Vojna je stvaritev uma

Vojne obstajajo, odkar obstaja naša civilizacija. Naša zapisana zgodovina je pravzaprav zgodovina vojn in vojevanja, nasilja in suženjstva, ki na videz potrjuje, da so vojne naravno stanje človeka na Zemlji, da jih ni mogoče iztrebiti.

3. 12. 2015

Zahvaljujoč peščici pretkanih sebičnežev, veščih umetnosti manipulacije, so male in velike vojne, bojevanje za te in one pravice, celo za preživetje, postale neizbežen del našega vsakdanjika. Živimo in se neprestano borimo. Tako smo naučeni, povedano drugače – pogojeni, in seveda zavedeni. V svoji pogojenosti, ki nas je oddaljila od naravnosti, žal vsiljeno naučeno jemljemo za sveto resnico in tako dopuščamo, da se vojne nadaljujejo.

Kajti vojna je v resnici stvaritev uma – razdvojenega nerazsvetljenega uma, ki stvari ne vidi takšnih, kot so, ker je njegova perspektiva zgolj črno-bela. Zaradi uma, ki je prepričan, da ima prav, da mu nekaj pripada ali ima nečesa premalo, nastajajo vojne in sovraštvo rojeva novo sovraštvo.

Namesto srcu – temu popolnemu učitelju, ki vidi stvari takšne, kot so, smo se naučeni podrejati glasu diktatorskega omejenega uma. Srce v svetu ambicij, politike in poslov pač ni koristno. Z nečednimi mislimi in dejanji smo prekrili njegovo svetlobo in tako izgubili sebe, svojo notranjo resničnost, svoj smisel.

Nobenega dvoma ni več, da smo ubrali napačno pot. Stojimo tik pred prepadom – zanesljivim množičnim propadom. Rešitev je možna, vendar tokrat zadeva sodelovanje vsakogar od nas, brez izjeme. Čas revolucij je namreč mimo. Edino, kar nas lahko reši, je lastna preobrazba, transformacija sebe. Le prehod iz uma v stanje 'ne-uma', k Resnici, je lahko rešitev. Ne revolucija, temveč meditacija! Samo tako bomo lahko zacelili razklanost v sebi in znova našli sebe in svoj smisel. Le tako bomo lahko svetu vrnili mir, skladnost, lepoto, ljubezen in sočutje.

Ko bo vsak med nami spoznal večnost svoje biti, bodo vojne na svetu odpravljene. Le množično razsvetljenje lahko iztrebi vojne, nič drugega jih ne bo. Izbira je naša, kajti v tem neskončnem vesolju je svoboda edino privilegij človeka.

Iz uvodnika urednice Vesne Fister

Več o vsebini Sense december/januar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri