V tantri lahko ljubljenje traja več ur

22. 4. 2021
Deli
V tantri lahko ljubljenje traja več ur (foto: profimedia)
profimedia

V modernem življenju smo tako obremenjeni z doseganjem ciljev, da smo pozabili na čare sproščanja. Pozabili smo, da je povsem v redu, da samo sedimo, zapremo oči, se sprostimo in ne počnem ničesar drugega.

Diana Richardson, avtorica knjige The Heart of Tantric Sex, pravi, da enako velja za seks. Med ljubljenjem mislimo, da bomo kaj zamudili, če ne bomo čim prej dosegli vrhunca, zato sta vsa naša energija in pozornost usmerjeni k temu cilju.

Tantra nas uči, da je povsem sprejemljivo biti tukaj in zdaj, se prepustiti trenutku in sproščanju, brez pritiska, da bi nekam morali priti. Orgazem neha biti cilj. Naslonimo se na intuitivno sposobnost lastnega telesa, ki se zna ljubiti, če mu to le dopustimo in ga nehamo nadzirati z lastnimi prepričanji. Medtem ko v konvencionalnem seksu pozornost pogosto prenesemo k partnerju – razmišljamo, kako bi ga osrečili in zadovoljili – nas tantra uči, da je treba pozornost najprej posvetiti sebi in svojemu telesu.

Ko se osredotočimo na čustva v lastnem telesu, na sprostitev, to samodejno spodbudi občutek sproščenosti tudi pri partnerju in ustvari meditativno ozračje za ljubljenje. Z besedami Diane Richardson: “Seks je zame postal način, da se povežem z lastnim jazom, s svojim notranjim svetom, s svojo tišino.”

Potovanje v tantro se pravzaprav začne, ko se znebimo ustaljenih prepričanj o času. V modernem svetu najpogosteje živimo po mantri ‘čas je denar’. Cenimo vsako minuto svojega časa, drvimo skozi prometne gneče, nervozno trobimo, ko se znajdemo sredi še tako majhnega zastoja. Za ljubljenje si v povprečju vzamemo deset minut.

V tantri lahko ljubljenje traja več ur, ne da bi se vanj pritihotapilo dolgočasje. Ljubljenja preprosto ne gre priganjati, saj, kot v svoji knjigi piše Richardsonova: “Da se sprosti, vzcveti in razcveti, seksualna energija potrebuje več ur.”

Življenjska energija

Čeprav v svojih razmišljanjih pogosto ločujemo med seksualno in drugimi vrstami energije, gre pravzaprav za eno in isto stvar. Energija je pač energija, ki se pretaka in se izraža skozi seks, šport, umetnost ali glasbo. Najbolj zdravi smo, ko se ta energija pretaka po nas in našem razmerju s partnerjem. Bolezen in nezadovoljstvo se pojavita, ko ta energija zastaja.

Preizkusite sledečo vajo: dlani deset sekund drgnite drugo ob drugo, nato pa jih dajte za nekaj centimetrov narazen. Med dlanmi boste začutili kroženje energije. Dlani položite na prsi in to energijo pošljite v lastno srce. Dihajte. Čutite toploto okrog srca? Pravkar ste zelo preprosto v enem delu telesa ustvarili energijo in jo poslali v drugi del.

V konvencionalnem seksu, ki se konča z orgazmom, se nakopičena energija sprošča in jo tako izgubimo. V tantri se partnerja učita, kako energijo zadržati v telesu. Ko energija kroži po telesu, seks postane življenjska sila, ki nam vliva energijo in nas poživlja.

Energijski poli

Zakaj zaljubljeni moški in ženske čutijo seksualno privlačnost, ki se ji ne morejo upreti in je včasih močna kot magnet?

Tudi to lahko razložimo na energijski ravni. Po tantri sta moška in ženska energija enaki in obenem nasprotni, kot jin in jang. Pozitivni energijski pol moškega je v njegovem penisu, negativni pa v srčni čakri. Pri ženskah je ravno nasprotno.

Ko sta telesi moškega in ženske v neposredni bližini, se med njunima nasprotnima energijskima poloma ustvari močno energijsko polje, kar lahko vodi v ekstatično spolno izkušnjo.

Na žalost lahko po dolgih letih konvencionalnega ljubljenja naša energijska polja postanejo motna, prekrita z rjo in prahom, pravi Richardsonova, kar onemogoča ustvarjanje magnetnega polja in pretakanje energije med partnerjema.

Ko se začnemo ljubiti zavestno in počasi, po načelih tantre, lahko svoje energijske pole spet postavimo v ravnotežje in energiji omogočimo, da teče neovirano.

Pretok energije med tantro poteka od moškega spolnega organa, ki je pozitivno nabit. Žensko spolovilo je negativno nabito, energija pa teče iz pozitivnega proti negativnemu, iz penisa v vagino. V ženskem telesu ta energija potuje naprej od vagine proti srčni čakri, ki je ženski pozitivni pol, od tam pa se njena pot nadaljuje proti negativnemu polu, srcu moškega. Skozi telo moškega se ta ista energija spet spusti do penisa in tako naprej. Temu kroženju energije med ljubljenjem rečemo svetlobni krog.

Ker ta energija poteka od pozitivnega k negativnemu, po tantri velja, da je pred samim spolnim aktom moške in ženske pozitivne pole dobro prebuditi. Medtem ko se pri konvencionalnem ljubljenju največ pozornosti posveča spolnim organom, tantra narekuje, da je pri ženski najbolj pomembno prebuditi energijo njenih prsi.

Ko moški med predigro ljubezen in pozornost z zavestnimi in nežnimi dotiki posveti njenemu oprsju, bo ženska pripravljena na seks tako telesno kot čustveno.

Energija, ki se bo nakopičila v njenem srčnem središču, bo prebudila energijo v bolj pasivnem negativnem energijskem središču oziroma v vagini. Da bi preprečili preveliko vznemirjenje in stremljenje k orgazmu, je pomembno, da med predigro ne ustvarimo prevelike seksualne napetosti.

Skrivnost tantre je sproščanje. Razmislite o tem, kaj se lahko zgodi, če ne boste dirjali proti vrhuncu, temveč se boste sproščali v dolini. To je razlika med športnim avtomobilom, ki bobni skozi gozd in pri tem zamuja vse razen lastne hitrosti, in počasnim, umirjenim sprehodom skozi gozd ob vonjanju, okušanju in občutenju vsega na tej poti,” piše Richardsonova.

Ivona Lerman