Starši imajo velik vpliv na to, kako se bodo razvijali otrokovi možgani

Vpliv vzgoje na razvoj otrokovih možganov...

Starši imajo velik vpliv na to, kako se bodo razvijali otrokovi možgani (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
2. 5. 2020

Dojenčki imajo sprva zelo malo povezav med celicami, a se kasneje to število zelo poveča, saj se v njihovih možganih ustvarja veliko novih povezav. Vse, kar otrok doživi, ima vpliv na ustvarjanje povezav med celicami v možganih.

Dolgo časa je veljalo zmotno prepričanje, da kaznovanje ali ignoriranje neželenega vedenja otroku pomaga, da se bo lažje soočal s frustracijami in stresnimi situacijami v življenju. Če otrok občuti preveč strahu, skrbi in nemoči, se v njegovih možganih ne razvijejo povezave, ki bi mu pomagale učinkovito obvladovati stresne situacije.

Največ posledic občuti pozneje v odrasli dobi. Tako se npr. na stresne situacije odziva s pretirano jezo ali z izpadi besa, je pretirano užaljen ali zaskrbljen itn.

Raziskave so pokazale, da so številne psihološke bolezni kot so stres, depresija, pretirana zaskrbljenost in slaba samopodoba, večinoma posledica starih vzgojnih pristopov.

Povezave med spodnjimi in zgornjimi možgani se pri otrocih odlično razvijajo, če upoštevamo njihove telesne in psihološke potrebe ter pomagamo otrokom predelati njihova boleča čustva. Več povezav kot imamo med zgornjimi in spodnjimi možgani, bolj se bodo v otrokovih možganih utrdili sistemi, odgovorni za učinkovito obvladovanje silovitih čustev.

Starši imamo velik vpliv na ustvarjanje povezav v otrokovih možganih. S pozitivnimi pristopi v starševstvu ga ne bomo mogli vedno obvarovati pred bolečino, a mu lahko pomagamo razvijati pomembne povezave, ki mu bodo omogočale lažje obvladovanje stresa in frustracij kasneje v življenju.

Napisala: Klara Bajec, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo