4 vloge, ki jih prevzamejo MOŠKI, ki so v čustvenem incestu z MAMO

20. 11. 2022
Deli
4 vloge, ki jih prevzamejo MOŠKI, ki so v čustvenem incestu z MAMO (foto: profimedia)
profimedia

Poglejmo si primere moških, ki ostajajo odvisni od matere ter zvesti njej tudi kasneje v življenju. 

Patrick Carnes v knjigi The Betrayal Bond navaja, da ljudje, ki so jih starši ali skrbniki v otroštvu tako ali drugače izdali, zelo pogosto sami pristanejo v nasilnih odnosih, in namesto da bi jih zapustili, se v njih trudijo ostati. Pri tem poustvarjajo odnose, ki so podobni tistim iz njihovega otroštva. Destruktivnih odnosov ne morejo končati in oditi zaradi svoje odvisnosti in ponotranjenih vzorcev, ki so posledica nezdravega odnosa s starši. 

Primer: Sin, ki je zvest svoji mami in izgubi svojo identiteto

Ko se je fant želel odmakniti od matere, kot to počnejo vsi mladi fantje, ga je mati potegnila nazaj k sebi in mu posredno dala vedeti, da je slab, ker jo želi zapustiti. Ker je čutil temeljno potrebo po odmiku, mu ni preostalo drugega, kot da je verjel, da je v resnici slab, ker hoče oditi. Krivda, povezana z željo po odmiku, je vodila do prepričanja, da je zaradi tega slab človek. Ko se krivdi pridruži še sram, ki se kaže kot nizko samospoštovanje, moški čuti, da se ni sposoben odločiti in zavezati novi priložnosti ali drugi ženski.

Dvojna spona - tega, česar ne sme, in tega, česar ne zmore - podvoji njegovo fobijo pred zavezo. Za nameček je izgubil še identiteto. Odreči se je moral tistemu, kar v svojem bistvu je, da je lahko postal, kar sprejme lažni jaz, ki živi samo za to, da bi ugodil svoji materi in v nadaljevanju še vsem drugim - medtem ko svoj pravi jaz zanika in zanemarja. 

Nima odločnosti, da bi ukrepal, in nima dovolj moči, da bi zdržal neprijetnosti, ki jih prinašajo spremembe, potrebne za izboljšanje življenja. To je bistvo simptomov "zanemarjanja sebe" in "ugajanja drugim".

Moški, ki je zlit z matero, želi pomagati drugim, sebi pa ne more. Bolečino zaradi tega zanikanja in izgube pogosto "blaži" z alkoholom, drogami, hrano in seksom, kar ga vodi v zasvojenost. V spolnost so pogosto vtisnjena navodila za pobeg in ne za povezovanje. 

4 pogoste vloge, ki jih prevzamejo moški, ki so zliti z mamo: 

HEROJ

Prepričan je, da je nekaj posebnega, in od njega se pričakuje, da bo rešil vsako situacijo. Mati mu je dodelila položaj odraslega v družini, kar mu bratje in sestre pogosto zamerijo. Vedno je pod sojem žarometov, brezhibno urejen, dobitnik vseh nagrad. Išče žensko, ki jo lahko obvladuje, ob njej se počuti superirorno.

REŠEVALEC 

Vedno skuša pomagati drugim pri njihovih težavah. Pogosto se poistoveti s poklicem, ki ga opravlja, na primer zdravnik, psihoterapevt ali odvetnik, po drugi strani pa se je sposoben z ljudmi povezati le prek svoje vloge. Naveže se na ljudi v težavah, zlasti na ženske. Vlogo materinega zaupnike je prenesel v odraslo življenje. Ker je moral poslušati materine težave, zdaj posluša težave vseh drugih.

MOJSTER

Čustveni pasti zlitosti se je izognil z osredotočanjem na tehnične rešitve. Lahko se na primer identificira z vlogo inženirja ali znanstvenika. Kadar so njegove težave povezane z drugimi ljudmi, se ne trudi, da bi jim prisluhnil. Pogosto so to kirurgi, zobozdravniki... 

ŠARMER

Postane idealen spremljevalec, po katerem je hrepenela njegova mama: očarljiv in pameten fant. Nenehno preigrava svojo vlogo s številnimi ženskami, ne da bi uvidel, da vse življenje ponavlja tisto, kar se mu je dogajalo z materjo. 

Ko moški, ki je zlit z mamo, obtiči v eni izmed teh vlog, ne more biti pristen, saj mora ostati zvest vlogi. Vloga v otroštvu je bila, da je poskrbel za mater. Bil je njen heroj, reševalec, mojster ali šarmer. Da je lahko prevzel vlogo, je moral potlačiti pravi jaz. Kot odrasel je ločen od svojega pravega jaza, saj je predan lažnemu jazu, torej svoji vlogi. Reševalec lahko dobro deluje na področju pomoči sočloveku, kot npr. psihoterapevt, zdravnik ali medicinski tehnik, vendar mu ta vloga v osebnem življenju ne koristi. 

Verjetno bo za partnerice in prijatelje izbiral ljudi, za katere je treba poskrbeti. Z njimi ne more biti pristen, zato v odnosih pogosto ne najde veliko zadovoljstva. 

Iz knjige Poročen Z MAMO, Dr. Kenneth M. Adams in Alexander P. Morgan, založba Pivec

Toplo priporočamo knjigo v branje.