem življenju. Najprej cenjena, opevana in izbrana za Slovenko leta (1999), ker se je nesebično ter preko vseh meja razdajala zapuščenim živalim, je čez noč postala nezaželena in ožigosana.

Mandale - poti k preobrazbi

Pozitivne terapevtske učinke opazovanja in upodabljanja mandal je prvi dokazal švicarski psiholog in psihiater Carl Gustav Jung pri zdravljenju svojih pacientov, ki so trpeli zaradi različnih depresij in shizofrenije.

Mandale v sebi skrivajo izreden ustvarjalni naboj. Kažejo na to, kako produktivna je praznina, če je resnično doživljena.

V ravnovesju: Kombuča - starodavni eliksir življenja

Znanstvena dejstva o krepčilnem napitku, ki spodbuja tudi imunost in splošno dobro počutje. Plus izvirna slovenska zgodba.

Sensa astro: Naporno leto ognjenega petelina

Kitajsko novo leto, ki se je začelo 28. januarja 2017 in se bo končalo 15. februarja 2018, bo tokrat v znamenju ognjenega petelina. Po dinamičnem in kaotičnem letu ognjene opice bomo vstopili v veliko bolj racionalno in konstruktivno obdobje, ki ga bodo zaznamovali predvsem potrpežljivost, trdo delo in krepitev družinskih vezi.

In še več... V novi Sensi. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri