Včasih ne potrebuje objema otrok, ampak mama


Danes z vami delimo resnično zgodbo Nine Divine, ki prikazuje izjemno moč sočutja in drobnih dejanj, ki ogromno pomenijo.

Včasih ne potrebuje objema otrok, ampak mama (foto: profimedia) profimedia
5. 2. 2020

Kaj pa vi storite v podobnih situacijah? Zavijete z očmi, se umaknete, obrekujete ali ste prijazni tudi do mimoidočih ljudi, ker veste, da imamo vsi kdaj slab dan, ki nam ga lahko spremenita že en sam prijazen nasmešek ali spodbudna beseda?

»Danes sem bila v trgovini priča prizoru, ki je pri naključnih mimoidočih sprožil zelo različne odzive. Mamica s približno šestletnim sinčkom je šla po več kot očitno dolgem dnevu v trgovino. Očitno mu nečesa ni želela kupiti in sinček je uprizoril pravo gledališko dramo – z glasnim kričanjem, cepetanjem, razgrajanjem, na koncu prošnjami … Skratka, z vsem, kar smo starši morda že kdaj v zavetju štirih sten ali v javnosti doživeli tudi pri lastnem otroku … ali pa ne, sploh ni bistveno.

Večina ljudi je opazovala in zmajala z glavo, starejši gospod se je zatopil v police in naredil vse, da je lahko prizor ignoriral. Nekateri so bili brezbrižni, nekateri so si med sabo izmenjali svoja mnenja … potihoma, ko se je drama preselila že malo naprej.

Jokanje in kričanje je trajalo celo njuno pot do blagajne. Tam sva se srečali in videla sem, da je vihar minil in sinček je tiho stal zraven vozička. Ko sem pogledala mamo ... sem jo tako začutila. Ujela sem tisti prazen pogled ... zelo izčrpane mame. Utrujena je bila, vsega je imela dosti za ta dan, hkrati pa si ji iz obraza lahko bral njeno razočaranje in občutek nemoči … Verjetno smo vse mame kdaj spoznale tistega notranjega kritika, ki vsake toliko potrka na našo vest: Ja kakšna mama pa si?!

Začutila sem svojo priložnost … sredi njunega največjega kaosa bi bilo namreč nekoristno in nekonstruktivno kar koli govoriti mami ali otročku.

Pohitela sem s svojim nakupom in ju dohitela na izhodu iz trgovine. Samo prijela sem jo za roko, pogledala v oči in rekla: »Ne sekirajte se, super mama ste!« Nato sem jo objela … in v objemu mi je zajokala. Ker je bilo za ta dan vsega preveč … ker je bila v veliki stiski … ker daje vse od sebe, kar v danem trenutku lahko. Ampak … včasih je mama tista, ki potrebuje objem. In sočutje. In razumevanje.

Bodimo drug drugemu rama v težkih trenutkih ... vsi jo kdaj potrebujemo.«

Objavljeno z dovoljenjem Nine Divine, ki jo lahko spremljate tukaj. 

Poglejte si še: ZGODBA O PSU RONU: Ljudje, ki mučijo živali, in inšpektorji, ki jim ni mar

ali Potrebujemo ogromno ljubezni... vsak dan