Vaš položaj v družini in svetu

Kakšen bo vaš pogled na življenje in na druge, je v veliki meri odvisno od tega, kdaj ste, glede na vaše brate in sestre, prišli na svet. Ker se prvih družbenih pravil učimo v krogu družine, položaj, ki nam v njej pripada, pogosto zavzamemo tudi pozneje v življenju, od njega pa so odvisne naše želje in naši interesi.

8. 6. 2011

Družina, v katero se rodimo, ne predstavlja našega sveta le prvih nekaj let življenja, temveč tudi pozneje, včasih kar vse življenje. Mi smo del družine in v prvem desetletju življenja si ji srčno želimo pripadati, v puberteti pa se vse spremeni. Upiramo se pravilom in avtoriteti, starejših in pametnejših pa imamo polno glavo.

Začenjamo se razlikovati in začutimo potrebo po ločitvi, da bi izvedeli, kdo smo, in ugotovili, kakšni bi radi postali. Iščemo svoje mesto pod soncem in se ukvarjamo s tistim, kar nas zanima, ter pri tem razvijamo lastna zanimanja. Naši konjički, glasba, ki jo poslušamo, ljudje, ki nas obkrožajo, način, kako preživljamo svoj čas, kakšno izobrazbo si izberemo, poklic, ki nas zanima – vse to je odraz naših talentov, želja, potreb po samodokazovanju. Vse to je odraz nas samih in naših potreb. Ali pač ne?

Predvidljive težave

Imate brata ali sestro? Ste morda najmlajši od treh otrok? Ste edinec ali edinka? Mnogi se sprašujejo, kako so si lahko otroci istih staršev, ki so jih vzgajali enako, med seboj tako različni. Prav razlike, ki izhajajo iz tega, kateri po vrsti je otrok in kakšen je njegov položaj v družini, so avstrijskega psihologa dr. Walterja Tomana spodbudile, da je v svoji knjigi Familienkonstellationen: Ihr Einfluss Auf Den Menschen Und Sein Soziales Verhalten (Družinske konstelacije: vpliv na osebno in družbeno vedenje) postavil teorijo, po kateri nas položaj, v katerega smo se rodili, opredeli v tolikšni meri, da so nekatere težave in kakovost našega življenja – predvidljive. Njegovo teorijo je naprej razvijal dr. Murray Bowen, ki je družino razumel kot sistem, v katerem so vsi deli, predvsem tisti, ki manjkajo ali pa ne delujejo, ključni za njegovo delovanje.

Naše pubertetno uporništvo in iskanje samih sebe lahko traja kratek ali daljši čas, v vsakem primeru pa se to obdobje nekega dne konča in mi se umirimo, ustvarimo si svojo družino, vendar se vrnemo k tistemu, kar smo se naučili, ko smo odraščali v svoji primarni družini, pri čemer smo zaznamovani s položajem, ki smo ga v njej imeli.

Opredeljujejo nas odnosi, ki smo jih gradili prav na temelju našega položaja v razmerju do bratov in sester. Edinec ali edinka, najstarejša sestra ali sestra, starejša od brata ali sestre, ali pa mlajša od sester in bratov – vsak med nami si svoj položaj ustvari v odnosu do drugih in do vseh članov družine. Če sva bila dva, smo imeli en odnos, če pa smo bili trije ali pa je bilo otrok več, govorimo o večjem številu odnosov, in vsak zase je poseben.

Celo to, kakšnega ljubezenska partnerja si izberemo in ali bo odnos uspešen, je v veliki meri odvisno od tega, v kakšen položaj smo se mi in naš partner rodili oziroma v kakšnem položaju v družini smo odraščali.

Kombinacij je veliko, vašo pozornost pa bi rada usmerila tako na tiste, katerih rezultat je dober, kot tudi na tiste, ki v odnose prinašajo izzive. Tu so torej temeljne trditve, ki se nanašajo na moške, v eni od naslednjih številk Sense pa pridejo na vrsto ženske.

MOŠKI, KI JE STAREJŠI OD BRATOV. Prevzema odgovornost za druge, predvsem za moške člane družine. Skrbi za tiste, za katere je odgovoren, vendar od njih pričakuje vdanost in zaupanje. Nima težav z avtoritetami in zlahka prevzame vlogo ‘šefa’. V ženski družbi je sramežljiv in občutljiv. Privlači ga ženska, ki je mlajša od svojih sester in bratov. Dobro se bo ujel tudi z žensko, ki ima mlajše brate, a le, če se do njega ne bo obnašala materinsko. Odnos z žensko, starejšo od svojih sester, bo zanj izziv, saj imata preveč podobnih lastnosti, zaradi česar bo boj za premoč neizbežen. Njegov zakon bo v vsakem primeru uspešnejši, če bo lahko vzdrževal prijateljske odnose z moškimi.

MOŠKI, KI JE MLAJŠI OD SVOJIH BRATOV. Raje sledi, kot da bi vodil, moška družba pa mu ustreza tako v službi kot v prijateljskih odnosih. Do žensk je nežen, zvest, a pogosto nepredvidljiv. Kot partnerica mu ustreza oseba, ki je mlajša od svojih bratov, najslab­ša izbira pa bi bila ženska, mlajša od svojih sester, ali edinka.

MOŠKI, KI JE STAREJŠI OD SESTER. On ženske razume, jih ceni in z njimi dobro sodeluje. Svoji partnerici bo vedno na voljo. Najbolj mu ustreza ženska, ki je mlajša od svojih bratov, pa tudi takšna, ki je mlajša od svojih sester, a le pod pogojem, da ima dobre odnose s prijateljicami. Ženska, starejša od svojih bratov, bi v odnosu prevzela materinsko vlogo, zato ga takšne ne privlačijo.

MOŠKI, KI JE MLAJŠI OD SVOJIH SESTER. V trenutku bo pritegnil pozornost in skrb žensk, ki ga bodo obkrožale. Ženskam se zdi privlačen, čeprav jih sploh ne razume in je prepričan, da je on vse, kar one zares potrebujejo. Dobro se bo razumel z žensko, ki je starejša od svojih bratov. Ženska, ki je starejša od svojih sester, je do njega prestroga, moti pa ga tudi to, da hoče imeti vedno prav. Ženska, ki je mlajša od svojih bratov, ga ne privlači, ker je preveč odvisna in se mu premalo posveča. Ženska, ki je mlajša od svojih sester, je zanj preveč ambiciozna in preveč impulzivna. Ni najbolj nagnjen k očetovstvu, vendar bo izpolnil željo svoji partnerici, če bo ta hotela imeti otroka. Tak moški je od vseh najmanj nagnjen k druženju z drugimi moškimi.

EDINEC. Rad ima družbo starejših, ker je je vajen. Rad bi bil ljubljen, rad bi, da bi zanj skrbeli in ga crkljali, obenem pa pričakuje, da mu bodo starši vedno stali ob strani. Prepričan je, da je središče sveta, saj so ga v to goreče prepričevali vse njegovo otroštvo. V ljubezni ga najbolj privlači ženska, ki je starejša od svojih bratov, povsem ustrezna partnerica pa bo tudi ženska, starejša od svojih sester. Če bo še kakšno leto starejša, toliko bolje! Dobro je tudi, da ima izbrana partnerica po vrstnem redu rojstva v svoji družini primerljiv položaj z njegovo mamo. Z žensko, ki je mlajša od svojih bratov in sester, se bo razumel samo, če bo precej mlajša od njega. Edini neustrezni izbor je edinka. Preveč sta si podobna v pričakovanjih, zato drug drugega ne moreta zadovoljiti. Postati oče se mu ne zdi tako pomembno. Če ima otroka, je nanj ljubosumen, ali pa ga pretirano razvaja. Raje kot v družbi vrstnikov je v družbi očetovskih figur.

SREDNJI OTROK. Ta položaj je najbolj zahteven od vseh, saj ima oseba, ki je srednji otrok, v družini nekaj različnih vlog, zato se različno vede do starejših oziroma mlajših bratov in/ali sester.

DVOJČKI. Glede na to, da so od rojstva v enakem položaju, je njihova družinska izkušnja drugačna od izkušnje tistih, ki imajo mlajše ali starejše sestre in/ali brate. Kljub vsemu lahko, pod vplivom družine, eden od njiju prevzame vlogo starejšega in postane ‘glavni’, drugi pa vlogo mlajšega, bolj odvisnega in bolj impulzivnega od starejšega brata ali sestre. Če imajo tudi druge brate ali sestre, dvojčke lahko, enako kot vse druge, opredelimo glede na to, ali so ti od njih mlajši ali starejši. 

Tatjana Divjak, life coach