Volkovi kličejo na pomoč

Človek se rad igra vsemogočnega Boga in odloča o tem, koga bi bilo treba ubiti in odstraniti. Tekst v nadaljevanju je komentar oz. pripomba k osnutku Odloka o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave.

Volkovi kličejo na pomoč (foto: profimedia) profimedia
22. 11. 2016

Nič lažjega kot vladati s populističnimi potezami. Žrtve so praviloma nemočne in že tako ali drugače zatirane skupine. Pri odločitvah, kot je tokrat aktualen 'odvzem' prostoživečih živali iz njihovega naravnega habitata, pa se še posebej ni za igrati. V prvi vrsti predvsem, ker za tem stoji pokol ali še bolje rečeno grozota v mukah umirajočih nič krivih živali in ob tem užitki njihovih krvnikov. Za kakršnokoli morijo tudi ni nobenih tehtnih razlogov.

Rekreativci imajo za svoja početja prav gotovo dovolj prostora na planem. Obisk naravnih kotičkov pa je ob pravilnem pristopu lahko povsem varen.

Tudi kmetje se morajo sprijazniti, da rodna zemlja ni namenjena zgolj njihovemu okoriščenju, ampak pripada še kateremu drugemu bitju ali poslanstvu. Tu je treba še posebej omeniti, da dosedanje na živinoreji temelječo kmetovanje ni pridelava hrane, ampak gre za nizkotno izkoriščanje živali ter uničevanje potrošnikovega zdravja. V kolikor bi se ljudstvo odločilo za zdravojedsvo, imamo v trenutku povsem dovolj pridelovalnih površin zgolj v strnjenih območjih. Opozoriti velja tudi, da je sedanjo sodobno kmetijstvo najhujši uničevalec narave in že iz tega razloga potrebuje takojšno intervencijo.

Vsi skupaj pa smo tudi dolžni ozavestiti pomen neokrnjene narave, ki zaradi brutalnosti modernega človeštva to več ni, ter se izogibati vsakršnim nasilnim posegom v naravno okolje. Pravilen pristop je torej pustiti naravo pri miru, saj sama najbolje razume svoje potrebe. Naravni živelj je v strpnem sobivanju lahko le zaveznik človeštva, zato lov in ribolov pomenita zgolj zločinsko dejanje, kot tako pa kliče le po pregonu.

Človeštvo bi vendar moralo stremeti za svojim osnovnim ciljem, duhovno rastjo. Brez spremembe na področju zavesti ljudje tako ali tako nimamo možnosti preživetja in ravno v odnosu do nemočnih živalskih bitij se najbolje kaže človeška zrelost.

Od oblasti pričakujem, da se končno zave svojega poslanstva in zavrne krvoločne interese brezbrižnežev, ki najprej koljejo zveri, zatem pa se spravijo še nad njihovo naravno hrano pod pretvezo, da prihaja do prerazmnoževanja. Pred nami je izziv trajnostnega bivanja, ki zahteva veliko strpnosti, pa tudi odpovedi. Ker predstavlja tudi stroškovni zalogaj, predlagam, da sredstva vzamete iz sklada za uničevanje planeta, ki se mu uradno reče evropska skupna kmetijska politika. Tako bi okoljski učinek bil celo dvojen. Strokovnih podlag in svetlih praks imamo več kot dovolj, tako da odgovornim lahko zaželim le trezno presojo, pokončno držo, ter voljo po dobrem delu.

Milan Rus, Ljutomer

Vabljeni k podpisu peticije proti odstrelu rjavega medveda in volka. 

Vir: založba-planet.si