Vesna Godina: "Če večino energije usmerjaš v telo, je končni rezultat to, da si nesrečna."

''Grdim vstop na vrh socialne lestvice ni dovoljen. Danes enako kot v preteklosti. Danes enako kot v pravljicah,'' je prepričana antropologinja Vesna Godina.

10. 6. 2016

"To drži v sodobnih zahodnih družbah, v katerih velja logika, da lahko posameznik doseže vse, kar hoče. V Ameriki je izrazito prisotno stališče, da če nekdo ni lep oziroma se ne trudi biti lep, ni vreden zaupanja, ker ne zna organizirati svojih potencialov oziroma jih ne zna usmeriti v doseganje cilja. Nekako berejo zunanji videz kot zunanji znak psiholoških značilnosti, ne pravilno, temveč tržno, in zato je imeti nelepo telo psihološka diagnoza, ne telesna – to je človek, ki se ne trudi, takemu človeku ni vredno zaupati, kar za sabo potegne širše posledice, ki so za vertikalno socialno mobilnost bistvene, saj lahko napredujete le, če vam ljudje zaupajo.

Ko sem v Ameriki opazovala kolegice in kolege na univerzi, sem odkrila, da je bila investicija v telo deloma povezana s tem, da mora tudi telo predstavljati njihovo zanesljivost, sposobnost, odgovornost. Pri nas se to še ni uveljavilo v tolikšni meri, bojim pa se, da se bo v obdobju petih do desetih let."

Je lepota recept za srečo?

Absolutno ne. Ženske, ki se zelo ukvarjajo s svojo lepoto, so bistveno bolj nesrečne od žensk, ki se manj ukvarjajo s svojo lepoto. Za to obstaja več razlogov. Prvič, vse se starajo. Drugič, nobena ne more doseči lepotnega standarda, ki je narejen tako, da ga nihče ne more doseči. In tretjič, vso energijo usmerjaš v to področje, namesto da bi jo usmerjala v cilje, ki jih lahko uresničiš in iz tistega potegneš neko zadovoljstvo. Če večino energije usmerjaš v telo in ga skušaš prilagoditi standardom, ki so tržno dani in tega ne boš mogla nikoli doseči, je končni rezultat to, da si nesrečna. Kadarkoli se pogledaš v ogledalo, ne glede na vse, kar si že naredila, še vedno nisi zadovoljna in ne moreš priti do zadovoljstva. In če je zadovoljstvo povezano s srečo, tudi do sreče ne.

Če se oseba odloči za lepotni poseg in odpravi neko motnjo v videzu, je tisti trenutek srečna, vprašanje pa je, kako dolgo bo srečna. Najbrž do naslednje napake, ki jo bo našla na telesu, kar se bo najbrž zgodilo zelo hitro. To pomeni, da v resnici v svojem življenju potuješ od enega nezadovoljstva do drugega. Menim, da to ni recept za srečo. Kot primer doseganja lepote se spomnim na Gabriela Garcío Márqueza, ki v avtobiografiji Živim, da pripovedujem, opisuje svojo bodočo ženo, kako sedi v poročni obleki, medtem ko on odhaja.

Lepoto doživljam ob branju te drže do življenja, te modrosti, naklonjenosti in ljubezni do življenja. On je bil lep človek. Ni šlo za zunanje estetske standarde, temveč za to, kar je seval. Če investirate v nekaj takega, lahko dosežete cilj. Če boste investirali v zunanjo podobo, imate sovražnika, ki ga nikoli ne boste premagali, in to je čas. Na dolgi rok ste zato obsojeni na poraz.

Več v intervjuju iz revije: Vesna Godina: "Lepota življenja je onkraj družbenih standardov"

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri