Kako preživeti vikend v tišini?

Ste se odločili, da v življenju nekaj spremenite, in izbrali nekaj dni tišine, ki vam bo povedala vse? Izklopite telefone, računalnike, televizor in zaprite knjige ter prisluhnite le še bitju svojega srca. Vse drugo bo prišlo samo ...

19. 4. 2013

Lahkotna vadba

Jutro vašega prvega dneva tišine začnite z lahko telovadbo, pred katero se oprhajte. Pilates, če ga vadite, bo dovolj. Če poznate nekaj položajev iz joge, bo to idealno, a kateri koli sklop vaj, ki vam bo ogrel telo zjutraj po nočnem mrtvilu, bo dosegel svoje. Lahko tudi tečete po soseski 20 minut. Glede na to da ste v tišini, naj vas ne zanima nič, kar se dogaja okoli vas, vso pozornost med vajo namenite le gibom vašega telesa. To je praksa, ki jo boste opravljali ves čas med tišino. Vse, kar delate, delajte s polno pozornostjo. Le sprostite se in sledite temu, kar delate.

Zajtrk za dober dan

Vadbi sledi obrok. Pred umikanjem v tišino ste se založili z živili za tri dni, kajne? V nasprotnem bi vam lahko odhodi v trgovino pokvarili tišino. Med tem ko blagajničarka išče kartico za popuste, bi lahko zapravili nekaj nepotrebnih besed, česar prav v tem trenutku ne želite. Vzemite si čas za pripravo vsakega obroka, zdaj imate čas, in tako boste zaposlili roke in imeli priložnost pojesti nekaj zares kakovostnega, za kar vam bo telo zelo hvaležno. Kozarec sveže iztisnjenega soka iz sezonskega sadja je odličen začetek.

Za velik kozarec soka boste potrebovali približno pola kilograma sadja in katera koli kombinacija jabolk in drugega sadja je dobra izbira. Jabolka nikoli niso predraga in lahko jih kombinirate s hruškami, pomarančami, kivijem, z grenivko, breskvam, limono, marelicam, grozdjem – zares s katerim koli sezonskim sadjem. Jabolka so odlična tudi sama. Če si želite,da vas sok še dodatno osveži in okrepi,  vanj zmeljite tudi košček svežega ingverja. Nato se pogostite s kašo iz ovsenih kosmičev, rozin, mandljev, lešnikov in banan z riževim mlekom, ki jih lahko začinite s cimetom in kokosovo moko. Spektakularna okusa in kalorična vas bo ohranila site vse do kosila.

Sprehod po gozdu

Ko boste s telovadbo in hrano prebudili ogenj v telesu, bo čas za dejavnost. Vsako mesto in kraj v Sloveniji ima v bližini gozd, hrib, reko, jezero ali stezo ob morju. Privoščite si dolg sprehod in z njim zapolnite naslednje dve do tri ure.

Medtem ko se boste sprehajali po naravi, začnite svojo pozornost posvečati okolju. Pozorni bodite na drevesa, grmovje, travo in druge rastline, na to, ali so v bližini kakšne živali ali ptiči. Pozorni bodite na zvok vetra, petje ptic in druge zvoke narave. Preprosto jih opazujte, zavedajte se jih in se sprostite.

Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite. Ko se boste po 20 do 30 minutah navadili na vse, kar se dogaja okoli vas, obrnite pozornost tudi na svoje korake. Korak za korakom hodite v lastnem ritmu in le opazujte, kaj se dogaja, noga pred nogo, ena za drugo. Minilo bo še 10 do 20 minut, potem pa začnite biti pozorni tudi na svoje dihanje – ali je globoko ali plitko, ali je hitro ali počasno? Ne menjajte ga na silo, dobro je takšno, kakršno je, le sprejmite in opazujte ga.

Potem ko se boste navadili opazovati dih, začnite opazovati misli, ugotovite, kaj se dogaja v vaši glavi. Kar koli bo priplavalo na površje, dobro ali slabo – ne sodite o tem, le opazujte. Naj bodo vaše misli kot oblaki ali narava, ki ste jo pred tem opazovali, pustite, naj tečejo po svoje. Le zavedajte se jih, hodite naprej in pazite, kje stopate.

Po mislih obrnite pozornost na svoja čustva in bodite z njimi. Ni pomembno, ali so dobra ali slaba, le bodite z njimi, pustite jim, naj pridejo. Če vam gre na smeh, se smejte, če bi jokali, jočite, če se vam kriči, kričite. Prav vsaka misel je v redu, pustite ji le, da gre ven, ne sramujte se, verjetno ni nikogar v bližini. Potem ko se boste nakričali (nič ne skrbite, smeh, jok in kričanje ne kršijo pravila o tišini) in šli skozi svoja čustva, spet posvetite pozornost svojim mislim, potem dihanju, pa korakom, in nato še okolici, po kateri se sprehajate.

Vse to počnite, medtem ko se počasi sprehajate po naravi, sledite trenutkom, ob katerih se zamislite, kadar koli si zaželite, se ustavite. Tako izpolnjeni in osvobojeni se boste vrnili domov. Čas je za pripravo obroka, ker ste do zdaj verjetno že postali lačni.

Vsak dan svojega umika se v tišini sprehajajte po naravi. Počasi boste opazili, kako je svet okoli vas bolj živ, kako vse vibrira z energijo in vi ste sredi tega.

Pomembnost meditacije

Vaše lahko kosilo v času, ki ste ga posvetili tišini, naj bo sezonska solata, začinjena z limono in oljčnim oljem ter le ščepcem soli. Vanjo dajte tudi koščke tofuja, sončnična in bučna semena, lahko tudi kakšen lešnik, ki vam je ostal od zajtrka. Poleg nje vam bosta teknili tudi dve tanki rezini koruznega ali rženega kruha. Ne želite se nažirati, skozi tišino želite iti lahkotni in budni. Ko ste (s polno pozornostjo) pripravili obrok, ga ne pojejte takoj. Izkoristite še 15 minut za meditacijo.

15-minutna meditacija pred obrokom

Usedite se in se udobno namestite s pokončno hrbtenico. Zaprite oči, vdihnite in nekajkrat izdihnite. V meditaciji ne delate nič, ne želite nič in niste nič, le sprostite se in zaprtih oči opazujte, kaj se dogaja v vami. Morda že močneje čutite lakoto – naj vas ne skrbi, čez nekaj minut jo boste potolažili. Pojavila se bodo misli in čustva, nekatera znana in nekatera neznana, vi jih le opazujte.

Če začutite kaj nenavadnega v telesu, usmerite pozornost na to mesto in opazujte, kaj se dogaja. Osvobodile se bodo nekatere nove misli in čustva, to mesto se bo ogrelo in nekaj, kar bo preusmerilo vašo pozornost, se bo pojavilo na kakšnem drugem delu telesa. Vi le opazujte, tako usmerjate energijo v ta del telesa, ki vam daje vedeti, da potrebuje vašo pozornost oziroma 'popravek'. Ko začutite, da je dovolj meditacije, še nekajkrat vdihnite in počasi odprite oči.

Vaše tiho kosilo

Preden posežete po jedi, jo v srcu blagoslovite. Medtem ko jeste, se 100-odstotno zavedajte vsakega grižljaja. Skoraj nikoli v resnici nimamo priložnost jesti tako (čeprav bi svojim obrokom, prav vsakemu grižljaju, vedno morali posvetiti stoodstotno pozornost). Pozorni bodite tudi na okus in teksturo hrane. Vzemite le majhen košček  zelenjave. Dajte jo v usta, a je ne žvečite, le enkrat zagrizite vanjo in pustite, da se sok prelije po vaših ustih. Šele potem začnite žvečiti. Jejte počasi in pojejte le toliko, kolikor vam je dovolj.

Medtem ko počasi jeste, boste ugotovili, da tako potrebujete in zato tudi pojeste veliko manj. Telo se vam bo pravočasno odzvalo in možganom poslalo signal 'dovolj'. Tudi sicer je za vsak obrok dovolj toliko hrane, kolikor nam je gre v dve pesti, postavljeni eno zraven druge. Tolikšno količino si lahko prilagodimo, tako da med glavne obroke dodamo tudi malice. Vse kar je več od dveh pesti, je odveč in ostaja neizkoriščeno ali se kopiči nekje v mastnih oblogah v telesu.

Zaposlite svoje roke

Popoldan izkoristite za opravljanje lahkih gospodinjskih del, ki bi se jih lotili tudi drugače, ali pa tistih, s katerimi že dolgo odlašate. Morda je prav to dan za pospravljanje, sesanje, pranje tal in likanje, lahko pa tudi za pospravljanje kleti in odstranjevanje nepotrebnih stvari, čiščenje hladilnika in pranje oken. V tem primeru ni pomembno, da selo dokončate; delajte brez napora, kolikor vam je prijetno, pomembno je le, da z nečim zaposlite svoje roke. Kadar koli zaželite naredite premor, opazujte svet okoli sebe ali lastna čustva. V tišini ste, sprostite se.

Izkušnja tišine je včasih tako globoka, da se vam po tretjemu dnevu lahko zazdi, da je minilo več kot teden dni.

Večer v tišini

Zvečer pojejte juho in potem kuhana žita (na primer riž) ter kuhano ali na hitro popraženo zelenjavo (ohrovt, korenček, brokoli, cvetačo ...). Pred obrokom se lahko sprostite s kratko meditacijo, po njej pa se vam bo prilegel večerni sprehod. Takrat se ne podajte v gozd, da ne boste cepetali po temi, temveč se sprehodite po osvetljenih ulicah. Če boste v pol ure ali eni uri, ki jo boste preživeli zunaj, dobili vtis, da ste ločeni od dogajanj, čestitam, saj ste že precej zašli v tišino. Mirno se vrnite domov in počasi opravite vse, kar je treba pred spanjem, ter se prej kot po navadi odpravite v posteljo.

Vedno globlje in globlje

Naslednja dva dneva vaše tišine, če ste se za njo odločili, bosta podobna prvemu. Razlika je le v tem, da bo vsak naslednji dan vaša izkušnja še globlja. Počasi boste opazili, kako je svet okoli vas bolj živ, kako so vaša čustva in misli v gibanju, kako vse vibrira z energijo, vi pa ste sredi vsega tega. Vsak dan se sprehajajte po naravi in opazujte ter vsak dan z nečim zaposlite svoje roke. Če se vam to zazdi enolično, en dan sprehod pustite za popoldan in opravke postorite zjutraj. Čas v tišini uporabite tudi kot čas za lahko razstrupljanje telesa in prilagodite svojo prehrano. Izkušnja je včasih tako globoka, da se vam po tretjem dnevu lahko zdi, da je minilo en teden ali še več, odkar ste stopili v tišino. Čas je tako in tako relativen. Medtem ko ste v tišini, pa mislite le na eno – sprostite se!

Ivan Palijan, Petra Arula

Tihi vikend - vikend razstrupljanja nekoliko drugače

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri