Večni beg: Čustveno nedostopne osebe ves čas bežijo

13. 6. 2023
Deli
Večni beg: Čustveno nedostopne osebe ves čas bežijo (foto: profimedia)
profimedia

Če ste se že kdaj trudili za pozornost in uslišanje nekoga, ki je čustveno nedostopen? Potem veste, s kakšnimi občutki vas navdaja tista nenehna negotovost, čakanje, upanje …

Kadar si želimo izkazovanja ljubezni – ali pa vsaj pozornosti - od človeka, ki ga imamo radi, pa tega ne dobimo (vsaj ne v pravi meri), smo obsojeni na mučno trpljenje.

Ljudje, ki se izogibajo čustveni bližini, nam namreč ne morejo nuditi varnosti in ob njih se počutimo nesigurni vase in izgubljeni. Dobimo občutek, da nismo vredni. 

Ljudje, ki so čustveno nedostopni, se umaknejo, preden bi se odnos preveč poglobil. Strah jih je bližine. Ko začutijo, da se to začenja dogajati, zbežijo … izogibajo se kazanju kakršnekoli ranljivosti, ne morejo sprejemati niti dajati ljubezni.

Čustveno nedostopni ljudje navidez celo dajejo občutek, da so oni tisti, ki so uravnovešeni, mi pa lahko izgubljamo tla pod nogami, saj ne dobimo potrebne čustvene podpore, ki jo potrebuje vsak človek za normalno delovanje. 

Nenehno upanje, da se bodo vendarle omehčali in nas sprejeli oziroma zares spustili k sebi, nas sicer drži pokonci, ampak vprašanje, ali se nam takšno životarjenje in čakanje izplača...

Veliko bolj zdravo je ustvariti odnos z nekom, ki je na to pripravljen oziroma ga ni strah povezanosti. 

Kaj je značilno za ČUSTVENO NEDOSTOPNE OSEBE? 

1. Večni beg

Izogibajo se kazanju kakršnekoli ranljivosti in globljih čustev, saj ne zmorejo sprejemati niti dajati ljubezni. Čustva jih strašijo. 

Na prvi pogled so lahko povsem družabni, zabavni, dostopni … Ko pa se z njimi zbližate, jo ucvrejo ali pa naredijo nekaj, s čimer vas odbijejo, pustijo v dvomih, prizadenejo, skratka: ustvarijo distanco, vas potisnejo v trpljenje in uničijo odnos.

Čustveno nedostopni ljudje tudi pogosto bežijo v alkohol, cigarete in droge, saj tako še bolj zatirajo svoja čustva. 

2. Beg od poglobljenih pogovorov in nezmožnost daljšega gledanja v oči

Nekateri potrebujejo dlje časa, da se odprejo – to še ne pomeni, da so čustveno nedostopni. Če vam oseba, za katero ste se zagreli, reče, da bi rada ''nadaljevala počasi'', to še ni razlog za preplah.

Povsem drugačna pa je situacija, če oseba dobesedno beži od priložnosti za globoke pogovore in za intimo.

Če je nekdo zgolj sramežljiv ali previden, ker se je že kdaj opekel, bo kljub temu izkazoval zanimanje. Od čustveno nedostopne osebe tega ne boste dobili.

3. Nikoli ni bila v resnem razmerju

Zgodovina partnerskih odnosov nam ne more dati popolne predstave o človeku, kljub temu pa marsikaj razjasni. Če ste se zagledali v nekoga, ki še nikdar ni bil v resni zvezi ali pa slovi po tem, da menja partnerje kot spodnjice, potem je to jasen znak, da ni sposoben globljih čustvenih povezav.

4. Izogiba se vsem resnim temam

Čustveno nedostopna oseba se ne bo odzvala na vaše pobude, da bi se pogovarjali o stvareh 's težo'. Ko boste pokazali čustva in se odprli, mu/ji zaupali neko svojo težavo oziroma želeli nasvet, boste namesto pomirjujočega stika z očmi dobili - pogled stran, pogled v telefon ali televizijo, napad ali beg... 

5. Izogiba se pravi intimi

Bežni dotiki, drobne pozornosti, lepa sporočilca, poljubi, komplimenti, objemi, seks … če za tovrstne pozornosti vedno dajete pobudo vi, potem je tukaj nekaj narobe. Čustveno nedostopne osebe se izogibajo vsem situacijam, ki bi lahko porušile njihov zid. Nekateri sicer zmorejo spolni odnos, ne pa tudi nežnosti in ljubljenja prej in potem.

6. Nima časa

Zjutraj ste poslali sms sporočilo. Zdaj je že noč, odgovora pa še ni. Vsi smo zaposleni, ampak, bodimo iskreni: koliko časa pa nam vzame, da odpišemo na eno sporočilo ali opravimo hiter klic?! Ne iščite izgovorov, prihranite si muke čakanja. Gre za namerno izogibanje. Umetno ustvarjanje distance je za čustveno nedostopne ljudi način življenja. 

Imate občutek, da morate človeka dobesedno prisiliti, da si vzame čas za vas? Raje si poiščite nekoga, ki bo komaj čakal, da vas vidi!

7. Izkazovanje čustev je zanjo znak šibkosti

Čustveno nedostopni osebi je neprijetno, kadar se govori o 'težkih temah' ali kadar se poskušate pogovoriti o njej, v vsaki stvari vidi hec ali pa neprijetno situacijo skuša za vsako ceno obrniti, vaša čustva pa zanemariti ter vam nenehno daje občutek, da vaši občutki niso pomembni. 

Če komentira, da ste preveč občutljivi, nikar ne začnite dvomiti vase, saj niste vi tisti, ki imate težavo.

8. Ne trudi se, da bi vas razumela

Čustveni invalidi ne premorejo sočutja, da bi razumeli, kaj se dogaja v vas. Niti se za to ne potrudijo. Najlažje je s prstom kazati na vas. Če se ob izbrani osebi zaradi svojih potreb počutite neprijetno, se zavedajte, da problem ni v vas, pač pa v njej.

9. Odziva se napadalno

Čustveni invalidi niso sposobni povedati, kako se zares počutijo. Še sebi ne pustijo, da bi kaj začutili, kako naj to torej ubesedijo to vam ali vam prisluhnejo?

Ko se počutijo ogrožene, avtomatično postanejo napadalni. Branijo se na vse pretege, za vse so krivi drugi. To jim je lažje, kot da bi se soočili s seboj in s svojimi manj prijetnimi čustvi, kaj šele, da bi priznali svojo zmoto. Sposobni so vedno ustvariti občutek, da ste za vse krivi vi. 

10. Kar naprej se umika

Vi izlivate svoje srce, svoje skrbi, svoje misli … on/a pa se ritensko umika. Bolj, ko poskušate navezati pristen stik, bolj se oddaljuje. Kadar fizičen umik ni mogoč, se zapre vase ali pa na vse reagira indiferentno, da ste na koncu vi tisti, ki se počuti kot bedak.

11. Ne vlaga truda v odnos

Vzajemnost? Vi ste tisti, ki poganja zvezo. Kar naprej in vedno znova se trudite in dajate pobudo. Pojdite stran, dokler vam je ostalo še kaj moči. Usmerite jo vase.

Kaj narediti, če ste že zabredli pregloboko?

Zavedati se morate, da nikogar ne moremo prisiliti k spremembi. Vsak je odgovoren le zase, za svoja čustva in reakcije. Lahko se postavite na trepalnice, pa ne bo nič pomagalo. Dokler čustveno nedostopna oseba ne razčisti sama pri sebi, nimate nobene možnosti.

Zaslužite si nekoga, ki daje in prejema, ki zna vedno pokazati, da vas ima rad/a … nekoga, ob katerem se počutite, kot da ste več, in ne manj. Da ste dovolj. 

Napisala: vh, Vir: Women's Health, aktivni.si